Είναι ψευδές το «πόθεν έσχες» του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Σάλος με το δημοσίευμα του «Documento» για τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και της συζύγου του σε γαλλική εταιρία

Σοβαρές πολιτικές διαστάσεις αποκτά η καταγγελία ότι το πρωθυπουργικό ζεύγος Κυριάκου και Μαρέβας Μητσοτάκη απέκρυψε στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των τελευταίων τεσσάρων χρόνων τη συμμετοχή του σε γαλλική εταιρία, μολονότι από το 2016 απαγορεύεται σε πολιτικά πρόσωπα και στους συγγενείς τους η κατοχή μετοχών με έδρα την αλλοδαπή.

Το θέμα προκαλεί ήδη σφοδρές αντιδράσεις, με τα επιτελεία Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να ανταλλάσσουν σφοδρά εκατέρωθεν πυρά και βαριές κατηγορίες, με δυσάρεστο και πάλι επίκεντρο την πολιτική ηθική του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με το θέμα που ανέδειξε χθες η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδα «Documento», το πρωθυπουργικό ζεύγος συνειδητά υποβάλλει ψευδές «πόθεν έσχες» τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, πάντα κατά την εφημερίδα, η οποία επικαλείται στοιχεία του γαλλικού και του Ελληνικού Εμπορικού Μητρώου, στη δήλωση «πόθεν έσχες» του 2016 (φορολογικό έτος 2015) που κατέθεσε το πρωθυπουργικό ζεύγος -μετά την επανασύνδεσή του- η Μαρέβα Γκραμπόφσκι εμφανίζεται να κατέχει το 95% των μετοχών της γαλλικής εταιρίας SCI Personal Ventures, ενώ το υπόλοιπο 5% των μετοχών το κατείχε ο αδελφός της Γιώργος Παπαζήσης. Στην αντίστοιχη δήλωση του 2017 το πρωθυπουργικό ζεύγος δήλωσε ότι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι μεταβίβασε δωρεάν το 95% των μετοχών που κατείχε στη γαλλική εταιρία SCI Personal Ventures. Από τη δήλωση «πόθεν έσχες» του 2018 κι έπειτα η επίμαχη συμμετοχή της Μαρέβας Γκραμπόφσκι στην ως άνω εταιρία εξαφανίζεται.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, αφού οι συγκεκριμένες μετοχές δεν μεταβιβάστηκαν το 2016, αλλά τέσσερα χρόνια μετά. Και μάλιστα κατέληξαν και πάλι στην οικογένεια. Αυτό που πρακτικά συνέβη το 2020, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού και ο αδελφός της μεταβίβασαν τις μετοχές που κατείχαν ως φυσικά πρόσωπα στη SCI Personal Ventures σε μια νεοσύστατη ελληνική εταιρία που τους ανήκει. Πρόκειται, κατά τον ισχυρισμό, για μια ελληνική εταιρία «μπάμπουσκα», προκειμένου να αποδειχθεί ότι όλα είναι νόμιμα.

Για επίθεση λάσπης κάνει λόγο η Ν.Δ., υποστηρίζοντας ότι ο Κ. Βαξεβάνης επανέρχεται για πολλοστή φορά και «ξαναζεσταίνει» ένα πολυπαιγμένο σενάριο, γεμάτο μυθεύματα και ψέματα, που αφορά την αγορά του σπιτιού στη Γαλλία, το οποίο, όπως υπογραμμίζει, έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά από τις αρμόδιες Αρχές. Συνδέει δε την όλη ιστορία με την ψηφοφορία στη Βουλή την προσεχή Τετάρτη, όπου ο Βαξεβάνης θα παραπεμφθεί, όπως έχει προοικονομηθεί, στη Δικαιοσύνη, «για τον τρόπο με τον οποίο πέρασε στα χέρια του η εφημερίδα “Documento”».

Ακολούθησε αιχμηρό σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ: «Εφόσον τα ανωτέρω είναι ακριβή, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σκάνδαλο τεράστιων ηθικών, πολιτικών και νομικών διαστάσεων. Τι φοβάται, άραγε, ο πρωθυπουργός και δηλώνει ανακριβή στοιχεία; Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει καθαρά και να πει επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό, δίνοντας στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα