Ο Ιάκωβος Τσούνης βοήθησε ανωνύμως από φτωχούς μέχρι τη χήρα Τσόρτσιλ!

Ο καφετζής που έγινε μεγιστάνας αλλά ποτέ δεν άλλαξε αρχές

Ο Ιάκωβος Τσούνης ήταν από πολύ φτωχή οικογένεια και αγωνίστηκε σκληρά στη ζωή του. Άρχισε να εργάζεται από τα μαθητικά του χρόνια ως υδραυλικός, βοηθός εκτελωνιστή και καφετζής! Κι όμως τα κατάφερε χάρη στην ευφυΐα του και τη σκληρή δουλειά. Με την προϋπηρεσία του εκτελωνιστή ανέλαβε τη διακίνηση δεμάτων από Ελληνες της Αμερικής, επένδυσε όσα χρήματα έβγαλε σε ακίνητα, ομόλογα και μετοχές, και στη συνέχεια έκανε τα πρώτα βήματα στη ναυτιλία.

Πρώτα συμμετέχοντας σε εταιρία διάλυσης πλοίων (1956) και χρόνια αργότερα (1965) αποκτώντας τα πρώτα δικά του εμπορικά πλοία. Η διορατικότητά του τον οδήγησε να δει το μέλλον της ναυτιλίας εγκαίρως και να στρέψει εκεί όλο το ενδιαφέρον του. Σταδιακά δημιούργησε έναν στόλο 13 πλοίων που έφεραν τα ονόματα μελών της οικογένειάς του. Το πρώτο του πλοίο έφερε το όνομα του πατέρα του, Κωνσταντίνου.

Ο καφετζής έγινε λοιπόν μεγιστάνας, αλλά ποτέ δεν άλλαξε τις αρχές του. Ένας άλλος αυτοδημιούργητος «Ωνάσης», που επέλεξε όμως να μείνει άγνωστος και ταπεινός. Στη δεκαετία του ’70 ρευστοποίησε μέρος της εφοπλιστικής περιουσίας του και εξασφάλισε μεγάλα κέρδη που στη συνέχεια επένδυσε με άλλο τρόπο. Έτσι απέφυγε τη μεγάλη κρίση της ναυτιλίας εκείνα τα χρόνια, έχοντας πάλι διαβλέψει εγκαίρως τον κίνδυνο.

Όλα αυτά τα χρόνια αφανώς προέβη σε τεράστιες αγαθοεργίες χωρίς να αποκαλύπτει ότι ο ίδιος βρίσκεται πίσω από τις δωρεές. Τα πακέτα και οι φάκελοι είχαν την ένδειξη «ανώνυμος». Το 1963 παντρεύτηκε την Αννα Φωκά και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, τον Κώστα και την Αθηνά.

Στη ζωή του γνώρισε μεγάλες προσωπικότητες. Από τον Μάο Τσε Τουνγκ έως τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Μάλιστα στη χήρα του Τσόρτσιλ είχε προσφέρει ένα σημαντικό ποσό για την ενίσχυσή της, όταν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα μετά τον χαμό του μεγάλου Βρετανού πολιτικού. Συνδέθηκε επίσης με σημαντικές προσωπικότητες της Εκκλησίας. Ιδιαίτερη είναι η σχέση του με τον μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιο. Ο Ιάκωβος Τσούνης έλεγε μια ζωή: «Επιθυμώ να είμαι χρήσιμος και ωφέλιμος στους ανθρώπους και στην πατρίδα και όχι ευχάριστος και άριστος». Όσο κι αν δεν ήθελε να το παραδεχτεί, υπήρξε και άριστος και άξιος! Η Ελληνική Πολιτεία τον τίμησε όπως του άξιζε, έστω και με καθυστέρηση. Στις 24 Φεβρουαρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απένειμε το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής.

Παρόντες ήταν ο υπουργός και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και Αλκιβιάδης Στεφανής, καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Μάλιστα το χειροφίλημα του κ. Στεφανή στον μεγάλο ευεργέτη αποτυπώθηκε ως μια ιστορική στιγμή συγκίνησης. Στον λόγο της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στάθηκε στο παράδειγμα που έδωσε σε όλους τους Έλληνες.

«Τιμώ τον πατριώτη που διακρίθηκε για την προσφορά του στην πατρίδα ήδη από την εφηβική του ηλικία. Τον ρέκτη επιχειρηματία που δεν επαναπαύθηκε στις επιτυχίες του, αλλά έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία όσων έχουν ανάγκη, ενισχύοντας το έργο συλλόγων, ιδρυμάτων, επιτροπών και φορέων. Τον φύλακα της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, δραστήριο συλλέκτη εθνικών και εκκλησιαστικών κειμηλίων, τα οποία προσέφερε στους συμπατριώτες του, δημιουργώντας το μουσείο που φέρει το όνομά του στην πόλη του Αιγίου. Και πάνω απ’ όλα τον εθνικό ευεργέτη που ακολουθώντας τη μακρά παράδοση των εθνικών δωρητών όχι μόνο έχει ήδη ενισχύσει σημαντικά τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά προτίθεται να κληροδοτήσει σε αυτές το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του» ανέφερε.

Η πολιτική ηγεσία υποκλίθηκε στον μεγάλο ευεργέτη

Απέραντη θλίψη σκόρπισε σε όλη τη χώρα ο θάνατος του Ιάκωβου Τσούνη, του εθνικού μας ευεργέτη, ο οποίος, πρόσφατα, ως τελευταία πράξη αγάπης προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, κληροδότησε το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του σε αυτές. Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου εξέφρασε τα ειλικρινή της συλλυπητήρια, αποτίοντας ταυτοχρόνως φόρο τιμής στο ήθος και στην προσφορά του εφοπλιστή και βετεράνου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου να επισημαίνει με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα ότι ο Ιάκωβος Τσούνης, «εθνικός ευεργέτης, γνήσιος πατριώτης και φιλάνθρωπος, με το ήθος και τη μεγάλη προσφορά του ιδίως στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφήνει στη χώρα μια σπουδαία κληρονομιά» και να σημειώνει ότι «η απώλειά του προκαλεί θλίψη σε όλους τους Έλληνες. Τον αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη».

Μάλιστα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνόδευε την ανάρτησή της με φωτογραφία από την πρόσφατη παρασημοφόρηση του Ιάκωβου Τσούνη με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ανέφερε, με δήλωσή του, πως «η Ελλάδα αποχαιρετά, σήμερα, ένα άξιο τέκνο της. Και όλοι σκύβουμε με σεβασμό στη μνήμη του αληθινού ευπατρίδη Ιάκωβου Τσούνη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια στους οικείους του, ανέφερε πως η πατρίδα θα ευγνωμονεί για πάντα τον άνθρωπο που υπηρέτησε τη χώρα από τα 15 του χρόνια, πολεμώντας στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, και που στάθηκε δίπλα της, «σταθερός και σεμνός ευεργέτης, για δεκαετίες ολόκληρες. Και λίγο πριν από τη δύση της μακράς και δημιουργικής ζωής του, δώρισε το σύνολο της περιουσίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις».

Το δε Κίνημα Αλλαγής έκανε λόγο για έναν γνήσιο πατριώτη και ένα αφοσιωμένο τέκνο της πατρίδας μας. «Ο Πανάγαθος Θεός ας αναπαύει την ψυχή του, αυτού του ταπεινού “ανθρωπάκου”, όπως ο ίδιος ήθελε να χαρακτηρίζει τον εαυτό του» ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση του κόμματος. Την ίδια ώρα, τον ευπατρίδη αποχαιρέτησε και η Ελληνική Λύση, επισημαίνοντας πως, χωρίς να ζητήσει καμιά ανταπόδοση, άφησε το σύνολο της περιουσίας του στην Ελλάδα, δίνοντας μία κολοσσιαία δωρεά στις Ενοπλες Δυνάμεις και έκλεισε τα μάτια του. Σημείωσε επίσης πως «το έθνος τού οφείλει, το κράτος ας του αποδώσει τις πρέπουσες τιμές, τις οποίες ο ίδιος ποτέ δεν επεδίωξε». Αξίζει να σημειωθεί πως χθες ο δημοτικός σύμβουλος στη Θεσσαλονίκη Ιωάννης Νασιούλας απέστειλε επίσημη επιστολή προς τον δήμαρχο της πόλης Κωνσταντίνο Ζέρβα, προτείνοντας να εισηγηθεί στο Δ.Σ. του δήμου την ονοματοδοσία οδού στο όνομα του εκλιπόντος.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα