Ρόδος: Νομικό κενό δίνει διαβατήριο ελευθερίας στον Τούρκο κατάσκοπο

Το τουρκικό προξενείο τού εξασφαλίζει ασυλία. Σοβαρές ευθύνες των εισαγγελικών Αρχών

Το κενό της ελληνικής νομοθεσίας που ορίζει το πλαίσιο του Αυτοφώρου ως προϋπόθεση για τη σύλληψη εκμεταλλεύτηκε ο ελληνικής υπηκοότητας μάγειρας Μεχμέτ Ν., για τον οποίο έχουν προκύψει αδιάσειστα στοιχεία ότι διενεργούσε κατασκοπία για λογαριασμό της Τουρκίας.

Έτσι του χορηγήθηκε τουρκικό διπλωματικό διαβατήριο που εξασφαλίζει την ασυλία του και είναι έτοιμος να καταφύγει στη γειτονική χώρα, αποφεύγοντας τη σύλληψη και μια πιθανή καταδίκη του στην Ελλάδα! Μετά την απόλυσή του από το επιβατικό πλοίο στο οποίο εργαζόταν ως μάγειρας και αφού αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του, έχει καταφύγει στο τουρκικό προξενείο στη Ρόδο, το οποίο -όπως και το αντίστοιχο προξενείο στη Κομοτηνή- δρα ως το «μακρύ χέρι» των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Οι εισαγγελικές Αρχές της χώρας που επέτρεψαν αυτή την εξέλιξη στην υπόθεση, την οποία χειρίστηκε αποτελεσματικά η Αντικατασκοπία, βρίσκονται εκτεθειμένες. Σύμφωνα με επιτελείς του Πενταγώνου, η δράση των δύο κατασκόπων αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική, παρά την εντύπωση που επιδιώκουν να δημιουργήσουν ορισμένοι, ότι οι πληροφορίες που παρείχαν προς την τουρκική ΜΙΤ ήταν χαμηλού επιπέδου.

Μεταξύ άλλων, έχει προκύψει ότι ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο Σαμπαχατίν Μπαϊράμ έχει ταξιδέψει αρκετές φορές στην Τουρκία. Ωστόσο, αντί για το καραβάκι που εκτελεί δρομολόγια από τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία, επέλεγε σε όλες του τις μετακινήσεις να ταξιδεύει μέσω Θράκης και πλέον οι επαφές που είχε εκεί έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. Το κλιμάκιο Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ ερευνά τη δράση των δύο πρακτόρων της ΜΙΤ υπέρ της Τουρκίας και πέρα από τη φωτογράφιση στρατιωτικών θέσεων στο Καστελόριζο, στην Κω και τη Νίσυρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την εξέταση στους υπολογιστές, στα κινητά και άλλα ηλεκτρονικά μέσα, τα οποία κατασχέθηκαν, οι ειδικοί της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών έχουν ανακτήσει μέχρι στιγμής περί τις 2.500 φωτογραφίες, οι περισσότερες ελληνικών υποβρυχίων, που κατέπλεαν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Νάντια Αλεξίου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα