Ακάλυπτος ο πρωθυπουργός, ανούσια η παρέμβαση του Τσιόδρα

Υποχωρώντας στις πιέσεις, μιλά για πολιτική εκμετάλλευση της έρευνας, αλλά δεν αναιρεί τα γεγονότα για τους θανάτους

Με το ανελέητο σφυροκόπημα που δέχεται η κυβέρνηση να συνεχίζεται και τον πρωθυπουργό να παραμένει άφαντος για δεύτερη ημέρα, ο Σωτήρης Τσιόδρας έλυσε τη σιωπή του και έκανε χθες την εμφάνισή του προσπαθώντας να του ρίξει… σωσίβιο! Στην πραγματικότητα, η επιστολή του καθηγητή Λοιμωξιολογίας αποτελεί… μνημείο ανούσιας παρέμβασης, η οποία, πέρα από την προφανή προσπάθεια να περισώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν πρόσφερε απολύτως τίποτα στον δημόσιο διάλογο για το θέμα της θνησιμότητας των ασθενών εκτός ΜΕΘ.

Και αυτό διότι ο κ. Τσιόδρας δεν είπε τίποτα για την ουσία της έρευνας, δεν σχολίασε το γεγονός πως η κυβέρνηση πέταξε στον… κάλαθο των αχρήστων τη μελέτη του και δεν βρήκε να πει μισή λέξη για την εκατόμβη νεκρών που δοκιμάζει τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν η κυβέρνηση είχε ενισχύσει το ΕΣΥ.

Δεν αποτελεί μυστικό πως, από το απόγευμα της Τετάρτης, το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ασκούσαν αφόρητες πιέσεις στον Σωτήρη Τσιόδρα προκειμένου να κάνει κάποια δήλωση, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα να παρερμηνευτεί η ίδια του η έρευνα περί της κατάστασης στις ΜΕΘ. Φαίνεται πως εν τέλει ο κ. Τσιόδρας ενέδωσε σε αυτές τις πιέσεις, προχωρώντας σε μια ανακοίνωση, η οποία από τη μια δεν αναιρεί τα συμπεράσματα της έρευνάς του, από την άλλη όμως υποστηρίζει ότι η επιστημονική έρευνα δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων.

Κοινώς, ακόμα μία φορά ο κ. Τσιόδρας εμφανίστηκε για να μας πει πως είναι λάθος να… τσακωνόμαστε για την πανδημία. Δηλαδή, ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος στην αρχή της πανδημίας έλεγε δημόσια με δάκρυα στα μάτια και σπασμένη φωνή πως πρέπει να προστατεύσουμε τη ζωή των πατεράδων, των γιαγιάδων και των παππούδων μας, σήμερα θεωρεί πως η απώλεια χιλιάδων ανθρώπων, που η έρευνά του απέδειξε πως πεθαίνουν αβοήθητοι στους διαδρόμους των νοσοκομείων, δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο έρευνας και κριτικής!

Στην πραγματικότητα, με τη χθεσινή ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων δεν μπαίνει στην ουσία της έρευνας, δεν μιλά για τα δραματικά εύρηματά της ή για την υποστελέχωση του ΕΣΥ που στοίχισε ανθρώπινες ζωές, όπως ο ίδιος εξακρίβωσε, αλλά αρκείται σε έναν ρόλο… διαιτητή ανάμεσα στην πολιτική αντιπαράθεση που μαίνεται μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

«Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε έναν απλό πολίτη η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Την ίδια ώρα προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Τσιόδρας για άγνωστο λόγο επανέφερε το ζήτημα των εμβολιασμών και της παραλλαγής Όμικρον, δηλαδή δύο θέματα για τα οποία δεν υπάρχουν πολιτικές αντιπαραθέσεις και δεν σχετίζονται στο ελάχιστο με την έρευνα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα