Τουρκία: «Γλείφει» την Ε.Ε. και κατηγορεί την Ελλάδα

Ο Τσαβούσογλου ρίχνει γέφυρες και ζητά στη Σύνοδο Κορυφής να επικρατήσει «λογική»

Ευκαιρία να εξαπολύσει επίθεση κατά της Ελλάδας βρήκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιγιάρτο στην Αγκυρα.

Μια ανάσα πριν από την έναρξη της Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών, αύριο Πέμπτη, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε πως η Ελλάδα συνέχισε τα «προκλητικά» βήματα στην περιοχή, παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία. Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι αναμένει από την Ε.Ε. να ενεργήσει ως έντιμος και αντικειμενικός μεσολαβητής στη διένεξη.

Επ’ αυτού -και φυσικά με το βλέμμα στραμμένο στη σύνοδο και τις ενδεχόμενες κυρώσεις- ο Τσαβούσογλου τόνισε πως η Τουρκία θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση μιας πλήρους συμμετοχής της σ’ αυτήν, προσθέτοντας ότι τα μεταξύ τους προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνον αν το μπλοκ ενεργήσει με κοινή λογική στη Σύνοδο Κορυφής αυτή την εβδομάδα και πέραν αυτής. «Πρέπει να είναι δίκαιοι και τίμιοι εδώ.

Αν σκεφτούν επίσης στρατηγικά και με κοινή λογική, όχι μόνο στη Σύνοδο Κορυφής αλλά πάντα, και επιτύχουμε μια θετική ατμόσφαιρα, μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας» δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

«Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μόνο με διάλογο και διπλωματία» πρόσθεσε. «Θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την Ε.Ε. Δεν το λέμε αυτό επειδή γίνεται Σύνοδος Κορυφής ή επειδή υπάρχουν κυρώσεις και άλλα πράγματα στην ατζέντα».

Αναφορικά με την Αθήνα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα αποφεύγει τις συναντήσεις αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως «η Ελλάδα έλεγε πως όσο το “Oruc Reis” παραμένει στην περιοχή, δεν θα έρθουν στον διάλογο. Όμως το πλοίο αποσύρθηκε στην Αττάλεια, αλλά πάλι βρίσκουν δικαιολογίες».

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο επαναλάμβανε πως όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι αναφορικά με τις κυρώσεις έναντι της Τουρκίας και πως οι ηγέτες θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν τι θα συμβεί. «Η Τουρκία συνεχίζει με τα βήματα τα οποία οδήγησαν χθες τον ύπατο εκπρόσωπο να δηλώσει ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις» σημείωσε ο Πίτερ Στάνο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα