Σαρωτικοί έλεγχοι για απόκτηση POS και διασύνδεση με ταμειακές μηχανές

Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε όλη την αγορά για να διαπιστωθεί αν επαγγελματίες που υποχρεούνται στη χρήση POS και στη διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές έχουν προμηθευτεί τα απαραίτητα μηχανάκια και αν έχουν προχωρήσει στη διασύνδεση με την ταμειακή μηχανή τους ή έχουν κλείσει ραντεβού για διασύνδεση έως τις 30 Απριλίου 2024. Σημειώνεται πως την παράταση που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών δικαιούνται μόνο όσες επιχειρήσεις δήλωσαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ότι έχουν κλείσει ραντεβού μέσα στον Απρίλιο.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων δείχνουν χαμηλό ποσοστό παραβατικότητας τόσο στα ταξί όσο και στις λαϊκές αγορές. Συγκεκριμένα, σε ελέγχους σε 1.132 ταξί, μόλις 27 βρέθηκαν χωρίς POS, δηλαδή ποσοστό 2,4%, και από το υπουργείο Ανάπτυξης δρομολογείται επιβολή προστίμων 1.500 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις λαϊκές αγορές, ελέγχθηκαν 1.592 πάγκοι, από τους οποίους μόλις 102 δεν είχαν POS ή δεν είχαν κλείσει ραντεβού διασύνδεσης. Πρόκειται για ένα ποσοστό 6,4%, που αντιμετωπίζει πρόστιμο είτε για μη απόκτηση POS είτε για μη διασύνδεση με την ταμειακή μηχανή.

Πρόστιμα

Ταυτόχρονα δρομολογήθηκαν τα πρώτα πέντε πρόστιμα 10.000 ευρώ και 20.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1.000.000 ευρώ που δεν έχουν προχωρήσει σε διασύνδεση των ταμειακών τους με τα POS ή δεν έχουν κλείσει ραντεβού μέχρι τις 30 Απριλίου.

Την ίδια ώρα, «φωτιά» έχει πάρει το τηλεφωνικό κέντρο της ΑΑΔΕ, καθώς έχουν γίνει πάνω από 2.900 τηλεφωνήματα σε επιχειρήσεις με τζίρο κάτω του 1.000.000 ευρώ. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, εταιρίες παρασκευής γευμάτων, catering, μπαρ ξενοδοχείων κ.λπ.), καθώς και σε πρατήρια καυσίμων. Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 10% που δεν παρουσίασε κάποια αξιόπιστη δικαιολογία για τη μη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές, τη σκυτάλη θα αναλάβουν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ για να επιβληθούν κι εκεί τα πρόστιμα μη διασύνδεσης.

Υπενθυμίζεται πως οι εποχικές επιχειρήσεις δεν είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν τώρα στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, αλλά θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία την ημέρα έναρξης της λειτουργίας τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα