Τέλος ο Ζάεφ: Παραδίδει κόμμα και κυβέρνηση!

Φαβορί για τη διαδοχή ο αν. υπουργός Οικονομικών Κοβάτσεφσκι, παζάρια με Αλβανούς για να μη γίνουν εκλογές

Τέλος εποχής σήμερα για τον μοιραίο Ζόραν Ζάεφ, που αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτησή του από την ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM). Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης των Σκοπίων θα ανοίξει έτσι με την κίνησή του αυτή τον δρόμο για τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου, ο οποίος θα τον διαδεχτεί και στη θέση του πρωθυπουργού. Φαβορί για τη διαδοχή είναι ο νυν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι.

Την ίδια ώρα ο Ζάεφ συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με το αλβανικό αντιπολιτευόμενο κόμμα Εναλλακτική, προκειμένου αυτό να μεταπηδήσει στον κυβερνητικό συνασπισμό που θα οδηγήσει στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση η εβδομάδα αυτή είναι κρίσιμη για τα Σκόπια, για την επίλυση της πολιτικής κρίσης που προκάλεσαν η οδυνηρή ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και η αποτυχημένη πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης που επιβίωσε πολιτικά λόγω αποχής ενός αντιπολιτευόμενου Αλβανού βουλευτή. Την Παρασκευή ο Ζάεφ συναντήθηκε με τον επικεφαλής του κόμματος Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική Αφρίμ Γκάσι, όπου συζήτησαν το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας. Ο Ζάεφ έκανε γνωστό στον Γκάσι πως έως τα μέσα Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του SDSM, που θα αναλάβει και νέος πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του κόμματος Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική, που συμμετείχε στην κίνηση της αντιπολίτευσης για ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης, ανακοίνωσε πως τα κομματικά όργανα θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν αν θα αποδεχτούν την πρόταση Ζάεφ για ένταξη στον κυβερνητικό συνασπισμό, προκειμένου να συνεχιστεί έως το 2024 η κυβερνητική θητεία. Ο Ζάεφ έκανε γνωστό πως η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να σχηματιστεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να συμμετέχει, αν οι σχετικές διαπραγματεύσεις ευδοκιμήσουν, το νυν αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα Εναλλακτική του Αφρίμ Γκάσι, στη θέση του αλβανικού BESA του Μπιλάλ Κασάμι, το οποίο δήλωσε ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση. Στην παρούσα φάση και με την αποχώρηση του BESA η κυβέρνηση του Ζάεφ δεν έχει πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς στηρίζεται από μόλις 59 βουλευτές, από τους 120 που αριθμεί το σύνολο του Σώματος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα