Μέτρα (κατόπιν εορτής) για πάταξη της ανομίας στα ΑΕΙ!

Αποφασίστηκε η ίδρυση «Αστυνομίας Πανεπιστημίων» μετά την τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη -πρυτάνεων, με αφορμή το θλιβερό γεγονός στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Στην άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών σε τρία επίπεδα (φύλαξη, πρόσβαση, αυστηροποίηση ποινών) και βέβαια κατόπιν εορτής προχωρά η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των φαινομένων ανομίας σε δημόσια πανεπιστήμια. Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας και με αφορμή τον πρόσφατο προπηλακισμό του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ. Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός, σκοπός της κυβέρνησης είναι να προβεί άμεσα στην ανάληψη πρωτοβουλιών σε τρεις άξονες:

Πρώτον, στην ίδρυση ενός σώματος προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές, θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στον χώρο των ΑΕΙ και, όταν απαιτείται, θα ζητεί τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Το δεύτερο, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «που πρέπει να συζητήσουμε είναι πώς θα αναβαθμίσουμε συνολικά τα μέτρα ασφάλειας που διαθέτουν τα πανεπιστήμια σε όλα τα επίπεδα. Ποια μέτρα δουλεύουν, ποια δεν δουλεύουν. Τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, μέχρι τον φωτισμό, τις περιφράξεις, τη χρήση τεχνικών μέσων, όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων».

Και το τρίτο αφορά την αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «εννοείται ότι μέχρι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές θα πρέπει να ενεργοποιηθούν διατάξεις που ήδη ισχύουν, όμως συναντούν τον δισταγμό ή μερικές φορές και τον φόβο εκείνων που οφείλουν να τις θέσουν σε κίνηση. Και εδώ ο δικός σας ρόλος, ο ρόλος των πρυτάνεων, είναι καθοριστικός. Οπως καθοριστικός είναι και ο ρόλος των καθηγητών και των φοιτητών, και γι’ αυτό και περιμένω με πολύ ενδιαφέρον τις σκέψεις σας και τις προτάσεις σας».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «όπως αποστρέφουμε όλοι το βλέμμα από την εικόνα του όμηρου πρύτανη, έτσι πρέπει να δούμε κατάματα τα γεγονότα. Μετά την τιμωρία της Χρυσής Αυγής, έχει έρθει και η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους, αυτού που φορά αριστερό προσωπείο. Και ο φασισμός μπορεί να αλλάζει χρώματα, αλλά έχει την ίδια ουσία».

«Αυτός ο ιδιότυπος φασισμός -γιατί περί φασισμού πρόκειται, άσχετα αν φορά άλλον ιδεολογικό μανδύα- θα τελειώσει. Και, καθώς η Ελλάδα θα μπει στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, δεν θα φοβηθεί αυτούς τους εκφραστές του παρακράτους και θα αναμετρηθεί μαζί τους, και τελικά θα τους νικήσει» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στη διάρκεια της παρέμβασής της, ανέλυσε τις προτάσεις, οι οποίες, όπως είπε, «πρέπει να προσαρμοστούν στην ιδιαιτερότητα κάθε ιδρύματος», ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το υπουργείο του, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και την ακαδημαϊκή κοινότητα, θα καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των πανεπιστημίων.

Από την πλευρά τους, οι πρυτάνεις συμφώνησαν ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και ότι απαιτείται, πέραν της συνεργασίας με την Πολιτεία, η κινητοποίηση της πλειονότητας της ακαδημαϊκής κοινότητας, ώστε να τελειώσουν τα φαινόμενα ανομίας.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε τονίσει πως «είναι ανάγκη να αναλάβουν τις ευθύνες τους και όσοι από τον ακαδημαϊκό χώρο επιδεικνύουν ανοχή στην παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και την καταπάτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ανάληψη πρωτοβουλιών με σκοπό τη διασφάλιση της ακώλυτης λειτουργίας των πανεπιστημίων, της εμπέδωσης κλίματος ασφάλειας και τον αποκλεισμό αντικοινωνικών, φασιστικών συμπεριφορών».

Μπαράζ ανακοινώσεων από όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα

Για «απροστάτευτο πανεπιστήμιο» έκανε λόγο η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, ζητώντας από την Πολιτεία «να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση συγκεκριμένων, αποτελεσματικών και εφαρμόσιμων μέτρων» για την προστασία της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Τη φασιστική επίθεση καταδικάζουν το ένα μετά το άλλο μέσω ανακοινώσεων όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Η Σχολή Καλών Τεχνών αναφέρει πως τέτοιες πράξεις «στρέφονται ακόμα κατά της ίδιας της δημοκρατίας και των ισχυρότερων κοινωνικών κατακτήσεων, που είναι η δημόσια παιδεία και υγεία».

Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης τονίζει πως η επίθεση «παραπέμπει σε φασιστικές πρακτικές, παρόμοιες με εκείνες που πρόσφατα καταδικάσθηκαν».

Η συνέλευση της Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου ζητά σε ψήφισμά της «δράσεις και μέτρα που θα υλοποιηθούν με ευθύνη των πανεπιστημιακών οργάνων, αλλά θα χρηματοδοτηθούν από μια Πολιτεία που κατανοεί τις υποχρεώσεις της και δεν παρακολουθεί αμήχανη».

«Ο ευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από ανθρώπους που κρυμμένοι πίσω από κουκούλες προσπαθούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους αποτελεί όνειδος για τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης και δεν έχει θέση στην ελληνική κοινωνία» υπογραμμίζουν οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Στο ίδιο πνεύμα κινούνται όλα τα υπόλοιπα ιδρύματα και σχεδόν όλες οι συνδικαλιστικές ενώσεις και δυνάμεις εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, που ζητούν να πάρει οριστικό τέλος η βία και η ανομία στους χώρους εκπαίδευσης.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα