Total: Μυστήριο η αποχώρηση από τα δύο θαλάσσια οικόπεδα στην Κρήτη μετά τις έρευνες για φυσ. αέριο

Ερωτήματα προκαλεί η απόφαση της εταιρίας Total Energies να αποχωρήσει από τα τεμάχια «Δυτική Κρήτη» και «Νοτιοδυτική Κρήτη» μετά τις έρευνες που έκανε για φυσικό αέριο.

Λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών στην προσπάθεια εντοπισμού κοιτασμάτων προς αξιοποίηση, ο γαλλικός όμιλος απάντησε αρνητικά στο κάλεσμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς όλες τις εμπλεκόμενες εταιρίες να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους εν όψει της συνέχειας.

«Η Total Energies παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Η Total Energies συνεχίζει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της Total Energies Marketing Hellas» σημειώνει η εταιρία.

Η αποχώρηση της Total Energies από την κοινοπραξία που είχε αποκτήσει τα δικαιώματα για έρευνες φυσικού αερίου στα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης φέρεται ότι εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του γαλλικού ομίλου για αυξημένη έμφαση στις ΑΠΕ διεθνώς, στο πλαίσιο της οποίας έχει αποχωρήσει το τελευταίο διάστημα από σειρά projects υδρογονανθράκων σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Total, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Αριστοφάνης Στεφάτος, δήλωσε ότι «η πρόσφατη μεταβλητότητα έχει οδηγήσει ορισμένες εταιρίες να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές και τους στόχους τους. Θα συνεργαστούμε με την Total για να διευκολύνουμε την αποχώρησή της και να διασφαλίσουμε ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις της εταιρίας προς το Ελληνικό Δημόσιο».

Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι ότι θα εστιάσουμε στη συνεργασία μας με υφιστάμενους και δυνητικούς νέους επενδυτές για να αξιοποιήσουμε γρήγορα το δυναμικό της Ελλάδας, που θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρο». Στόχος της ΕΔΕΥ είναι να γίνουν οι σεισμικές έρευνες τον προσεχή χειμώνα.

Σύμφωνα, πάντως, με τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛ.ΠΕ. Ανδρέα Σιάμισιη, «αγκάθι» για τις περιοχές της Κρήτης αποτελούν οι προσφυγές περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ κατά της απόφασης έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η εκδίκαση της προσφυγής, έπειτα από τέσσερις συνεχείς αναβολές, ορίστηκε για τις 5 Οκτωβρίου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα