Νέα παράταση για τη διασύνδεση ταμειακών με POS

Αιτία οι χιλιάδες καταγγελίες για σοβαρά τεχνικά προβλήματα! Ποιες είναι οι καταληκτικές ημερομηνίες

Σε «γεφύρι της Αρτας» έχει μετατραπεί η καθολική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχώρησε σε νέα μετάθεση των ημερομηνιών απόσυρσης και αντικατάστασης ταμειακών μηχανών. Πληροφορίες αναφέρουν πως αιτία της νέας παράτασης υπήρξαν οι χιλιάδες καταγγελίες από επαγγελματίες για τεχνικά προβλήματα, αλλά και για σημαντικές καθυστερήσεις όσων προσπαθούν να διασυνδέσουν POS με σύστημα ERP, καθώς καταγράφονται ακόμα και ακυρώσεις ραντεβού εγκατάστασης από τους παρόχους.

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ μετατίθενται ως εξής οι παρακάτω καταληκτικές ημερομηνίες:

1 Υποχρεωτική απόσυρση ΕΑΦΔΣΣ και απλών ΦΗΜ (ειδικός φορολογικός μηχανισμός – ειδική ασφαλής φορολογική διάταξη σήμανσης στοιχείων – φορολογική ταμειακή μηχανή).

• Οι ΕΑΦΔΣΣ όλων των επιχειρήσεων αποσύρονται υποχρεωτικά έως 31/7/2024. Δεν αποτελεί προϋπόθεση της αντικατάστασης και δεν δικαιολογεί τη μη αντικατάσταση στο πέρας της παραπάνω ημερομηνίας η τυχόν εκκρεμότητα διασύνδεσης του νέου ταμειακού συστήματος που θα επιλεγεί με το/τα POS της επιχείρησης.

• Ομοίως, οι απλοί ΦΗΜ που χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις εστίασης με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα αποσύρονται υποχρεωτικά έως 31/7/2024.

• Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν διασυνδέσει τα POS τους με τα ταμειακά τους συστήματα σύμφωνα με την απόφαση Α. 1157/2023 παρ. 2.5 περ. δ’, υποχρεούνται να αποσύρουν τις ΕΑΦΔΣΣ που χρησιμοποιούν έως 31/10/2024.

• Ειδικά, οι επιχειρήσεις πρατηρίων καυσίμων παύουν τη χρήση των ΕΑΦΔΣΣ που διαθέτουν έως τις 31/12/2024 και έχουν υποχρέωση διασύνδεσης των ταμειακών συστημάτων, με τα οποία αντικαθιστούν τις ΕΑΦΔΣΣ, με POS από 1/1/2025.

2 Μηχανισμοί με τους οποίους επιτρέπεται να αντικατασταθούν οι ΕΑΦΔΣΣ ή οι απλοί ΦΗΜ για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα.

• Από 1/8/2024 οι επιχειρήσεις εστίασης με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα που σήμερα χρησιμοποιούν ΕΑΦΔΣΣ ή απλούς ΦΗΜ έχουν υποχρέωση να επιλέξουν ένα από τα παρακάτω ταμειακά συστήματα:

• ΦΗΜΑΣ εστιατορίου ή

• ΦΙΜ εστιατορίου ή

• ΑΔΗΜΕ εστιατορίου ή

• πάροχο ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων.

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, που θα εκδοθεί εντός της εβδομάδας, θα προβλεφθούν εξαιρέσεις από την υποχρέωση αντικατάστασης απλών ΦΗΜ για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και βρίσκονται σε μη τουριστικές περιοχές με μικρό πληθυσμό ή όπου η δραστηριότητα εστίασης με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα αποτελεί μόνο παρεπόμενη δραστηριότητά τους.

3 Διασύνδεση με POS των ταμειακών συστημάτων που συνεργάζονται με ERP σύμφωνα με την Α. 1155/2023.

Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακά συστήματα που συνεργάζονται με ERP έχουν υποχρέωση διασύνδεσης των συνεργαζόμενων με ERP ταμειακών συστημάτων με POS, σύμφωνα με την Α.1155/2023, έως τις 30/9/2024. Εως τις 31 Αυγούστου δόθηκε παράταση και στην προθεσμία σύνδεσης των επαγγελματικών λογαριασμών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS.

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες άμεσων πληρωμών αποτελούν μια πολύ χρήσιμη λύση, προκειμένου οι πολίτες να μην καταβάλλουν καθόλου προμήθειες για ηλεκτρονικές συναλλαγές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν κατά μέσο όρο 50% χαμηλότερες προμήθειες συγκριτικά με συναλλαγές με χρήση POS. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, έως σήμερα στο σύστημα είναι εγγεγραμμένοι 400.00 επαγγελματίες (περισσότεροι από 180.000 εγγράφηκαν φέτος) από το σύνολο των περίπου 800.000 υπόχρεων προς σύνδεση επαγγελματιών.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα