Πλαφόν στις προμήθειες των τραπεζών

Θα αφορά μόνο τις μικρές επιχειρήσεις, όπως περίπτερα, ταξί, μίνι μάρκετ, και τις συναλλαγές με POS μέχρι 10 ευρώ

Νομοθετική ρύθμιση που θα μειώνει κατά 50% τις χρεώσεις των τραπεζών στα POS προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Η σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί αυτή την εβδομάδα ή το αργότερο την επόμενη στη Βουλή.

Σήμερα η μέση προμήθεια για κάθε συναλλαγή με κάρτα μέσω POS ανέρχεται στο 1% και με τη νέα ρύθμιση θα μειωθεί στην περιοχή του 0,5%, δηλαδή όση είναι και η προμήθεια με το νέο σύστημα πληρωμών IRIS που έχουν ενεργοποιήσει οι επιχειρήσεις. Το πλαφόν θα αφορά μόνο τις μικρές συναλλαγές, δηλαδή έως το ποσό των 10 ευρώ, καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. περίπτερα) οι επαγγελματίες χάνουν σχεδόν όλο το κέρδος τους από τις τραπεζικές προμήθειες.

Η νέα ρύθμιση δεν θα αφορά οριζόντια όλες τις επιχειρήσεις για συναλλαγές έως 10 ευρώ, αλλά μόνο τις μικρές, που θα οριστούν με ΚΑΔ. Το σχέδιο προβλέπει πως το πλαφόν θα ενεργοποιηθεί για κλάδους όπως περίπτερα, ταξί, μίνι μάρκετ κ.λπ. και δεν θα αφορά, για παράδειγμα, τα σούπερ μάρκετ, ακόμη και για αγορές κάτω των 10 ευρώ. Εδώ και καιρό είχαν ασκηθεί πιέσεις από συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς, όπως τα περίπτερα, τα οποία διαμαρτύρονταν πως όταν πραγματοποιείται μια συναλλαγή με κάρτα για την αγορά π.χ. τσιγάρων, το ποσοστό κέρδους που είχαν μηδενιζόταν όταν ο καταναλωτής πλήρωνε μέσω POS, ενώ σε περιπτώσεις που οι προμήθειες ήταν υψηλότερες το περίπτερο πωλούσε στο τέλος με ζημία!

Το παρασκήνιο

Το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε αυτήν την κίνηση μετά τη διαφωνία που υπήρξε ανάμεσα στις τράπεζες, στους εκκαθαριστές και στις εταιρίες πληρωμών VISA και Mastercard. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «τριπλό» σχήμα που καθορίζει τις προμήθειες στις συναλλαγές μέσω των POS (που έχουν γίνει υποχρεωτικά σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και στο τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές) δεν κατάφερε να καταλήξει σε μια συγκεκριμένη πρόταση. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν, πάντως, πως οι μόνος κρίκος αυτής της αλυσίδας που είχε πρόθεση να συμμετάσχει έμπρακτα στη μείωση των προμηθειών ήταν οι τράπεζες. Αυτή η αδυναμία συνεννόησης ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να ενεργοποιήσει την «απειλή» του για νομοθετική παρέμβαση, σε περίπτωση μη συμφωνίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα