Τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα, τα κέικ και τα σιροπιαστά έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων, παρά το γεγονός ότι οι γιορτές απέχουν ακόμη αρκετές εβδομάδες. Ωστόσο, οι καταναλωτές εμφανίζονται μέχρι στιγμής διστακτικοί, καθώς οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και το υψηλό ενεργειακό κόστος προβλέπεται να ανεβάσουν τις τιμές των γλυκισμάτων.
Οι ζαχαροπλάστες μιλούν για ένα ιδιαίτερα δύσκολο φετινό χειμώνα, καθώς το κόστος για βασικές πρώτες ύλες όπως βούτυρο, γάλα και κακάο, αλλά και η ενέργεια, έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι αυξήσεις που αναμένεται να περάσουν στα προϊόντα κυμαίνονται από 8% έως 10%, με αρκετούς καταναλωτές να αναφέρουν ότι φέτος θα στραφούν στην οικιακή παρασκευή γλυκών, αγοράζοντας από τα ζαχαροπλαστεία μικρότερες ποσότητες.
Από την πλευρά τους, αρκετοί επαγγελματίες δηλώνουν πως θα προσπαθήσουν να απορροφήσουν μέρος των ανατιμήσεων, προκειμένου να διατηρήσουν την πελατεία τους σε μια αγορά που πιέζεται ασφυκτικά.
«Δεν βγαίνουμε πλέον»: Η κραυγή αγωνίας των ζαχαροπλαστών
Ο πρόεδρος των Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, Γιάννης Γλύκος, περιγράφει μια αγορά που λειτουργεί στα όριά της. «Πριν δύο χρόνια ο τόνος του κακάο είχε 2.000 δολάρια· τώρα άγγιξε τα 12.000. Εμείς, αντί για αύξηση 300%, κάναμε μόλις 20%-30%», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Απορροφήσαμε όσο μπορούσαμε, αλλά τα μαγαζιά δεν αντέχουν άλλο».
Παρά την πρόσφατη αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές του κακάο, η ανακούφιση δεν έφτασε ποτέ στην αγορά. «Αγοράζαμε σοκολάτα 4 ευρώ το κιλό, φτάσαμε στα 12 και τώρα πληρώνουμε ακόμα 9 με 10 ευρώ», επισημαίνει.
Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και πάστες
Παρά την ακρίβεια, οι τιμές στα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά φαίνεται πως θα παραμείνουν στα περσινά επίπεδα. Σύμφωνα με τον κ. Γλύκο: «Φέτος πωλούνται από 13,80 έως 18 ευρώ το κιλό, ανάλογα με το μαγαζί. Δεν υπάρχει αύξηση, γιατί τα βούτυρα έχουν σταθεροποιηθεί».
Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά γλυκά, οι πάστες έχουν δει μεγαλύτερες αυξήσεις. «Μια πάστα που πέρυσι είχε 2 ευρώ, φτάνει σήμερα 3 ή και 4 ευρώ», παραδέχεται ο πρόεδρος των ζαχαροπλαστών.
Παρόλα αυτά, οι επαγγελματίες προσπαθούν να διατηρήσουν ενιαία τιμολόγηση: «Δεν μπορείς να λες στον πελάτη πάρε αυτή 3 ευρώ και την άλλη 4. Τιμολογούμε όλες τις πάστες στα 3,5 ευρώ και τελειώνει η ιστορία». Ο ίδιος κάνει σαφές πως στο πλαίσιο αυτό, οι αγοραστικές συνήθειες των πελατών έχουν επίσης αλλάξει. «Αγοράζουν όσες πάστες είναι και τα μέλη της οικογένειας», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Παρά την εκτόξευση των τιμών σε ενέργεια και πρώτες ύλες, οι ζαχαροπλάστες προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή τη γιορτινή παράδοση. Πίσω όμως από κάθε μελομακάρονο και κάθε πάστα κρύβεται ένας πραγματικός αγώνας επιβίωσης — απέναντι σε διεθνείς αγορές που δεν δείχνουν καμία διάθεση να… γλυκάνουν το κόστος.



