Ο Οικονόμου «παλεύει» τρελά για τη μη ψήφιση των μνημονίων για τα Σκόπια

Χαρακτήρισε διπλωματικό όπλο τις τρεις διμερείς συμβάσεις της άθλιας συμφωνίας

Διπλωματικό όπλο πίεσης προς τα Σκόπια «βαφτίζει» η κυβέρνηση τα τρία κατάπτυστα μνημόνια συνεργασίας, τα οποία στην πραγματικότητα κρατά επί ενάμιση χρόνο στο συρτάρι, επειδή τρέμει τις «γαλάζιες» αντιδράσεις και διαρροές από τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή.

Με τις ακραίες εθνικιστικές φωνές στα Σκόπια να παίρνουν κεφάλι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεπέρασε κάθε όριο λογικής, ισχυριζόμενος πως οι τρεις διμερείς συμβάσεις είναι εργαλείο ελέγχου της συμφωνίας της λίμνης, μιλώντας για «πολύ σωστή και πολύ σοβαρή απόφαση της κυβέρνησης να μη βιαστεί να κυρώσει τα περιβόητα μνημόνια, με την έννοια ότι συνιστούν και έναν μηχανισμό ελέγχου της συμφωνίας», όπως δήλωσε επί λέξει, αφήνοντας άπαντες άφωνους.

Μάλιστα, επιχείρησε να πείσει, λίγο πολύ, ότι η κυβέρνηση… προνόησε και δεν έφερε τα μνημόνια προς κύρωση, καθώς είχε «μυριστεί» τι θα γινόταν στη γειτονική χώρα, λέγοντας πως «δεν είχαμε, προφανώς, κατά νου ότι θα συμβούν αυτά στα Σκόπια, είχαμε όμως άλλες ενδείξεις και άλλα δείγματα, που μας οδηγούσαν στη λογική ότι καλό θα είναι να έχουμε και στα χέρια μας αυτό το εργαλείο. Είναι ένα όπλο που η χώρα έχει στα χέρια της για τον έλεγχο της συμφωνίας, που δεν έχει απεμπολήσει».

Την ίδια ώρα, ποικίλα σχόλια προκάλεσε η αναφορά του Γιάννη Οικονόμου περί ασυνέπειας λόγων προεκλογικά και πράξεων μετεκλογικά των Σκοπιανών εθνικιστών, η οποία θύμισε τη στάση που κράτησε η ίδια η Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές του 2019, εν αντιθέσει με όσα υποσχόταν προεκλογικώς για τη συμφωνία.

Στροφή 180 μοιρών

«Όλοι γνωρίζουν», είπε ο κ. Οικονόμου κάπως αφελώς «ότι ένα πράγμα είναι τι ισχυρίζεται ο καθένας στην εσωτερική του πολιτική σκηνή -εννοώ πώς αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να πολιτευτεί για να οικοδομήσει πλειοψηφίες ή τι να πει στον κόσμο- και ένα δεύτερο πράγμα είναι πώς θα συμπεριφερθεί ως εκλεγμένος αρχηγός ενός κράτους, που δεσμεύεται από διεθνείς συμφωνίες». Σαν να περιγράφει τη στροφή 180 μοιρών της «γαλάζιας» παράταξης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα