Mεγαλοπρεπές άδειασμα του Νίκου Δένδια στη Σακελλαροπούλου

Απόλυτα εκτεθειμένη είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά τις αποκαλύψεις για τον «αλληλέγγυο διασώστη προσφύγων» Ιάσονα Αποστολόπουλο, τον οποίο επιχείρησε να παρασημοφορήσει με πλάγιο τρόπο και δίχως την επιβαλλόμενη διαδικασία από το υπουργείο Εξωτερικών. Μάλιστα, το μεγαλοπρεπές άδειασμα που της επιφύλαξε το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά ένα επιπλέον ηχηρό ράπισμα για την κυρία Σακελλαροπούλου.

Η πολιτική θύελλα, η οποία αποκαλύπτει το ρήγμα που ολοένα και μεγαλώνει ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη και στην Προεδρία της Δημοκρατίας, άρχισε το βράδυ της Παρασκευής, μετά την αποκάλυψη του βουλευτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μπογδάνου πως ακυρώνεται η προγραμματισμένη μέχρι τότε παρασημοφόρηση του κ. Αποστολόπουλου, τον οποίο χαρακτήρισε «επιθετικό επικριτή της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων», αποκαλύπτοντας τις θέσεις που αυτός με συνέπεια ελάμβανε κατά αυτών που φυλάσσουν τα σύνορα της χώρας μας. Ελαβε, όμως, ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις τις επόμενες ώρες, αφού «πηγές» της Προεδρίας της Δημοκρατίας αποφάσισαν να επιρρίψουν την ευθύνη για την επιλογή του στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ξαφνικά, από «άριστος», ο Ιάσονας Αποστολόπουλος μετετράπη σε «μουντζούρη», την ευθύνη για την επιλογή του οποίου δεν ήθελε κανείς. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε, καθώς, από πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, διέρρευσε ο ισχυρισμός πως, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία σχετικά με τις βραβεύσεις και τις παρασημοφορήσεις πολιτών από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προβλέπεται πως η Πρόεδρος απονέμει παράσημα που προτείνονται από τον υπουργό Εξωτερικών, αφού προηγουμένως έχουν λάβει τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας του ΥΠΕΞ. Ως εκ τούτου, όπως υπογραμμιζόταν, δεν προτείνει η Πρόεδρος τα προς παρασημοφόρηση πρόσωπα, αλλά απονέμει παράσημα σε όσα πρόσωπα προτείνονται αρμοδίως. «Έτσι έγινε και στην προκειμένη περίπτωση» επεξηγούσαν οι ίδιες πηγές.

Με απλά λόγια, η Προεδρία της Δημοκρατίας ισχυριζόταν ότι της έστειλαν μια λίστα με άτομα, στα οποία θα καρφίτσωνε… μετάλλια χωρίς να γνωρίζει τίποτε. Η συγκεκριμένη διαρροή όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο πέρασε στην «αντεπίθεση».

«Η απονομή τιμητικών διακρίσεων ανήκει στις αρμοδιότητες της Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 46, παράγραφος 2 του Συντάγματος και τις διατάξεις του νόμου 106/1975» τόνισαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας: «Προτάσεις για την επιλογή προσώπων στα οποία μπορούν να απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις υποβάλλει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας, το οποίο συγκαλείται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Για την απονομή εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο προσυπογράφεται από τον υπουργό Εξωτερικών και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ)». Με βάση τα παραπάνω, όπως τονίστηκε, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατέστη κοινωνός του καταλόγου παρασημοφορήσεων. «Ουδέν σχόλιο έκανε και ουδεμία πρόταση διατύπωσε μέχρι σήμερα, ούτε προσυπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα».

Το άδειασμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας συνεχίστηκε όμως, με το υπουργείο Εξωτερικών να απαντά και στην αρχική ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στην οποία αναφερόταν πως «με την ευκαιρία της 47ης επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια…». «Προφανώς έγινε εκ παραδρομής» ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποιήθηκε.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο πλευρό της κυρίας Σακελλαροπούλου έσπευσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνοντας μάλιστα μεγάλο… καημό διότι δεν βραβεύτηκε τελικά ο Ιάσονας Αποστόλοπουλος, ο Γ. Κατρούγκαλος με ανάρτησή του στο facebook στράφηκε κατά του Νίκου Δένδια, αναφέροντας: «Είναι δυνατόν να ανακλήθηκε στο και πέντε απόφαση παρασημοφόρησης; Είναι δυνατόν το ΥΠΕΞ να επέβαλε παρόμοιο εξευτελισμό στην Προεδρία; Για ποιον λόγο; Τη Δευτέρα θα υποβάλω σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση».

Υβριστής του Λιμενικού ο Αποστολόπουλος!

Ποιoς είναι ο Ιάσονας Αποστολόπουλος και πού… σκόνταψε η παρασημοφόρησή του; Ο νεαρός «διασώστης προσφύγων», όπως δήλωσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος αποκαλύπτοντας τις θέσεις του, είναι ακτιβιστής των πολιτικών των «ανοιχτών συνόρων».

Τον περασμένο Δεκέμβριο χαρακτήριζε το Λιμενικό -που έδινε μάχη για να προστατεύσει τα σύνορα της χώρας μας- το πιο βάρβαρο στον πλανήτη και υιοθετούσε τους ισχυρισμούς της τουρκικής μονταζιέρας, αφού το κατηγορούσε ότι έχει «πετάξει στη θάλασσα πάνω από 8.000 ανθρώπους». Χρησιμοποιούσε για να τεκμηριώσει τα επιχειρήματά του ως… πηγή τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Aegean Boat Report, μέλη της οποίας πριν από λίγες ημέρες φαίνεται να είχαν εμπλοκή, εκτός από την παράνομη εισαγωγή μεταναστών, ακόμη και σε δίκτυο κατασκοπίας. Σε άλλη του ανάρτηση, παρόμοιου πνεύματος, κατηγορούσε τους Ελληνες λιμενικούς για «απαγωγές προσφύγων», «βασανιστήρια», «μαφιοζιλίκια» και «εγκατάλειψη». Πηγή του και πάλι ένας λογαριασμός στο twitter με το όνομα Alarm Phone, ο οποίος συνδέεται με τη ΜΚΟ Watch the Med.

Εντελώς τυχαία, υποθέτει κανείς, και αυτή μεταξύ των τεσσάρων ΜΚΟ που πέρυσι είχαν επίσης μπει στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ για τον εθνικά επικίνδυνο ρόλο τους. Ίσως αυτές οι «επιλεκτικές συγγένειες» του κ. Αποστολόπουλου με τις συγκεκριμένες ΜΚΟ έπαιξαν μεγαλύτερο ρόλο από τις απόψεις του.

Και αν νομίζει κανείς ότι τα ενδιαφέροντα του κ. Αποστολόπουλου σταματούν στο Μεταναστευτικό, κάνει λάθος. Τον Μάρτιο συμπαρίστατο στον τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα, τονίζοντας ότι «αυτός μάχεται για τα νόμιμα δικαιώματά του» και κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι τον «δολοφονεί».

Εξαφάνισαν τη σημαία από τη Γιορτή της Δημοκρατίας

Με μεγάλη «απούσα» την ελληνική σημαία δημοσιεύθηκε η καθιερωμένη φωτογραφία με τους πολιτικούς αρχηγούς να κάθονται με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Η κυρία Σακελλαροπούλου φαίνεται ότι θέλησε να «ξεφορτωθεί» όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της κληρονομιάς που είχε αφήσει ο προκάτοχός της Προκόπης Παυλόπουλος κι έτσι οι εμβληματικές σημαίες που βρίσκονταν πίσω από τον ίδιο φέτος… έλειπαν.

Θα περίμενε κανείς ότι έπειτα από αντίστοιχο ζήτημα που είχε προκύψει και στο παρελθόν και το οποίο είχε αναδείξει η «δημοκρατία» θα πρόσεχαν περισσότερο αυτήν τη χρονιά, όμως, από ό,τι φαίνεται, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τις δικές της απόψεις σχετικά με το πού πρέπει να βρίσκεται η σημαία της χώρας μας και πού όχι. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2020, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρόεδρο, από τη φωτογραφία έλειπε ξανά η ελληνική σημαία και το γεγονός σχολιάστηκε ευρέως τόσο από ΜΜΕ όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τότε το θέμα είχε «σηκώσει» πολιτικά ο Κυριάκος Βελόπουλος, στέλνοντας επιστολή στην κυρία Σακελλαροπούλου. Συνεργάτες της Προέδρου του απάντησαν πως ουδέποτε η ελληνική σημαία και η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπαψαν να κοσμούν το γραφείο της Προέδρου και άλλους χώρους του μεγάρου. Σημειωνόταν μάλιστα πως η έκκληση του κ. Βελόπουλου να τοποθετηθεί ξανά η σημαία «είναι άνευ αντικειμένου και οφείλεται, θέλουμε να πιστεύουμε, σε αβλεψία ή κακή πληροφόρηση».

Όταν όμως και φέτος προκύπτει το ίδιο ζήτημα, με την ελληνική σημαία να είναι ακόμη μια φορά «εξαφανισμένη», αναρωτιέται κανείς γιατί στο Προεδρικό Μέγαρο υπάρχει τόση αμέλεια και δεν φροντίζουν τουλάχιστον να αποτυπώνεται στις πιο εμβληματικές φωτογραφίες. Αναρωτιέται όμως ακόμη, και γιατί μέσα στους τόσους καλεσμένους, από διάφορα μονοπάτια της ζωής, δεν ήταν και ο Γιάννης Σαλιάρης, κυβερνήτης του πολεμικού μας σκάφους «Λήμνος», που πέρυσι έσωσε πραγματικά την αξιοπρέπεια της χώρας μας με το γνωστό περιστατικό της επακούμβησης.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα