Ερντογάν, Μπαχτσελί κάνουν όνειρα για «τουρκικό κόσμο»!

Πόζαραν με χάρτη που περιλαμβάνει Θράκη, Κύπρο, νότια Βαλκάνια και χώρες της Ασίας

Με καμάρι πόζαραν χθες στις τηλεοπτικές κάμερες και στον φωτογραφικό φακό οι… μπαταχτσήδες των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, οι κυβερνητικοί εταίροι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κρατώντας ανά χείρας έναν χάρτη-πρόκληση, στον οποίο αποτυπωνόταν ο… «τουρκικός κόσμος». Χάρτης που περιελάμβανε τόσο τη Θράκη όσο και την Κύπρο! Ο «σουλτάνος» συναντήθηκε χθες το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα με τον επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) για να ανταλλάξουν απόψεις, τόσο με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις όσο, όμως, και για την πορεία της κυβερνητικής τους συνεργασίας.

Νωρίτερα, μάλιστα, φρόντισαν να δείξουν μέσω των καμερών τον χάρτη του «τουρκικού κόσμου», στον οποίον συμπεριλαμβάνονται, πέρα από τη Θράκη και την Κύπρο, τουρκόφωνες χώρες της κεντρικής Ασίας, αλλά και περιοχές όπου ζουν μουσουλμάνοι, όπως η Ρωσία και τα νότια Βαλκάνια – πολίτες άλλων χωρών που, εκ του πονηρού, η Τουρκία θεωρεί «ομογενείς».

Την ίδια ώρα χθες, κι ενώ η τουρκική λίρα κατρακυλούσε ξανά, με την κυβέρνηση να μην μπορεί να λάβει δραστικά μέτρα για να ανακόψει την καθοδική της πορεία, που συμπαρασύρει στον γκρεμό την οικονομία της γείτονος και τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα, ο Ερντογάν δήλωνε έτοιμος για… ψώνια. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε την αγορά και τέταρτου γεωτρύπανου από τη χώρα του, στέλνοντας, ουσιαστικά, σαφές μήνυμα νέων προκλήσεων από την πλευρά της Αγκυρας.

«Με τον μεγάλο στόλο γεωτρυπάνων που διαθέτουμε, η χώρα μας έφτασε στο επίπεδο να μπορεί να πραγματοποιεί δραστηριότητες πλέον και πέραν των συνόρων της» δήλωσε! «Προσθέσαμε και τέταρτο γεωτρύπανο στον στόλο μας. Αυτό το πλοίο, σε αντίθεση με τα άλλα, είναι το πιο σύγχρονο και ολοκαίνουργιο, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά, 7ης γενιάς, όπως αποκαλείται. Υπάρχουν συνολικά πέντε πλοία στην κατηγορία αυτού του πλοίου στον κόσμο. Ενα από αυτά ανήκει στην Τουρκία».

Ευχήθηκε παράλληλα «να είναι καλορίζικο και να φέρει ευημερία στη χώρα» του και τον λαό του με την ανακάλυψη φυσικού αερίου, ενώ άφησε και τις… απαραίτητες, για λαϊκή κατανάλωση στο εσωτερικό της γείτονος, αιχμές για όσους «εκνευρίζονται», όπως είπε, από την πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. «Γνωρίζουμε ποιος εξοργίζεται όταν στρεφόμαστε σε πολιτικές που έχουν να κάνουν με τα συμφέροντά μας στη Μεσόγειο, τη βόρεια Αφρική και το Αιγαίο» υπογράμμισε, στρέφοντας κυρίως τα βέλη του προς την αξιωματική αντιπολίτευση που αντιτάσσεται στις «άσκοπες», όπως τις χαρακτηρίζει, εξωτερικές εκστρατείες του Τούρκου προέδρου.

Τέλος, και ο Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, έσπευσε για ακόμη μία φορά να ερμηνεύσει κατά το δοκούν όσα ορίζονται τόσο από το Διεθνές Δίκαιο όσο κι από το Δίκαιο της Θάλασσας, στρέφοντας -ξανά- τα βέλη των προκλήσεων κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίες, σύμφωνα με τη ρητορική του, στοχοποιούν τη χώρα του.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας επανέλαβε πως η χώρα του θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ανατολική Μεσόγειο, ισχυρίστηκε πως οι συμμαχίες και οι εξοπλισμοί της Ελλάδας βλάπτουν την αλληλεγγύη στο ΝΑΤΟ και πως η χώρα μας κακομεταχειρίζεται τους μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν στα εθνικά θαλάσσια χωρικά ύδατα. Μετά τις απειλές και τις προειδοποιήσεις, πάντως, έτεινε χέρι φιλίας προς την Ελλάδα, ζητώντας δίκαιη… μοιρασιά στον θαλάσσιο πλούτο της περιοχής.

Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι στον Έβρο;

Ρεπορτάζ Μάνος Μεϊμαράκης

Δάσος 30 στρεμμάτων εξαφάνισε η Τουρκία μπροστά από το ελληνικό φυλάκιο στις Καστανιές, κόβοντας εκατοντάδες δέντρα και μετατρέποντάς το σε κρανίου τόπο ή… σε ένα νέο θέατρο επιχειρήσεων!

Από το δάσος αυτό τον Μάρτιο του 2020 ορμούσαν κατά των ελληνικών δυνάμεων χιλιάδες αλλοδαποί σε αλλεπάλληλες επιθέσεις, αναζητώντας συνεχώς ευκαιρίες αιφνιδιασμού των ελληνικών δυνάμεων. Οταν δεν επιχειρούσαν να ρίξουν τα σύνορα στον Εβρο, υποχωρούσαν στις διάσπαρτες δεκάδες σκηνές μέσα στο δάσος, το οποίο τους προσέφερε πλήρη κάλυψη-απόκρυψη προκειμένου να ανασυνταχθούν.

Έρευνα σε ψηφιακά δεδομένα και δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτει πώς ακριβώς η Τουρκία μεθοδεύει αρκετούς μήνες την αποψίλωση του δάσους σε ένα εγχείρημα χωρίς λογική.

Σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών δεδομένων από εκείνην την περίοδο μέχρι σήμερα, η αποψίλωση άρχισε τέσσερις μήνες μετά τα γεγονότα στον Εβρο, και ειδικότερα στις 4 Ιουλίου 2020 βόρεια του ελληνικού φυλακίου στις Καστανιές και ακριβώς διπλά από το τουρκικό συνοριακό φυλάκιο. Η αποψίλωση συνεχίστηκε με μεγάλη ένταση τους επόμενους μήνες σε δύο κατευθύνσεις, η μία προς το κέντρο του δάσους και η άλλη παραπλεύρως οδικής αρτηρίας που οδηγεί στο συνοριακό σταθμό του Παζάρκουλε, μέχρι που το δάσος εξαφανίστηκε, ενώ από τα τέλη Ιουλίου 2021 μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2021 αφαίρεσαν συστηματικά κάθε ίχνος βλάστησης, μετατρέποντας το δάσος σε μια έρημο περίπου 30 στρεμμάτων.

Κατά μήκος της περιοχής που αποψιλώθηκε έχουν σχηματιστεί διάδρομοι μήκους περίπου 600 μέτρων και πλάτους περίπου 10 μέτρων. Στο δάσος υπήρχαν εκατοντάδες δέντρα υψηλού πρασίνου με ύψος από 10 έως 20 μέτρα. Η κοπή του δάσους έγινε με ελικοειδή τρόπο, ώστε να μη φαίνεται -παρά μόνον από αέρος- από την ελληνική πλευρά το τι συμβαίνει μέσα σε αυτό.

Τρία είναι τα σενάρια που εξετάζονται, αφού σημειωθεί ότι αστυνομικές και στρατιωτικές πηγές στην Ελλάδα αναφέρουν ότι δεν εξηγείται με λογική γιατί η Τουρκία εξαφάνισε το δάσος στη συγκεκριμένη περιοχή.

Το ένα σενάριο περιγράφει ανέγερση στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή που αποψιλώθηκε.

Το δεύτερο σενάριο αναφέρει ότι η αποψίλωση του δάσους θα προσφέρει στις τουρκικές δυνάμεις ευρύτατο οπτικό πεδίο προς την Ελλάδα και ίσως είναι προμήνυμα επιθετικών ενεργειών. «Η αποψίλωση του δάσους στις Καστανιές θα μπορούσε, ενδεχομένως, να εξυπηρετήσει άμεσα στρατιωτική εμπλοκή, καθώς εκεί θα μπορούσαν να στοιχιστούν στρατεύματα προς την Ελλάδα, όμως θα ήταν καταστροφικό για τις τουρκικές δυνάμεις να συγκεντρώσουν στην περιοχή προσωπικό και οχήματα, μιας και θα αποτελούσε τέλειο πεδίο βολής για τις ελληνικές δυνάμεις» αναφέρουν στρατιωτικές πηγές.

Το τρίτο σενάριο συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες, και σε αυτό περιγράφεται ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει εκ νέου να πολιορκήσει τον Εβρο με «πολιορκητικό κριό» χιλιάδες αλλοδαπούς, τους οποίους θα συγκεντρώσει στην αποψιλωμένη έκταση με σκοπό να προκαλέσουν ασφυκτικές πιέσεις στις ελληνικές δυνάμεις. Σε μια ακόμη ερμηνεία του φαινομένου στη συγκεκριμένη περιοχή υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία από εκεί θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί όλα τα σημεία στα οποία δεν υπάρχει φράχτης. Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., μιλώντας στη «δημοκρατία», αναφέρει ότι οι ελληνικές δυνάμεις είναι πανέτοιμες ακόμα και αν η Τουρκία επιχειρήσει πολυμέτωπη υβριδική πολιορκία σε διαφορετικά σημεία της συνοριογραμμής.

«Όλες οι δυνάμεις γνωρίζουν ακριβώς τι θα κάνουν και πού. Πέρυσι δεχθήκαμε πολύ ισχυρές πιέσεις και ενεργήσαμε με μαχητικότητα. Η Τουρκία δεν μπορεί να επιχειρήσει εκ νέου ότι έκανε τον Μάρτιο του 2020, γιατί τότε υπέστη ήττα. Αλλά, ακόμα κι αν επιχειρήσουν εκ νέου, θα πρέπει να περάσουν πάνω από τα πτώματά μας. Είμαστε πανέτοιμοι».

Η δραστηριότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι αρκετά έντονη στην περιοχή, ακόμη και πριν από τις τελευταίες απειλές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι θα στείλει στην Ελλάδα εκατομμύρια παράνομους αλλοδαπούς. Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού και της ΕΛ.ΑΣ. έχουν αναλάβει ήδη τις θέσεις τους, παραμένοντας σε ετοιμότητα. Ενώ καθημερινά στον Εβρο δεκάδες αλλοδαποί επιχειρούν να χαρτογραφήσουν με τα κινητά τους τηλέφωνα κινήσεις και θέσεις ελληνικών δυνάμεων.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα