ΣτΕ: Όχι σε αναδρομικά δώρα επικουρικών

Απορριπτική απόφαση επί της προσφυγής συνταξιούχων που διεκδικούσαν μη καταβληθέντα επιδόματα συντάξεων

Απορριπτική ήταν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής συνταξιούχων που διεκδικούσαν αναδρομικά από μη καταβληθέντα δώρα και επιδόματα επικουρικών συντάξεων που καταργήθηκαν το 2012.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου προέκυψε έπειτα από προδικαστικό ερώτημα που διατύπωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, επί του οποίου εκκρεμούσαν αγωγές περίπου 15.000 συνταξιούχων.

Το ΣτΕ έκρινε ότι οι συνταξιοδοτικές παροχές των δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας που καταβάλλονταν από τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 και οι οποίες καταργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013, η δε κατάργησή τους κρίθηκε αντισυνταγματική με τη 2287/2015 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν προβλέπονται υπό το νέο ασφαλιστικό σύστημα του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) από 12/5/2016 και εφεξής ούτε καταβάλλονται κατά τον επανυπολογισμό των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων.

Περαιτέρω, το ακυρωτικό αποτέλεσμα των 1889-1891/2019 αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν επάγεται ως συνέπεια να καθίστανται αγώγιμες αξιώσεις κατά του ΕΤΕΑΕΠ (νυν e-ΕΦΚΑ) των παλαιών συνταξιούχων για την καταβολή αποζημίωσης ισόποσης με το επίδομα αδείας και τα δώρα εορτών για τον μετά την ισχύ του ν. 4387/2016 χρόνο, ανεξάρτητα αν οι αξιώσεις αυτές επιδιώκονται με αγωγές ασκηθείσες πριν ή μετά τις 4 Οκτωβρίου 2019.

Με απλά λόγια, το Συμβούλιο της Επικρατείας επιβεβαίωσε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2016 ορθώς δεν προβλέπει την καταβολή των δώρων τα οποία είχαν καταργηθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά το 2012. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το ίδιο το ΣτΕ είχε νωρίτερα κρίνει την κατάργηση των δώρων ως αντισυνταγματική το 2015!

Οπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, «με το άρθρο 96 του ν. 4387/2016 μεταβλήθηκε εκ βάθρων και το σύστημα υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, ομοίως χωρίς την πρόβλεψη καταβολής των αντισυνταγματικώς καταργηθέντων με την υποπαρ. ΙΑ.6 της παρ. ΙΑ του άρ. πρώτου του ν. 4093/2012 δώρων εορτών και επιδομάτων αδείας.

Αντίθετα, μάλιστα, στην παρ. 5 του εν λόγω άρ. 96 περιέχεται ρητή πρόβλεψη για το ότι από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 το ΕΤ.ΕΑ (μετονομασθέν με τον ίδιο νόμο σε ΕΤΕΑΕΠ) χορηγεί “αποκλειστικά” την επικουρική σύνταξη όπως ρυθμίζεται με τις διατάξεις του άρθρου αυτού και καταργείται κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη. Επομένως, τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας που καταβάλλονταν επί των επικουρικών συντάξεων, πέραν του ότι δεν προβλέπονται στο σύστημα ρυθμίσεων του ν. 4387/2016, καταργήθηκαν, πάντως, και ρητώς με την παρ. 5 του άρ. 96 του νόμου αυτού».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα