Ερχονται νέες αλλαγές στις μισθώσεις Airbnb

Σημαντικές τροποποιήσεις προανήγγειλε η Κεφαλογιάννη. Το υπ. Τουρισμού επεξεργάζεται σχέδιο νόμου για τις προδιαγραφές των ακινήτων

Σημαντικές τροποποιήσεις στον τρόπο λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων δρομολογεί το υπουργείο Τουρισμού, μέσα από ένα νέο σχέδιο νόμου το οποίο ήδη επεξεργάζεται. Αυτό αποκάλυψε η Ολγα Κεφαλογιάννη κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τον ελληνικό τουρισμό στην Κρήτη. Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να είναι ανεκτά ένα καθεστώς παραξενοδοχείων και ο αθέμιτος ανταγωνισμός προς τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, προαναγγέλλοντας την εισαγωγή λειτουργικών προδιαγραφών και προδιαγραφών ασφάλειας για τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια.

Σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, θα εφαρμοστεί ένα σαφές πλαίσιο ποιότητας σε σχέση με τα καταλύματα και δεν θα μπορούν όλα να εντάσσονται στις πλατφόρμες της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Επίσης, θα υπάρξει νέο καθεστώς, με δεδομένο πλέον ότι η Airbnb λογική έχει χάσει τον αρχικό προσανατολισμό της κι έχει μετατραπεί σε μια επικερδή οικονομική δραστηριότητα. Οπως σημείωσε η κυρία Κεφαλογιάννη, όταν τα ζητήματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων δημιουργούν κοινωνικά προβλήματα και άνθρωποι που αναγκάζονται να εργαστούν μακριά από τον τόπο τους, όπως για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια φθηνή κι αξιοπρεπή κατοικία, γίνεται κατανοητό πως η Πολιτεία οφείλει να παρέμβει και μάλιστα άμεσα.

Εν αναμονή του νέου πλαισίου η κυβέρνηση επιβάλλει τέλος επιτηδεύματος σε όσους διαθέτουν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις πάνω από τρία ακίνητα. Σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024, οι νομικές μορφές οι οποίες διαχειρίζονται ακίνητα κατ’ εντολή και μέσω σύμβασης με τους ιδιοκτήτες ακινήτων εντάχθηκαν σε καθεστώς ΦΠΑ και λοιπών τελών.

Τέλος επιτηδεύματος

Παράλληλα, οι έχοντες και κατέχοντες τρία ή και περισσότερα ακίνητα υποχρεώθηκαν να δημιουργήσουν νομικές μορφές ώστε να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω ψηφιακών πλατφορμών αλλά και εκτός αυτών. Ομως στις 11 Απριλίου η ΑΑΔΕ εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία θεωρεί πως τα συγκεκριμένα ακίνητα λογίζονται ως επαγγελματικές εγκαταστάσεις (έδρα και υποκαταστήματα) και επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος. Το ίδιο εφαρμόζεται ανάλογα και για τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία μισθώνουν ή υπεκμισθώνουν τρία ή περισσότερα ακίνητα και αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Στο νέο χαράτσι αντιδρά ο Σύνδεσμος Εταιριών Βραχυχρόνιας Ακινήτων (Stama), ο οποίος μάλιστα απέστειλε σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό, στους αρμόδιους υπουργούς και στον διοικητή της ΑΑΔΕ, στους οποίους εξηγεί γιατί αυτή η απόφαση είναι «άδικη και στερείται κάθε λογικής», και ζητεί την απόσυρσή της.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα