Στη φυλακή οι δύο κατάσκοποι της Τουρκίας

Απολογήθηκαν χθες στην εισαγγελέα και την ανακρίτρια Ρόδου, ρίχνοντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλον

Κατηγορίες αντάλλαξαν οι δύο ελληνικής υπηκοότητας μουσουλμάνοι που κατηγορούνται για κατασκοπία, όταν οδηγήθηκαν ενώπιον της εισαγγελέως και της ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Ρόδου φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα, για να απολογηθούν. Μετά τις απολογίες των δύο κατηγορουμένων έγινε στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας η κατ’ αντιπαράστασιν εξέτασή τους, ώστε οι δύο δικαστικοί να αποφανθούν για την ποινική μεταχείρισή τους. Αργά χθες το βράδυ και οι δύο κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο πέρασε την πόρτα του γραφείου της ανακρίτριας στις 10.15 το πρωί της Δευτέρας κάτω από αυξημένα μέτρα ασφαλείας και απολογήθηκε επί δυόμισι ώρες. Στην κατάθεσή του φέρεται ότι υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό για ένα έτος, από τον Αύγουστο του 2008 έως τον Αύγουστο του 2009, και ανέφερε ότι απασχολείται ως γραμματέας στο προξενείο, με καθήκοντα και διερμηνέα. Τόνισε ότι συνοδεύει τον πρόξενο σε όλες τις εκδηλώσεις και είναι ουσιαστικά ο σύνδεσμός του με τις Αρχές και τους φορείς. Ο 35χρονος άφησε υπονοούμενα ότι είναι θύμα σκευωρίας και πως η υπόθεση είναι κατασκευασμένη από ένα άτομο που έκανε ανώνυμη καταγγελία, ενώ κατήγγειλε παραβίαση των δικαιωμάτων του. Τέλος, υποστήριξε ότι «παραδίδει στην Ελληνική Δικαιοσύνη» αυτούς που διέδωσαν ψευδή γεγονότα σε βάρος του.

Στις 2 το μεσημέρι οδηγήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας ο 52χρονος πρώην μάγειρας του πλοίου «ΣΤΑΥΡΟΣ» της εταιρίας SAOS FERRIES, ο οποίος έχει ομολογήσει, μεταξύ άλλων, ότι ο 35χρονος τον στρατολόγησε και του έστελνε μηνύματα μέσω της εφαρμογής WhatsApp. Εκείνος του απαντούσε με τηλεφωνικές κλήσεις ή μέσω της εφαρμογής και ο ίδιος του έδωσε πληροφορίες για τις κινήσεις του Eλληνικού Στρατού δύο φορές τον Οκτώβριο.

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι τον Νοέμβριο επήλθε ρήξη στις σχέσεις τους, διότι αντιλήφθηκε ότι ήταν επικίνδυνος. Ο 52χρονος είπε ακόμα ότι ύστερα από πρωτοβουλία του συγκατηγορουμένου του ανέπτυξαν σχέσεις με αποκλειστικά κοινωνικό χαρακτήρα λόγω της καταγωγής τους. Οπως διατείνεται, μιλούσαν για οικογενειακά θέματα, για τη μηχανοκίνηση, για την πανδημία του κορονοϊού αλλά και για το… φαγητό!

Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται ο πρώην μάγειρας, ο γραμματέας του προξενείου επιδίωκε να τον πείσει να στρατολογήσει κι άλλα πρόσωπα με παρεμφερή καθήκοντα σε πλοία της γραμμής. Μία από τις κινήσεις του που έχουν καταγραφεί είναι και αυτή της συνάντησής του με τον 35χρονο στο Ενυδρείο. Επίσης, υποστηρίζει ότι ο 35χρονος άρχισε να τον ρωτά για τα πολεμικά πλοία που έβλεπε στο Καστελόριζο, ενώ στην επόμενη συνάντησή τους τον παρέλαβε από το καράβι στη Ρόδο και τον πήγε σε οικία συγγενούς του στην Ιαλυσό. Εκεί του ζήτησε πρώτη φορά, όταν βρίσκεται στο Καστελόριζο, να του δίνει τις θέσεις των πολεμικών πλοίων στο νησί και τους αριθμούς που έφεραν, λέγοντάς του μάλιστα ότι τις πληροφορίες αυτές θα τις μετέφερε μέσω της εφαρμογής WhatsApp. Υποστήριξε, ακόμα, ότι ύστερα από δύο ταξίδια τον Οκτώβριο έδωσε στον 35χρονο πληροφορίες για τις ακριβείς θέσεις των πολεμικών πλοίων, τον αριθμό και τα διακριτικά που έφεραν στην πλώρη τους αλλά και τον αριθμό των στρατιωτών. Κατά την έφοδο στην καμπίνα του από το κλιμάκιο Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ το πρωί της 12ης Δεκεμβρίου κατασχέθηκε ένα ζευγάρι κιάλια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα