Στόχευση να γίνει η ναυαρχίδα των επιδοτήσεων, για να καλύψει το κενό από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης – Προ των πυλών οι προκηρύξεις για αγροδιατροφή, εξωστρέφεια και κοινωνική επιχειρηματικότητα
Γκάζι βάζει ο Αναπτυξιακός Νόμος το επόμενο διάστημα, διεκδικώντας τον ρόλο της ναυαρχίδας των επιδοτήσεων προς την αγορά, αφού οι χρηματοδοτήσεις που προέρχονται από το ΕΣΠΑ είναι σε ύφεση λόγω αναθεώρησης και το Ταμείο Ανάκαμψης ολοκληρώνεται.
Οι αιτήσεις υπαγωγής στα δύο μεγάλα καθεστώτα του 2025 ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες (για τη μεταποίηση και τις παραμεθόριες περιοχές), με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να δεσμεύεται ότι αυτή τη φορά οι χρόνοι υπαγωγής θα είναι συντομότεροι. Ωστόσο ακόμη τρέχει το καθεστώς για τις μεγάλες επενδύσεις αξίας 150 εκατ. ευρώ (η προθεσμία ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου) και θα ακολουθήσουν πέντε νέα καθεστώτα αξίας 750 εκατ. ευρώ.
Η αρχή θα γίνει από τα εξής τρία καθεστώτα που θα μοιράσουν έκαστο 150 εκατ. ευρώ:
■ Καθεστώς κοινωνικής επιχειρηματικότητας και χειροτεχνίας.
■ Αγροδιατροφή – πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία και υδατοκαλλιέργεια.
■ Επιχειρηματική εξωστρέφεια.
Παράλληλα διαμορφώνονται δύο νέα ειδικά καθεστώτα αξίας 150 εκατ. έκαστο. Δηλαδή συνολικά προωθούνται για να πέσουν στην αγορά πέντε καθεστώτα 750 εκατ. ευρώ. Το ένα νέο καθεστώς αφορά τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία (κυρίως με υπεραποσβέσεις), για να συνδυαστούν οι στρατηγικές της Ε.Ε. με επενδύσεις στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Το δεύτερο και πιο ενδιαφέρον καθεστώς θα αφορά τις νέες τεχνολογίες, με έμφαση στην Τεχνική Νοημοσύνη. Θα έχει στόχο να στηρίξει επενδύσεις που θα φέρουν την καινοτομία και το Α.Ι. στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Ενεργή παραμένει μέχρι το τέλος του έτους η 1η Προκήρυξη Καθεστώτος Ενισχύσεων «Μεγάλες Επενδύσεις», του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022, που έχει στόχο την ενίσχυση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων που αφορούν κλάδους της οικονομίας, προκειμένου, με την υλοποίησή τους, να επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα στις τοπικές οικονομίες. Υπάγονται επενδυτικά σχέδια, που ο προϋπολογισμός του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών υπερβαίνει το ποσό των 15 εκατ. ευρώ.
Πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης σε ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικού σε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: τη δημιουργία νέας εγκατάστασης (νέα μονάδα), την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας υφιστάμενης εγκατάστασης (μονάδας), τη διαφοροποίηση της παραγωγής υφιστάμενης εγκατάστασης (μονάδας) σε προϊόντα που δεν έχουν παραχθεί ποτέ ή υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί από αυτήν, με τον όρο ότι οι ενισχυόμενες δαπάνες υπερβαίνουν τουλάχιστον κατά 200% τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού που χρησιμοποιούνται εκ νέου.
Επί μεγάλων επιχειρήσεων, απαιτείται, επίσης, οι ενισχυόμενες επενδυτικές δαπάνες να υπερβαίνουν τις αποσβέσεις των τριών τελευταίων φορολογικών ετών των στοιχείων του ενεργητικού, τα οποία συνδέονται με τη δραστηριότητα που πρόκειται να εκσυγχρονιστεί. Οι επενδύσεις αντικατάστασης δεν συνιστούν μορφή αρχικής επένδυσης. Επίσης, δεν θεωρείται αρχική επένδυση η απόκτηση μετοχών άλλης επιχείρησης.
Τι έχει αλλάξει
Υπενθυμίζεται πως με πρόσφατη τροποποίηση δρομολογήθηκαν αλλαγές στον Αναπτυξιακό, όπως είναι το «άνοιγμα» στις μεγάλες επενδύσεις, που πλέον θα δικαιούνται όχι μόνο φοροαπαλλαγές και άλλα «έμμεσα» κίνητρα, αλλά και άμεσες επιδοτήσεις, η αύξηση του ορίου επιδότησης στα 20 εκατ. ευρώ (ή στα 50 εκατ. ευρώ για συνεργασίες), αλλά και το «ρετούς» στα 13 καθεστώτα με ειδικά κίνητρα για «μεγάλους». Επίσης, έγιναν ειδικές παρεμβάσεις για τη μεθόριο, για φτωχές περιοχές και για πληγείσες από φυσικές καταστροφές.
Ο Αναπτυξιακός έχει 13 καθεστώτα ενίσχυσης. Μπορούν να προκηρύσσονται μία φορά τον χρόνο (στην πράξη προκηρύσσονται κάποια ετησίως και πολλά δεν έχουν ενεργοποιηθεί ποτέ). Προβλέπονται πέντε είδη ενισχύσεων: φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, αλλά και χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου για τα καθεστώτα σύγχρονες τεχνολογίες και καθεστώς κοινωνικής επιχειρηματικότητας και χειροτεχνίας.
Εχουν προστεθεί επιπλέον δύο κατηγορίες κινήτρων: της «ταχείας αδειοδότησης» για το καθεστώς «Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης» και «Μεγάλες Επενδύσεις» και το κίνητρο της παροχής δανείων με την εγγύηση (ή ενίσχυση του Ελληνικού Δημοσίου) από το Ταμείο Development Law Financial Instrument Guarantee Fund (DeLFI GF) ή από άλλο εργαλείο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB). Ειδικά για τα επενδυτικά σχέδια που έχουν λάβει απόφαση υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης «Μεγάλων Επενδύσεων» θεσπίζεται ενίσχυση από την ΕΤΕπ (δημιουργία Ταμείου Εγγυοδοσίας, με συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου έως 300 εκατ. ευρώ για την παροχή δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ).
Πηγή: Εφημερίδα Dealnews


