«Κούρεμα» φοροπροστίμων έως και 50%

Πρόβλεψη του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με την προϋπόθεση ότι ο ελεγχόμενος θα παραδεχτεί τις παραβάσεις

Μείωση των προστίμων της Eφορίας έως και 50% προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή, υπό την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος θα παραδεχτεί τις παραβάσεις. Aναλυτικά, δίνεται η δυνατότητα μείωσης έως 50% προστίμων που αφορούν οφειλή που προέκυψε έπειτα από φορολογικό έλεγχο και η οποία δεν αμφισβητείται από τον πολίτη ή την επιχείρηση. Οσο νωρίτερα αναγνωριστεί η οφειλή τόσο μεγαλύτερη μείωση προστίμων μπορεί να επιτευχθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως σημαντικό μέρος από τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία προέρχεται από απλήρωτα πρόστιμα και προσαυξήσεις, που λιμνάζουν επί χρόνια ή και δεκαετίες, ενώ το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος ανέρχεται σε 107 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

α) Το πρόστιμο μειώνεται έως και 50%, εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου και υποβολή σχετικής δήλωσης μέχρι και 10 ημέρες μετά την κοινοποίηση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Σήμερα ισχύει μείωση προστίμου κατά 40% για φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ, αν υποβληθεί η δήλωση προ της κοινοποίησης διορθωτικού προσδιορισμού και η συνολική οφειλή (κύριος φόρος, αναλογικό πρόστιμο και τόκοι) εξοφληθεί σε 30 ημέρες από την υποβολή της αρχικής εκπρόθεσμης ή τροποποιητικής.

β) Το πρόστιμο μειώνεται έως και 40%, εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μετά την κοινοποίηση οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, αλλά πριν από την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ).

γ) Το πρόστιμο μειώνεται έως και 30% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της υποβολής προσφυγής σε αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο.

δ) Το πρόστιμο μειώνεται έως και 25% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της έναρξης συζήτησης ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου.

Σήμερα, οι πρόσθετοι φόροι και οι προσαυξήσεις κατόπιν ελέγχων καταβάλλονται εντός μηνός από τη βεβαίωσή τους, χωρίς προσαυξήσεις. Ωστόσο, οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν την καταβολή τους σε έως 48 δόσεις, αλλά με την επιβάρυνση του τρέχοντος επιτοκίου που βαρύνει τις ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο.

Με τη διάταξη του νομοσχεδίου, μετά τη μείωση του προστίμου θα πρέπει το 25% της συνολικής οφειλής να καταβληθεί σε 3 ημέρες από την αποδοχή της σχετικής αίτησης που θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, η ενεργοποίηση της οποίας αναμένεται την 1η Οκτωβρίου 2024. Επίσης, η συνολική οφειλή, μετά τη μείωση, μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις.

Η νέου τύπου ρύθμιση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στόχο έχει να διευκολύνει το Δημόσιο να εισπράττει ταχύτερα τα ποσά που καταλογίζουν οι φορολογικοί έλεγχοι, αλλά και να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια από μαζικές προσφυγές, που μοναδικό σκοπό έχουν την ελάφρυνση των ποινών της Εφορίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα