Το τέχνασμα Γεωργιάδη με την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Τι ορίζει ευρωπαϊκή οδηγία που εάν εφαρμοστεί ο Ιωάννης Λιανός μπορεί και να εκπέσει από το θεσμικό του αξίωμα

Από τη Μαρία Παναγιώτου

Στον λογαριασμό που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός δεν ξεχνά να κάνει αναφορές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όταν, όμως, έρχεται η στιγμή να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, από τη θεσμική του θέση, η μνήμη του μοιάζει… να ατονεί.

Τρανταχτό παράδειγμα σε αυτό αποτελεί το γεγονός ότι, αν και έχουν περάσει τρεις μήνες από την καταληκτική ημερομηνία για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/1, που αφορά τις εθνικές Αρχές Ανταγωνισμού, η χώρα μας, δηλαδή ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και ο κ. Λιανός, δεν φαίνεται να ασχολούνται με το θέμα. Ίσως γιατί στην οδηγία αυτή προβλέπεται ρητά ότι οι προϋποθέσεις διορισμού και παύσης των προσώπων που λαμβάνουν τις αποφάσεις ορίζονται εκ των προτέρων στο εθνικό δίκαιο. Ορίζεται, εν ολίγοις, ότι δεν μπορεί να υπάρχει αναδρομικότητα στο ασυμβίβαστο, ειδικά σε μία ανεξάρτητη Αρχή όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, γιατί έτσι μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή μια κυβέρνηση να απομακρύνει όποια πρόσωπα δεν είναι της αρεσκείας της.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι εάν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη οδηγία ο κ. Λιανός μπορεί και να εκπέσει από το θεσμικό του αξίωμα, το οποίο στην πραγματικότητα ανέλαβε, επειδή παραβιάστηκε η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Αύγουστο του 2019, λίγο μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση είχε περάσει φωτογραφική διάταξη εν μια νυκτί, με την οποία οριζόταν ασυμβίβαστο με αναδρομική ισχύ για τις θέσεις του προέδρου, του αντιπροέδρου και του μέλους, ειδικά της Επιτροπής Ανταγωνισμού (κι όχι άλλης ανεξάρτητης Αρχής), για πρόσωπα που προηγουμένως είχαν υπηρετήσει σε θέσεις, όπως το γραφείο του πρωθυπουργού. Πέρασε δηλαδή μία διάταξη, ειδικά για να εκδιωχθεί από τη θέση του επικεφαλής της Αρχής η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η οποία είχε διατελέσει άμισθη σύμβουλος στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης.

Υπάρχει βεβαίως το ενδεχόμενο τόσο ο κ. Γεωργιάδης όσο και ο κ. Λιανός να επικαλεστούν τις ειδικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία για την καθυστέρηση. Η αλήθεια, όμως, απέχει πολύ από αυτό το επιχείρημα.

Τις τελευταίες μέρες, για παράδειγμα, έχει κατατεθεί προς ψήφιση σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση άλλης οδηγίας (2019/633), της οποίας η καταληκτική ημερομηνία ενσωμάτωσης είναι τον επόμενο μήνα, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης έχει περάσει ολόκληρη σειρά άλλων τροπολογιών, που αφορούν την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Είναι, βέβαιο, λοιπόν, ότι μιλάμε για μεθόδευση. Πρόκειται για ένα τέχνασμα ώστε τα έκπτωτα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, των οποίων μάλιστα η θητεία λήγει σε χρόνο πολύ μεταγενέστερο από την εκπνοή της προθεσμίας ενσωμάτωσης, να μην μπορούν να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά όργανα. Αλλά παράλληλα και για να δημιουργηθεί «τετελεσμένο» ως προς τον διορισμό των νέων προσώπων.

Εξάλλου, ειδικά ο κ. Λιανός αποκλείεται να μη γνωρίζει ότι σύμφωνα με πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα κράτη-μέλη καλούνται να απέχουν από τη θέσπιση μέτρων που θέτουν σε κίνδυνο την υλοποίηση των σκοπών της Οδηγίας.

Παράλληλα, θα πρέπει κάποια στιγμή να μας εξηγήσει πώς γίνεται να είναι και πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, που έχει αναλάβει την ενσωμάτωση της συγκεκριμένης Οδηγίας, όταν η ενσωμάτωσή της μπορεί να κρίνει την παραμονή του στη θέση του προέδρου. Αυτό κι αν λέγεται ασυμβίβαστο! Η επίσκεψη του κ. Λιανού στο Μαξίμου, την οποία αποκάλυψε σε ρεπορτάζ της η «κυριακάτικη δημοκρατία», εντείνει ακόμη περαιτέρω την επιχειρηματολογία περί μεθόδευσης. Δεν είναι άραγε, επίσης ασυμβίβαστο ο πρόεδρος μίας ανεξάρτητης Αρχής να ανεβαίνει τα πρωθυπουργικά σκαλιά; Αναρωτιόμαστε, μάλιστα, εάν αληθεύει η πληροφορία ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ήδη αρχίσει τα τηλεφωνήματα στην εθνική μας Αρχή, για να διαπιστώσει εάν έχει ενσωματωθεί η Οδηγία. Αναρωτιόμαστε, επίσης, εάν τα τηλεφωνήματα αυτά έχουν αναστατώσει τον κ. Λιανό κι αν η ατζέντα της επίσκεψής του στο Μαξίμου περιλάμβανε κι αυτό το θέμα…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα