Εκλογή Αρχιεπισκόπου Κρήτης στο Φανάρι στις 11 Ιανουαρίου

Συνεδριάζει η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος για να εκλέξει το «Τριπρόσωπο» – Τοποτηρητής ο μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η διαδικασία εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, αφού σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, προκειμένου να εκλέξει το «Τριπρόσωπο».

Από αυτούς η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα ψηφίσει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του νέου χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκλογή θα πραγματοποιηθεί στο Φανάρι στις 11 Ιανουαρίου.

Τοποτηρητής έχει οριστεί ο μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Ειρηναίος, ο οποίος είναι αυτός που κινεί τις κατά νόμον διαδικασίες για τον καταρτισμό του «Τριπροσώπου» και την αποστολή του στο Πατριαρχείο. Τα χρονικά περιθώρια που προβλέπονται, σύμφωνα πάντοτε με τον Καταστατικό Χάρτη, στενεύουν.

Eντός 40 ημερών

Συγκεκριμένα, πρέπει εντός 40 ημερών -από την ανακήρυξη της θέσεως σε «χηρεία»- να έχει εκλεγεί νέος προκαθήμενος. Κατόπιν, αναμένεται η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου, η οποία φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Υποψήφιοι για την εν λόγω θέση είναι άπαντες οι Αρχιερείς της Εκκλησίας της Κρήτης. Ωστόσο, με μυστική ψηφοφορία, τρεις είναι αυτοί που θα φτάσουν στην τελική φάση. Τα μέλη της Συνόδου εκλήθησαν πριν από δέκα ημέρες από τον τοποτηρητή και η Σύνοδος θεωρείται ότι βρίσκεται σε απαρτία και ενεργεί εγκύρως όταν παρίστανται τουλάχιστον έξι μέλη. Εντούτοις, εάν δεν επιτευχθεί η εν λόγω απαρτία, η Σύνοδος θα συνεδριάσει αύριο την ίδια ώρα και στον ίδιο τόπο, και θα θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε απαρτία ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρόντων. Στη συνέχεια ο προεδρεύων οφείλει να υποβάλει αυθημερόν στον Οικουμενικό Πατριάρχη το καταρτισθέν «Τριπρόσωπο», ενώ ταυτόχρονα το γνωστοποιεί -με επιστολή του- στην ελληνική κυβέρνηση μέσω της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η Σύνοδος της Κρήτης είχε ανακοινώσει πολλάκις ότι η απόφαση για την απαλλαγή του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου από τα καθήκοντά του ήταν δύσκολη, αλλά την επέβαλλε η κατάσταση της υγείας του. Ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Κρήτης Ειρηναίος εντάχθηκε στους εφησυχάζοντες Αρχιερείς στις 2 Δεκεμβρίου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα