Αυτόκλητοι «τιμωροί» πίσω από την επίθεση στην ΑΣΟΕΕ

Ο ακαδημαϊκός κατηγορείται για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, για τοκογλυφία και εκβίαση. Προκήρυξη περιμένουν οι αστυνομικοί

Αυτόκλητους «τιμωρούς» βλέπει η Κρατική Ασφάλεια που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της επίθεσης σε βάρος του αναπληρωτή καθηγητή Α.Δ. στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου, βάσει των έως τώρα δεδομένων. Μάλιστα, εκτιμούν ότι θα υπάρξει ανάληψη ευθύνης από ομάδα του αντιεξουσιαστικού χώρου με εκτενή αναφορά στις ποινικές εκκρεμότητες του καθηγητή, ο οποίος βρίσκεται υπό εισαγγελική διερεύνηση για αδικήματα που αφορούν γενετήσιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων στη Ρουμανία και τοκογλυφία.

  • Από τη
    Νάντια Αλεξίου

Οι αστυνομικοί εξετάζουν οπτικό υλικό που έχουν καταγράψει οι φοιτητές που παρακολουθούσαν το μεσημέρι της Τρίτης το μάθημα Χρηματοοικονομική Διοίκηση στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, ενώ έχουν πάρει καταθέσεις από όσους βρίσκονταν στο αμφιθέατρο και από τον αναπληρωτή καθηγητή, όταν έγινε η καταδρομική εισβολή με κουκούλες και κράνη.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης εξετάζουν όλες τις παραμέτρους, καθώς ο καθηγητής αναφέρθηκε προφορικά στη διαμάχη του με τρεις πρώην καθηγητές και τις ποινικές εκκρεμότητές του, για μία από τις οποίες έχει εκδοθεί απαλλακτικό βούλευμα. Οι καθηγητές, που δεν κατονομάζονται, κατηγορούν τον Α.Δ. για το κακούργημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων.

Στη Ρουμανία

Συγκεκριμένα, ένας εκ των τριών αναφέρει πως παρευρέθηκε ο ίδιος στα γραφεία του συναδέλφου του σε εταιρία στη Ρουμανία και έγινε αυτόπτης μάρτυρας καταστάσεων σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανήλικων ατόμων που τον επισκέπτονταν. Πηγές από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο αναφέρουν ότι η υπόθεση εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη, καθώς δεν έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις.

Ένας άλλος συνάδελφός του έχει μηνύσει τον Α.Δ. για τοκογλυφία και εκβίαση κατ’ εξακολούθηση το διάστημα 2018-2019, όταν ο καθηγητής φέρεται ότι εξαπάτησε πολίτες και φοιτητές μέσω του συστήματος της «πυραμίδας».

Συγκεκριμένα, φέρεται ότι παρακρατούσε τα χρήματα υποψήφιων επενδυτών, χωρίς να αποδίδει σε αυτούς τα κέρδη που τους υποσχόταν. Το 2019 ασκήθηκαν διώξεις και για το αδίκημα της τοκογλυφίας, που στο μεταξύ έγινε πλημμέλημα, και ορίστηκε δικάσιμος, η οποία πήρε αναβολή για την ερχόμενη Παρασκευή. Το κακούργημα της εκβίασης είναι πλέον αντικείμενο κύριας ανάκρισης.

Ο καθηγητής Παναγιώτης Διαμάντης, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τον αναπληρωτή καθηγητή εκ των ηθικών αυτουργών της επίθεσης σε βάρος του σε ώρα διδασκαλίας, εξουσιοδότησε τον συνήγορό του Αγη Τάτση να προβεί σε δημοσίευση δήλωσής του, στην οποία αναφέρει:

«Είναι προφανές ότι καταδικάζω κάθε πράξη βίας, χωρίς κανέναν αστερίσκο. Με αφορμή όμως δηλώσεις του θύματος που “φωτογραφίζει” εμένα και άλλους δύο καθηγητές ως “υποκινητές” των επεισοδίων που έλαβαν χώρα σήμερα (σ.σ.: προχθές), δηλώνω ότι αύριο (σ.σ.: χθες) το πρωί θα καταθέσω ενώπιον των εισαγγελικών Αρχών έγκληση εναντίον του. Κι εμένα μου προκαλεί απορία ο χρόνος που έλαβε χώρα το συμβάν, δεδομένου ότι ο Α.Δ. δικάζεται την Παρασκευή με την κατηγορία της συνέργειας σε τοκογλυφία. Κατανοώ τη σπουδή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών να διατάξει άμεσα έρευνα. Είναι επιβεβλημένη. Θα ήθελα όμως οι εισαγγελικές Αρχές να είχαν δείξει την ίδια σπουδή στην υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας εις βάρος μου από το γνωστό κύκλωμα των τοκογλύφων – εκβιαστών και να μην είναι ο φάκελος της δικογραφίας, ακόμα και σήμερα, tabula rasa. Θα ήθελα επίσης οι πρυτανικές Αρχές να είχαν δείξει την ίδια ευαισθησία απέναντι σε τόσο σοβαρές καταγγελίες κατά του αντιδίκου μου».

Μετά την κατάθεση της μήνυσης ο δικηγόρος του μηνυτή ζήτησε μεταξύ άλλων την παραίτηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως: «Πρόκειται για υπόθεση κρατικής αναλγησίας και διαφθοράς. Ο κατηγορούμενος διώκεται για κακούργημα και πλημμέλημα, ενώ ελέγχεται για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων. Δυστυχώς, όμως, εξακολουθεί να διδάσκει στο πανεπιστήμιο».

Κινητοποίηση

Το απόγευμα της Τετάρτης φοιτητές πραγματοποίησαν κινητοποίηση ζητώντας από την Πρυτανεία του ΟΠΑ να τοποθετηθεί αναφορικά με τις καταγγελίες που έχουν δημοσιοποιηθεί για τον αναπληρωτή καθηγητή, ο οποίος έως πρόσφατα κατείχε κρατικές θέσεις σε επιτροπές και συμβούλια, και να σταματήσει η τυχόν συγκάλυψη σοβαρών κακουργημάτων. Παράλληλα, αξίωσαν να ενημερωθεί άμεσα η πανεπιστημιακή κοινότητα και να θέσει σε διαθεσιμότητα τον καθηγητή.

Σύλληψη 6 που γκρέμισαν τοίχο!

Και ενώ την επικαιρότητα απασχολεί η επίθεση σε βάρος του αναπληρωτή καθηγητή, οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης ότι κάποιοι επιχειρούσαν να γκρεμίσουν έναν τοίχο μέσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο για να «στήσουν» στέκι! Άνδρες της Άμεσης Δράσης και της Κρατικής Ασφάλειας που έφτασαν άμεσα στο ίδρυμα προχώρησαν στις συλλήψεις έξι νεαρών, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν σφυριά και ηλεκτρικά τρυπάνια, τα οποία κατασχέθηκαν!

Την παραίτηση Κεραμέως ζητά η αντιπολίτευση για την κάλυψη στον καθηγητή

Την παραίτηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης, με αφορμή την υπόθεση της ΑΣΟΕΕ και όσα σχετικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με το θέμα να αναδεικνύεται σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης με ενδοκυβερνητικές παρενέργειες.

Οι αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου καθηγητή και τον έλεγχό του από τη Δικαιοσύνη προκαλούν ερωτήματα για το ποιοι μέσα στην κυβέρνηση τον κάλυπταν όχι μόνο για να συνεχίζει να διδάσκει, αλλά και διορίζοντάς τον σε σημαντικές κρατικές θέσεις, μία στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και μία στη διοίκηση του Πράσινου Ταμείου. Ο Χρ. Βερναρδάκης αιτιολόγησε τη στάση του λέγοντας ότι «είναι απολύτως προκλητικό να έχει ενημερωθεί επισήμως από τον Μάρτιο του 2021 για σωρεία αδικημάτων καθηγητή της ΑΣΟΕΕ, αδικήματα που βρίσκονται ήδη στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, και να έχει λάμψει διά της απολύτου σιωπής και αποχής της από κάθε θεσμική ενέργεια προστασίας του κύρους του πανεπιστημίου». Όσο για τον διορισμό του καθηγητή σε δύο κρατικές θέσεις, υποστηρίζει ότι τίθεται το προφανές ερώτημα αν ενημέρωσε η κυρία Κεραμέως τον πρωθυπουργό για ό,τι περιέρχεται σε γνώση της σχετικά με το ζήτημα.

Η συμμετοχή του στις παραπάνω θέσεις γεννά ερωτήματα και για άλλους υπουργούς, όπως ο πρώην Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης για την περίοδο που ήταν υπουργός Ενέργειας. Σύμφωνα με το newsbreak.gr, το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον θα αναζητήσει ευθύνες ακόμα και σε κυβερνητικά στελέχη, τα οποία φαίνεται ότι προωθούσαν το συγκεκριμένο πρόσωπο σε κορυφαίες θέσεις. Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε στον ΑΝΤ1: «Η επίθεση από τραμπούκους μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους είναι μία πρακτική με την οποία η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτό μέτωπο».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα