Ο Μητσοτάκης τάχθηκε κατά της Ρωσίας! Στο πλευρό του ΝΑΤΟ με το βλέμμα στην Τουρκία

Στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ τα αντίμετρα σε τυχόν πρόβλημα στον εφοδιασμό φυσικού αερίου

Στο πλευρό του ΝΑΤΟ και της Δύσης, και κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία, τάχθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα, ως θεμελιώδη αρχή, σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των κρατών. Παράλληλα, διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την επάρκεια της τροφοδοσίας της χώρας μας σε φυσικό αέριο, θέμα που συζητήθηκε και στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Η θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός θεωρείται αυτονόητη -παρά τις καλές σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία-, όχι μόνο γιατί η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά κυρίως γιατί διατυπώθηκε με το βλέμμα στραμμένο στην Τουρκία, που απειλεί την εδαφική μας ακεραιότητα. Επίσης, όπως είπε, «η χώρα μας έχει έναν επιπλέον λόγο ανησυχίας, κι αυτός είναι η προστασία και η στήριξη της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία και της πολυπληθούς κοινότητας στη Μαριούπολη, η οποία έχει παρουσία 2.000 και πλέον ετών στην περιοχή».

«Η αναγνώριση από τη Ρωσία της μονομερούς ανακήρυξης “ανεξαρτησίας” από τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά και τις συμφωνίες του Μινσκ. Και, όπως κάθε αναθεωρητική πρωτοβουλία, υπονομεύει τη διεθνή σταθερότητα και την πρόοδο» τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με κυβερνητική αντιπροσωπία της Βουλγαρίας.

«Καταδικάζει συνεπώς απερίφραστα ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες και, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, συντονίζεται ήδη με τους εταίρους της, ώστε η αντίδρασή της να είναι κοινή και ουσιαστική» συμπλήρωσε. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη επικοινωνήσει προς αυτή την κατεύθυνση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στον ενεργειακό τομέα από την κλιμακούμενη κρίση, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Το θέμα αυτό συζητήθηκε χθες και στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), στο οποίο πήρε μέρος και ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Σε αυτό εξετάστηκαν τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε η χώρα μας να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα με τον ανεφοδιασμό φυσικού αερίου.

Όπως τόνισε σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, εξετάστηκαν όλα τα σενάρια αναφορικά με την τροφοδοσία φυσικού αερίου και διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού ανεφοδιασμού της χώρας. Επίσης, είπε ότι οι ελληνικές Αρχές του Κιέβου και της Μαριούπολης είναι σε ετοιμότητα για να συνδράμουν σε ό,τι απαιτηθεί τους Ελληνες υπηκόους και τους ομογενείς που ζουν στην περιοχή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα