Είμαστε πια «πρωταθλητές»! Πανάκριβη η βενζίνη στην Ελλάδα

Σταθερά η χώρα έχει την 3η ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη και την 9η παγκοσμίως

Την τρίτη ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη και την 9η σε ολόκληρο τον πλανήτη συνεχίζει να έχει η Ελλάδα, πίσω από χώρες με πολύ υψηλότερο βιοτικό επίπεδο και διπλάσιους ή και τριπλάσιους μισθούς από τη χώρα μας.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται στα 1,995 ευρώ το λίτρο, ενώ σε 30 νομούς της χώρας η μέση τιμή ξεπερνά τα 2 ευρώ και στα πρατήρια υπερβαίνει ακόμα και τα 2,10-2,15 ευρώ, ενώ στις Κυκλάδες φτάνει ακόμα και τα 2,45 ευρώ το λίτρο! Οι προβλέψεις ωστόσο είναι ακόμα πιο δυσοίωνες, καθώς ήδη η διεθνής τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε μέσα σε δύο μήνες κατά σχεδόν 20 δολάρια το βαρέλι, κοντά στα 90 δολάρια. Μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού εκτιμούν πως η τιμή θα φτάσει στα 100 δολάρια, με αποτέλεσμα η αμόλυβδη να παρουσιάσει νέα άνοδο το επόμενο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, η Goldman Sachs προέβλεπε ότι το Brent, τιμή-ορόσημο για ολόκληρη την αγορά, θα έφτανε τα 86 δολάρια αυτόν τον Δεκέμβριο και τα 93 δολάρια στο τέλος του 2024. Πλέον, όμως, εντοπίζει δύο πιθανούς κινδύνους, οι οποίοι μπορεί να φέρουν την τιμή έως και τα 107 δολάρια, ανατρέποντας το βασικό της σενάριο.

Φόροι

Στη χώρα μας ο ΦΠΑ στα καύσιμα από 1/6/2016 ανέρχεται στο 24%. Ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε βενζίνες και πετρέλαια διαμορφώνεται στα 700 και τα 410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, αντίστοιχα. Ο συντελεστής ΕΦΚ στο υγραέριο διαμορφώνεται στα 430 ευρώ ανά 1.000 κιλά.

Για παράδειγμα, στις 24 Αυγούστου και σύμφωνα με τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών, η τιμή διυλιστηρίου της απλής αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων διαμορφώθηκε στο 0,7656 ευρώ ανά λίτρο.

Οι φόροι, τα τέλη και οι λοιπές επιβαρύνσεις αντιστοιχούσαν σε 1,1021 ευρώ ανά λίτρο. Ετσι, η μέση τιμή λιανικής της απλής αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων διαμορφώνεται στα 1,995 ευρώ το λίτρο.

Η κυβέρνηση μπορεί να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις προβλέψεις για την τιμή της βενζίνης, ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε κάποια κίνηση για την ελάφρυνση των φορολογουμένων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα