Μαξίμου: Η νύχτα των… γραμματέων!

Ριζικός ανασχηματισμός προώθησης ημετέρων με δημιουργία νέων κρατικών θέσεων, που κανείς δεν καταλαβαίνει τη χρησιμότητά τους

Ανασχηματισμό γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων με εκπλήξεις, άρωμα εκλογών και… ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι αλλαγές κρίθηκαν αναγκαίες για την καλύτερη προώθηση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, στην οποία δίνεται έμφαση, ενώ κάποιες από τις αλλαγές πραγματοποιούνται επειδή νυν γενικοί γραμματείς έχουν εκφράσει την επιθυμία να πολιτευτούν.

Ωστόσο, ορισμένες περιπτώσεις έχουν ειδικό ενδιαφέρον:

  • Ισχυροποιείται περαιτέρω ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης (είναι ανιψιός του, γιος της αδελφής του Κατερίνας), καθώς στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης δημιουργείται Ειδική Γραμματεία Προοπτικής Διερεύνησης, που θα είναι σε στενή συνεργασία μαζί του. Στόχος, λένε κυβερνητικές πηγές, είναι να συμβάλλει στην πιο στενή παρακολούθηση των διεθνών τάσεων και τη χάραξη αντίστοιχων πολιτικών σε μακροπρόθεσμη βάση.
  • Μένει εκτός ο φερόμενος από κυβερνητικές διαρροές «παραλήπτης» της μελέτης των καθηγητών Σ. Τσιόδρα και Θ. Λύτρα για το ΕΣΥ Π. Πρεζεράκος, μέχρι χθες γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας. Ο ίδιος βεβαίως με δήλωσή του είχε αρνηθεί κατηγορηματικά ότι ήταν ο «παραλήπτης».
  • Ενδιαφέρον έχει και η αντικατάσταση της Σοφίας Νικολάου από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, που επιθυμεί να πολιτευτεί στις επόμενες εκλογές και η οποία ήταν σταθερά στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων για υπογραφή συμβάσεων απευθείας αναθέσεων την περίοδο της πανδημίας.
  • Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, αντικαταστάθηκαν επειδή επιθυμούν να πολιτευτούν η Βίκυ Λοΐζου από τη Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και η Αθηνά Καλύβα από τη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, οι γενικοί γραμματείς και οι ειδικοί γραμματείς υπουργείων που επιθυμούν να πολιτευτούν πρέπει να παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους 18 μήνες πριν από τη λήξη της τετραετούς κυβερνητικής θητείας και την ημερομηνία των εκλογών. Δεν ισχύει ο περιορισμός για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
  • Αξιοσημείωτη είναι και η αντικατάσταση του Γιάννη Μαστρογεωργίου -συζύγου της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Αρ. Πελώνη– από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Μπορεί να του ανατίθεται άλλο πόστο (η νεοσύστατη και άνευ καθορισμένων αρμοδιοτήτων Γενική Γραμματεία Προοπτικής Διερεύνησης), αλλά απομακρύνεται από τον στενό επικοινωνιακό πυρήνα του Μαξίμου.
  • Αίσθηση προκάλεσε η μη αξιοποίηση του πρώην προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, παρά τις πληροφορίες που έλεγαν ότι ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας ήθελε και επιδίωξε να ξανασυνεργαστούν και να αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης. Το Μέγαρο Μαξίμου όμως είχε άλλη άποψη και τον έκοψε οριστικά. «Βοήθησε» στην απόφαση του Μαξίμου και η διαφοροποίησή του στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ.
  • Παρελθόν είναι από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και ο μόνος που είχε απομείνει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Φώτης Κουρμούσης. (Παραμένει στην… εφεδρεία, λέει η κυβέρνηση, μαζί με τον κ. Πρεζεράκο.)

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές είναι οι εξής:

  • Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής: Ο Κωνσταντίνος Παπαθανασίου στη θέση της Σοφίας Νικολάου.
  • Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης: Η Ολυμπία Αναστασοπούλου στη θέση της Βίκυς Λοΐζου.
  • Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης: Ο Δημήτρης Γαλαμάτης στη θέση του Γιάννη Μαστρογεωργίου.
  • Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας: Ο Εμμανουήλ Μαστρομανώλης στη θέση της Αθηνάς Καλύβα.
  • Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας: Η Ειρήνη Αγαπηδάκη στη θέση του Παναγιώτη Πρεζεράκου.
  • Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων: Ο Πέτρος Βαρελίδης στη θέση του Κωνσταντίνου Αραβώση.
  • Γενική Γραμματεία Δασών (νέα) με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Αποκεντρωμένη στην Κεντρική Διοίκηση: Κωνσταντίνος Αραβώσης.
  • Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων (υποσύνολο της υφιστάμενης Γ.Γ. Εργασίας): Αννα Στρατινάκη.
  • Γενική Γραμματεία Ενίσχυσης της Απασχόλησης (υποσύνολο της υφιστάμενης Γ.Γ. Εργασίας): Ελένη Γιώτη.
  • Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων: Ο Ηρακλής Μοσκώφ στη θέση της Ειρήνης Αγαπηδάκη.
  • Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους: Η Μαριαλένα Αθανασοπούλου στη θέση του Φώτη Κουρμούση.
  • Ειδική Γραμματεία Προοπτικής Διερεύνησης (νέα): Γιάννης Μαστρογεωργίου.
  • Ειδική Γραμματεία Δημοσιονομικών Ελέγχων (νέα): Παναγιώτης Αλεξόπουλος.

Η Ειδική Γραμματεία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης και Αξιολόγησης του Κυβερνητικού Εργου ενσωματώνεται στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης.

Ο ειδικός γραμματέας Παναγιώτης Αλεξόπουλος αναλαμβάνει επιτελική θέση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στους δημοσιονομικούς ελέγχους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα