Ένας χρόνος στην Ευρωβουλή για τον Ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης Εμμανουήλ Φράγκο (Φραγκούλη)

Είστε ο νεότερος Έλληνας Ευρωβουλευτής. Συχνά οι νέοι δεν ασχολούνται με τα κοινά. Τι σας παρακίνησε εξ’ αρχής να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Προσωπικά, ήμουν πάντοτε πολιτικά ενεργός. Κατά τα φοιτητικά μου χρόνια, διετέλεσα Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Εξαρχής με ενέπνευσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κ. Κυριάκος Βελόπουλος, για τις ιδέες και την ακεραιότητα του και από την ίδρυση ακόμη της παράταξης υπήρξα ενεργό μέλος, Πρόεδρος της Νεολαίας και συντάκτης του κτηνοτροφικού μας προγράμματος. Η πίστη μας σε μία ισχυρή και ανεξάρτητη Ελλάδα και ο κοινός αγώνας μας για ένα καλύτερο αύριο για τους Έλληνες υπήρξαν επαρκή κίνητρα για να ασχοληθώ ακόμη πιο ενεργά με τα κοινά του τόπου υπό την ηγεσία του κ. Κυριάκου Βελόπουλου.

 Ύστερα από ένα έτος παρουσίας στο Ευρωκοινοβούλιο, τι έχετε καταφέρει και τι είναι αυτό που σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση;

Είμαι ήδη μέλος σημαντικών επιτροπών και αντιπροσωπειών της Ευρωβουλής, μόνιμο μέλος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (ΙΝΤΑ), στην Επιτροπή Αναφορών (PETI), ΄Β Αντιπρόεδρος στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή CARIFORUM – EE (DCAR), αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (AGRI), και αναπληρωματικό μέλος στην αντιπροσωπεία για της σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (D-CIN). Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές κατά την εκπροσώπηση της χώρας μας στην Ευρώπη. Η Ευρωβουλή απαρτίζεται από μεγάλες πολιτικές ομάδες και το κάθε πολιτικό κόμμα ανήκει σε μία από αυτές, όπως, για παράδειγμα, η ΝΔ ανήκει στη φιλογερμανική ομάδα του Λαϊκού Κόμματος (ΕPP). Μετά λύπης μου διαπίστωσα, πως τα υπόλοιπα κόμματα δε κάνουν δουλειά πραγματικά για την Ελλάδα και τους Έλληνες και διστάζουν να διαφοροποιηθούν από την ανθελληνική συχνά στάση των πολιτικών τους ομάδων υπέρ των ελληνικών συμφερόντων.

Μπορείτε να μας αναφέρετε κάτι συγκεκριμένο το οποίο κάνατε και δε σας βοήθησαν;

Όταν πρόσφατα τέθηκε προς ψήφιση στην Ολομέλεια η παροχή βοήθειας ύψους 500 εκ. ευρώ προς την Τουρκία, ήμασταν το μόνο πολιτικό κόμμα που την καταψήφισε. ΝΔ/Σύριζα/ΚΙΝΑΛ τάχθηκαν υπέρ της βοήθειας προς την Τουρκία προτιμώντας να ακολουθήσουν την πολιτική γραμμή των Ευρωομάδων τους. Το ίδιο συνέβη όταν πιέσαμε την Κομισιόν να επιβάλει σοβαρές κυρώσεις προς την Τουρκία, όπως το πάγωμα των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, ακόμη και την επιβολή εμπάργκο στο αγροτικά της προϊόντα, προτάσεις που βρήκαν υποστηρικτές μεταξύ ξένων Ευρωβουλευτών του Συντηρητικού χώρου, όχι όμως μεταξύ των Ελλήνων Ευρωβουλευτών. Παρόμοια, συμπεριφέρθηκαν κατά την ψήφιση της ένταξης των Σκοπίων και της Αλβανίας στην ΕΕ, όπου και πάλι μόνο η Ελληνική Λύση καταψήφισε θέτοντας «βέτο» για τα ελληνικά ζητήματα, όπως ο σφετερισμός της Μακεδονίας μας και η προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Τι πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να κάνουν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές για να προωθήσουν τα ελληνικά συμφέροντα στην Ευρώπη;

Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές μπορούν και οφείλουν να ενεργούν από κοινού στην Ευρωβουλή, όταν τα ζητήματα αφορούν άμεσα ή έμμεσα τα ελληνικά συμφέροντα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την υιοθέτηση κοινών ψηφισμάτων από όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, που να προωθούν τις ελληνικές θέσεις, με την άσκηση στην Ευρωβουλή κοινής πολιτικής για τα εθνικά θέματα, καθώς και με την άσκηση του δικαιώματος του «βέτο» απέναντι στις ίδιες τις πολιτικές τους Ευρωομάδες, όταν εκείνες υιοθετούν στάση βλαπτική για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Είστε ο μόνος Έλληνας μέλος της Ευρωομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR). Γιατί επιλέξατε να ενταχθείτε σ’ αυτήν την ομάδα;

Οι απόψεις του ECR συμπίπτουν με τις δικές μας. Ταχθήκαμε, από την πρώτη στιγμή, κατά του συγκεντρωτισμού της εξουσίας στο υπερ-κράτος των Βρυξελλών και ζητήσαμε μία Ευρώπη διαφορετική, με μέλη ισότιμα, όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με γνώμονα τα συμφέροντα όλων των κρατών και όχι με βάσει την ιμπεριαλιστική πολιτική ατζέντα των ισχυρών κρατών της Ευρώπης. Ο ουσιαστικότερος λόγος για τον οποίο επιλέξαμε να ενταχθούμε στο ECR είναι η δυνατότητα που παρέχει η Ευρωομάδα στα μέλη της να διαφοροποιούνται από την ενιαία γραμμή, όταν το επιβάλει το εθνικό τους συμφέρον. Με τον τρόπο αυτό, είμαστε ελεύθεροι να ενεργούμε σύμφωνα με τη συνείδηση μας και το καθήκον μας απέναντι στους Έλληνες και να ψηφίζουμε πάντοτε υπέρ της Ελλάδος, ακόμη και αν η στάση μας αυτή είναι ενάντια στην κοινή γραμμή της Ευρωομάδας μας.

Αναφέρεστε ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα. Τι έχετε καταφέρει σ΄αυτόν τον τομέα στην Ευρωβουλή;

Η Ελληνική Λύση είναι η μόνη που ζήτησε επίσημα από τον Επίτροπο Εμπορίου την άρση του εμπάργκο των αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία. Η Ελληνική Λύση, ομοίως, ανέδειξε στην Ευρωβουλή ένα μείζον θέμα για την Ελλάδα, την αποτελεσματική προστασία στο εξωτερικό των αγροτικών μας προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης από απομιμήσεις. Με κοινοβουλευτική μου ερώτηση ζήτησα από την Επιτροπή να διεξάγει έρευνα για την προστασία της Φέτας ως προϊόν ΠΟΠ από την παράνομη χρήση της από μεγάλη εταιρία γαλακτοκομικών με έδρα το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Πράγματι, η Κομισιόν αναγκάστηκε να επέμβει και με ενέργειες της οδήγησε την εταιρία σε απόσυρση όλων των ισλανδικών προϊόντων με την ένδειξη «Φέτα» και την αντικατάσταση όλων των ετικετών τους! Το ίδιο προσπαθούμε να επιτύχουμε με όλα τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Τι θα ευχόσασταν για το μέλλον στην Ευρωβουλή;

Να καταλάβουν οι Έλληνες ότι το Ευρωκοινοβούλιο είναι ένα εργαλείο, που εάν το χειριστούμε σωστά, μπορεί να αποφέρει πολλά στην Ελλάδα. Εάν όμως, οι Έλληνες Ευρωβουλευτές εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν δουλικοί ακόλουθοι της γερμανόφιλης κρατούσας πολιτικής γραμμής των μεγάλων Ευρωομάδων, τότε η Ελλάδα και οι Έλληνες θα βγουν οι πραγματικά χαμένοι, καθότι- αν μη τι άλλο- με την πολιτική μας στάση στην Ευρωβουλή νομιμοποιούμε αυτήν ακριβώς την ανθελληνική συμπεριφορά που αγωνιζόμαστε να ανατρέψουμε.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα