Σημαντικό βήμα για να μπει επιτέλους τάξη στα πανεπιστήμια

Ο Μητσοτάκης υπερασπίστηκε μέχρι κεραίας την ανάγκη αστυνόμευσης των ΑΕΙ, με τον Τσίπρα να μιλά για εξυπηρέτηση των κολεγίων

Μετωπική σύγκρουση κορυφής έλαβε χώρα στη Βουλή, όπου ψηφίστηκε έπειτα από μαραθώνια -έως και εξαντλητική- συζήτηση τριών ημερών το κρίσιμο νομοσχέδιο για την Παιδεία, που, μεταξύ άλλων, ιδρύει σώμα φύλαξης των πανεπιστημίων, ενώ θεσπίζει όριο φοίτησης και βάση εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενεπλάκησαν σε μια αντιπαράθεση με έντονο ιδεολογικό πρόσημο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπερασπίζεται μέχρι κεραίας την ανάγκη αστυνόμευσης των ΑΕΙ και τον Αλέξη Τσίπρα να μιλά για εξυπηρέτηση των κολεγίων, κάνοντας όμως -προς έκπληξη όλων- μισό βήμα πίσω στην κριτική του, παραδεχόμενος ότι υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας σε ορισμένα ιδρύματα.

«Μπαίνει η Δημοκρατία, όχι η αστυνομία στα πανεπιστήμια» υποστήριξε στην παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχουν σε τέτοια έκταση βανδαλισμοί, λεηλασίες, απειλές, βιασμοί και ναρκωτικά στα πανεπιστήμια. Περιέγραψε δε με ιδιαιτέρως μελανά χρώματα την κατάσταση στα ιδρύματα, μιλώντας για τάγματα εφόδου, ωμή βία, εξτρεμισμό, κοινό έγκλημα, γιάφκες περιθωριακών και εκθετήρια παραεμπορίου.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την «αλλαγή στάσης», όπως την αποκάλεσε, του πολιτικού του αντιπάλου, που πράγματι παραδέχθηκε την ύπαρξη του προβλήματος, σχολιάζοντας ωστόσο πως «δεν ξέρω αν απηχεί τις συνιστώσες σας, δεν θα πω όμως ότι είναι άστοχη μεταμφίεση».

Υπερασπίστηκε μάλιστα τους ειδικούς φρουρούς, στους οποίους αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για μεμονωμένα περιστατικά αυθαιρεσίας και λέγοντας, απευθυνόμενος πάντα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «ντροπή σας». Όσο για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για εξυπηρετήσεις των σχολαρχών με το νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός σχολίασε πως «δεν υπάρχει εμβόλιο για την υποκρισία σας και τον λαϊκισμό σας», σημειώνοντας πως από τη μία πετροβολά τα κολέγια, αλλά από την άλλη επί των ημερών του προσκάλεσε αποφοίτους κολεγίων για θέσεις εκπαιδευτικών.

Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του στις συνθήκες «ελευθερίας και υποδειγματικής δημοκρατίας» που επικρατούν σήμερα, ενώ πρόσθεσε και πως «δεν έχουμε τυραννία για να ακούγονται συνθήματα για τη χούντα», απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στη ρητορική που υιοθετούν αρκετά στελέχη της αντιπολίτευσης. Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, πράγματι εμφανίστηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος από άλλα σκληροπυρηνικά στελέχη του κόμματος, καθώς αναγνώρισε την ύπαρξη προβλήματος ασφαλείας σε ΑΕΙ. Η παραδοχή αυτή ωστόσο δεν τον εμπόδισε να ασκήσει δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για συνειδητή επιλογή υποβάθμισης των δημόσιων ιδρυμάτων προς όφελος των ιδιωτικών, καθώς ένας στους τρεις εισακτέους θα μείνει εκτός ΑΕΙ, με στόχο να μεγαλώσει η δεξαμενή πελατείας ιδιωτικών κολεγίων, όπως κατήγγειλε.

«Φέρνετε έναν νόμο που διογκώνει τις κοινωνικές ανισότητες, μειώνει τους εισακτέους, κλείνει τμήματα περιφερειακά» είπε μάλιστα. Να σημειωθεί ωστόσο πως ο πρωθυπουργός στη συνέχεια απέρριψε κατηγορηματικά ότι 24.000 εισακτέοι θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και στα βέλη που δέχεται το κόμμα περί ανοχής της βίας, υποστηρίζοντας πως «ποτέ δεν υποθάλψαμε ούτε ανεχτήκαμε τη βία», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για υποκρισία και καλώντας τον να καταδικάσει τη δράση της ΔΑΠ, καθώς και τον υφυπουργό Ναυτιλίας Κώστα Κατσαφάδο, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε, «είχε στείλει τον πρύτανη στο νοσοκομείο».

Το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως ψηφίστηκε αργά χθες το βράδυ, με ονομαστική ψηφοφορία που αιτήθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ. και ΚΚΕ, με τις θετικές ψήφους της Ν.Δ. και της Ελληνικής Λύσης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα