Η πυρκαγιά συνεχίζει το κατα στροφικό της έργο στα Βίλια!

Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι προσπαθούν με όσες δυνάμεις τούς έχουν απομείνει να τη θέσουν υπό έλεγχο

Για πέμπτο συνεχόμενο 24ωρο σήμερα η πύρινη λαίλαπα εξακολουθεί να κατασπαράζει τα πάντα στο πέρασμά της στην περιοχή των Βιλίων, με πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους να προσπαθούν με όσες δυνάμεις τούς έχουν απομείνει να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Χθες οι προσπάθειες των πυροσβεστών είχαν επικεντρωθεί στο νότιο τμήμα της ευρύτερης περιοχής των Βιλίων. Το μέτωπο της φωτιάς, το οποίο κάθε μέρα μεγαλώνει, φτάνοντας ακόμη και τα 30 χλμ., πέρασε περιμετρικά από τους οικισμούς Οινόη και Πανόραμα και κατευθύνθηκε προς το Πεδίο Βολής στο Κανδήλι Μεγάρων, όπου έφτασε περίπου στα 5-6 χιλιόμετρα, καθώς και σε άλλους οικισμούς, όπως το Καραούλι και η Αγία Παρασκευή.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, στην περιοχή αυτή αρχίζει μια βραχώδης έκταση χωρίς βλάστηση και εκτιμούν ότι η φωτιά θα σταματήσει εκεί και με τη βοήθεια και των ανέμων που έπνεαν ασθενείς (περίπου 2 μποφόρ). Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας η φωτιά απειλούσε τα Βίλια. Αργά το βράδυ της Τετάρτης είχε βρεθεί μόλις λίγα μέτρα μακριά από τον οικισμό, με τους κατοίκους να ζουν ώρες αγωνίας.

Τελικά ο κίνδυνος πέρασε, καθώς ακόμη μια φορά οι άνεμοι άλλαξαν κατεύθυνση. Εκεί που είχαν φορά προς τα Βίλια και τον Προφήτη Ηλία και εκφράζονταν έντονοι φόβοι ότι, αν περάσει αυτές τις δύο περιοχές, θα πήγαινε προς τον Κιθαιρώνα, που έχει ίδια βλάστηση με αυτή της Πάρνηθας, τελικά ο αέρας γύρισε προς τα καμένα. Διαφορετική ήταν η πορεία της φωτιάς νωρίς χθες το πρωί. Μάλιστα, υπήρξε εισήγηση από την Πυροσβεστική για προληπτική εκκένωση των οικισμών ΤΙΤΑΝ και Πανόραμα, ενώ μαζί με αυτούς εκκενώθηκαν και οι οικισμοί Αγία Παρασκευή, Καραούλι και Θέα. Ωστόσο για την εκκένωση δεν εστάλη μήνυμα από το 112, αλλά έγινε από την Αστυνομία, που πήγαινε από πόρτα σε πόρτα, γιατί τα σπίτια είναι διάσπαρτα και πολλά απομακρυσμένα.

Από τη Δευτέρα που η φωτιά μαίνεται στα Βίλια έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα δάσους και σπίτια που βρίσκονταν εκτός του συγκεκριμένου οικισμού. Το βράδυ της Τετάρτης κάηκαν επίσης σπίτια και αποθήκες, που ήταν σε απόσταση από τους οικισμούς και μέσα στο δάσος, στο τόξο Οινόη, Καραούλι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Πανόραμα (πρώην ΤΙΤΑΝ). Πάντως, ακόμα δεν έχει γίνει επίσημη καταγραφή για τις καταστροφές.

Εν τω μεταξύ, τη φωτιά στα Βίλια ανέλυσε το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κάνοντας λόγο για «ακραία συμπεριφορά πυρός». Σύμφωνα με το meteo, «αιτία για αυτό αποτέλεσε η μεταβολή των ατμοσφαιρικών συνθηκών, η οποία σε συνδυασμό με την πλούσια και ξηρή καύσιμη ύλη οδήγησε τελικά στη μεταβολή των διεργασιών που καθοδηγούν την εξάπλωση των πύρινων μετώπων».

Ειδικότερα, η πυρκαγιά στα Βίλια αρχικά εξαπλώθηκε καθοδηγούμενη από τον συνοπτικό άνεμο που έπνεε στην περιοχή (wind-driven πυρκαγιά).

Την Τετάρτη οι ασθενείς άνεμοι και η αστάθεια στην ατμόσφαιρα βοήθησαν ώστε η πυρκαγιά να γίνει «αυτοκαθοδηγούμενη» (plume-driven), όπως αντίστοιχα συνέβη κατά διαστήματα στις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου διαστήματος σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Ηλεία, Λακωνία και Μεσσηνία. Για την καταστροφική πυρκαγιά μίλησε και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας. «Από την αρχή της φωτιάς στα Βίλια εξελίσσεται ένα αέναο παιχνίδι μεταξύ φωτιάς, αέρα, μορφολογίας εδάφους, δάσους και καύσιμης ύλης και γι’ αυτό αποτυγχάνουν και όλα τα προγνωστικά μοντέλα των ερευνητικών φορέων σχετικά με την εξέλιξή της» τόνισε σε τηλεοπτικό σταθμό. Επίσης, εκτίμησε ότι τις επόμενες 2-3 μέρες η περιοχή θα είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Αξίζει να αναφερθεί πως λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπεί από την Τροχαία η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας – Βιλίων από την Ψάθα προς Πόρτο Γερμενό – Βίλια, στη λεωφόρο Καταδρομών από το ύψος της οδού Νέας Ζωής στα Μέγαρα, στο ρεύμα προς όρος Πατέρα, και στη Λ. Καταδρομών από το ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου Μεγάρων στο ρεύμα προς το όρος Πατέρα.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα