Έρχονται αυξήσεις-σοκ στο ρεύμα τον Νοέμβριο

Μετά την αλλαγή στα τιμολόγια δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα ενίσχυση της επιδότησης ανά μεγαβατώρα

Αυξήσεις-σοκ στα τιμολόγια ρεύματος για τον Νοέμβριο ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής οι ιδιώτες πάροχοι. Μάλιστα, σε μια περίπτωση η αύξηση ξεπερνά το 88%, ενώ άλλη μία εταιρία φτάνει το 50%. Η ΔΕΗ, η οποία κατέχει μερίδιο αγοράς άνω του 60%, ανακοίνωσε αύξηση στο βασικό της τιμολόγιο κατά 17,4%. Με αυτά τα δεδομένα, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα αύξηση της επιδότησης, η οποία για τον μήνα που διανύουμε είχε ήδη αυξηθεί από 10 σε 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η σύρραξη στη Μέση Ανατολή και η αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου στάθηκαν η αφορμή ώστε οι πάροχοι να προχωρήσουν σε αυτές τις τεράστιες ανατιμήσεις, και ενώ μετρά ο χρόνος αντίστροφα για τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν από το νέο έτος. Υπενθυμίζεται ότι το ισχύον πλαίσιο λήγει τον Δεκέμβριο και από το επόμενο έτος, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή (ΡΑΕΕΥ), επιστρέφει η ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής.

Επιπλέον, θα προβλέπονται τρεις κατηγορίες τιμολογίων:

– Σταθερά, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης, που θα επισημαίνονται με μπλε χρώμα.

– Κυμαινόμενα, με ανακοίνωση της τιμής είτε πριν από την εφαρμογή της (π.χ., η τιμή του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου) είτε απολογιστικά (στο ίδιο παράδειγμα η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται έως δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης, δηλαδή έως τον Μάρτιο), που θα επισημαίνονται με πράσινο χρώμα. Στο ίδιο πλαίσιο (θα επισημαίνονται επίσης με πράσινο χρώμα) εντάσσονται και τα προϊόντα μικτής τιμολόγησης, η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την πρώτη μέρα του μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της είτε την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της.

– Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία μπορούν να κυμαίνονται ακόμη και μέσα στην ημέρα και προσφέρονται μόνο στους καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή. Θα επισημαίνονται με πορτοκαλί χρώμα.

Τα τιμολόγια ανά εταιρία

Αναλυτικά, η ΔΕΗ προχώρησε σε αύξηση από 0,155 σε 0,182 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η Protergia από 0,088 σε 0,125 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η Ηρων από 0,133 σε 0,139 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η Elpedison από 0,080 σε 0,120 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η NRG από 0,145 σε 0,170 ευρώ, η Watt & Volt από 0,094 σε 0,125 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η Ελίν από 0,128 ευρώ σε 0,140 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η Ζενίθ από 0,079 σε 0,149 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η Φυσικό Αέριο από 0,124 σε 0,139 ευρώ ανά κιλοβατώρα και η Volton από 0,094 σε 0,114 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα