Συρθήκαμε (τελικά) σε διάλογο με την Τουρκία!

Αρχίζουν σήμερα οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων στο ΝΑΤΟ, ενώ αλωνίζει το «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

H ελληνική κυβέρνηση, αν και προσπάθησε με πολλούς τρόπους είτε να διαψεύσει είτε να υποβαθμίσει την παρέμβαση Στόλτενμπεργκ και την έναρξη συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ σήμερα, σε τεχνικό μεν στρατιωτικό επίπεδο, κάθισε στο τραπέζι με την Τουρκία.

Είχαν αναλάβει να προετοιμάσουν το κλίμα πολλά κυβερνητικά στελέχη, που προσπαθούσαν από την περασμένη Παρασκευή να πείσουν ότι η συζήτηση στα τεχνικά κλιμάκια για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι διάλογος. Τελικά όντως μετατράπηκε το προαπαιτούμενο του διαλόγου σε θέμα του διαλόγου. «Μιλάμε, αλλά κάνουμε ότι δεν μιλάμε». Και φυσικά όλα αυτά με το «Oruc Reis» έτοιμο να φτάσει έξω από το Καστελόριζο. Και καταλήγει η Ελλάδα -στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ- να συζητά τη στρατιωτική αποσυμπίεση, ώστε να μη συμβεί κάποιο ατύχημα. Σαν να φταίμε εμείς…

Η Ελλάδα εγκλωβίστηκε από τη στιγμή που ζήτησε την παρέμβαση του ανεκδιήγητου Στόλτενμπεργκ και δεν μπορεί να κάνει πίσω, γιατί θα έμοιαζε ότι αρνείται τον διάλογο. Μπορεί, σύμφωνα με τις διαρροές, να επιμένει ότι «ως προς τις προτάσεις του γ.γ. ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά υπέβαλε στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ τα σχόλιά της», εντούτοις αυτός ο μηχανισμός, τον οποίο θέλει να δημιουργήσει ο Στόλτενμπεργκ, αφορά την αποφυγή των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, το έγγραφο επιδόθηκε μόνο στην Ελλάδα και στην Τουρκία, και όσο κι αν επιμένουν κάποιοι να υποβαθμίζουν το γεγονός, μάλλον μοιάζει περισσότερο με αυτογκόλ αυτό που συμβαίνει στο ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση παρουσίασε ως επιτυχία ότι «ζήτησε και κατάφερε να πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα χθες στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ», αλλά αυτό που έγινε ήταν να παρουσιάσουμε εμείς τις θέσεις μας και ο αντιπρόσωπος της Τουρκίας να πει ότι η Άγκυρα επιθυμεί διάλογο εφ’ όλης της ύλης. Σύμφωνα με διαρροές, «η ελληνική πλευρά προέβη σε μια εκτενή παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας Πτέρυγας της Συμμαχίας».

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ τόνισε επίσης την ανάγκη άμεσης απόσυρσης του συνόλου των τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του «Oruc Reis», από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για διάλογο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών.

Το παρασκήνιο από τη χθεσινή πολιτική συζήτηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ κάνει λόγο για ψυχρό κλίμα. Δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς άλλο κλίμα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, η οποία τηρεί τη στάση των ίσων αποστάσεων απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία. Αυτό έγινε και χθες.

Ο Ελληνας αντιπρόσωπος έθεσε την τουρκική προκλητικότητα επί τάπητος, ενώ ο Τούρκος δεν απάντησε επί της ουσίας. Επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας για διάλογο εφ’ όλης της ύλης. Φυσικά καμία νύξη για αποχώρηση του ερευνητικού πλοίου και των πολεμικών που το συνοδεύουν. Οι υπόλοιπες χώρες που πήραν τον λόγο ακολούθησαν φυσικά την πεπατημένη. Ίσες αποστάσεις και προτροπή σε διάλογο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα