Στεγαστικό: Αποτυχημένα τα μέτρα για τα ενοίκια

Παρά τις επιδοτήσεις, τα φοροκίνητρα και τα προγράμματα φθηνότερων στεγαστικών, δεν έχουν αυξηθεί οι διαθέσιμες κατοικίες

Αποτυχημένες αποδεικνύονται μέχρι σήμερα οι κυβερνητικές προσπάθειες να συγκρατηθούν τα ενοίκια, καθώς τα μέτρα που εφαρμόζονται δεν έχουν αυξήσει ουσιαστικά τις διαθέσιμες κατοικίες. Παρά τις επιδοτήσεις, τα φορολογικά κίνητρα και τα προγράμματα φθηνότερων στεγαστικών δανείων, η προσφορά παραμένει περιορισμένη και οι ενοικιαστές αναγκάζονται να διαθέτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για τη στέγαση.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει νέο πακέτο παρεμβάσεων, αρκετές από τις οποίες δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, ενώ άλλες εξαρτώνται από την ανταπόκριση των ιδιοκτητών που διατηρούν κλειστά ακίνητα ή τα διαθέτουν για βραχυχρόνια μίσθωση. Το πρόγραμμα «Ανακαίνιση Κατοικίας» προβλέπει κάλυψη του 70% έως 95% των δαπανών ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης, με ανώτατη επιδότηση 36.000 ευρώ και πρόσθετη ενίσχυση έως 2.500 ευρώ για υποστηρικτικές υπηρεσίες. Αφορά κλειστά ακίνητα που θα χρησιμοποιηθούν για ιδιοκατοίκηση ή μακροχρόνια μίσθωση, καθώς και κατοικίες στις οποίες ήδη διαμένουν οι ιδιοκτήτες τους. Η πλατφόρμα θα ανοίξει πρώτα για τα κλειστά σπίτια, ενώ η επιλεξιμότητα δεν εξασφαλίζει αυτομάτως χρηματοδότηση.

Φοροαπαλλαγές για κλειστά ακίνητα

Για το 2027 σχεδιάζεται η παράταση της τριετούς απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος για ιδιοκτήτες που θα διαθέσουν σε μακροχρόνια μίσθωση κλειστά ακίνητα ή κατοικίες που χρησιμοποιούνταν για βραχυχρόνια ενοικίαση. Το μέτρο αφορά, υπό προϋποθέσεις, σπίτια έως 120 τετραγωνικά μέτρα, με προσαυξήσεις για οικογένειες με παιδιά. Παράλληλα, προβλέπεται φορολογικός συντελεστής 25% για ετήσια εισοδήματα από ενοίκια μεταξύ 12.000 και 24.000 ευρώ.

Ωστόσο, τα φορολογικά κίνητρα δεν εγγυώνται περισσότερα διαθέσιμα σπίτια ή χαμηλότερα μισθώματα. Σχεδιάζεται επίσης η παράταση της απαγόρευσης νέων εγγραφών στη βραχυχρόνια μίσθωση σε περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, χωρίς περιορισμό των ήδη λειτουργούντων καταλυμάτων.

Νέα δάνεια χωρίς νέες κατοικίες

Για το 2027 έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙΙ», ύψους 2 δισ. ευρώ, με χαμηλότοκα δάνεια πρώτης κατοικίας μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Τα κριτήρια συμμετοχής παραμένουν υπό διαμόρφωση. Ωστόσο, η ενίσχυση της αγοραστικής δυνατότητας δεν συνοδεύεται απαραίτητα από αύξηση της προσφοράς ακινήτων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω πίεσης στις τιμές.

Κοινωνικές κατοικίες στα χαρτιά

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται 2.350 κοινωνικές κατοικίες σε δημόσια ακίνητα, ακόμη και σε ανενεργά στρατόπεδα. Τα έργα, όμως, δεν έχουν προχωρήσει στην κατασκευή. Παράλληλα, προωθείται το μοντέλο «Κατασκευάζω – Νοικιάζω», με κίνητρα για δημιουργία κατοικιών αποκλειστικά προς μακροχρόνια μίσθωση, χωρίς ακόμη συγκεκριμένους όρους εφαρμογής. Πέρα απ’ αυτό, στις 30 Νοεμβρίου προγραμματίζεται η επιστροφή ενοικίου για το φορολογικό έτος 2025, ενώ το νέο νομοσχέδιο προβλέπει διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων. 

Εκπαιδευτικοί, γιατροί και νοσηλευτές που υπηρετούν στην περιφέρεια θα μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να λάβουν επιστροφή δύο ενοικίων χωρίς εισοδηματικό περιορισμό.

Ευθεία απειλή πολέμου: Νομοσχέδιο-πρόκληση του Ερντογάν για τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Επικίνδυνη πρόκληση και ευθεία απειλή πολέμου συνιστά το νέο νομοσχέδιο που προετοιμάζει το κυβερνών κόμμα (AKP) στην Τουρκία, επιχειρώντας να θεσμοθετήσει το αφήγημα της...