«Των παθών» για τους «γαλάζιους» βουλευτές

Μαρτύριο η κάθοδος στις περιφέρειές τους, καθώς η δυσαρέσκεια είναι διάχυτη ακόμα και στους πιο πιστούς νεοδημοκράτες, ενώ η ηττοπάθεια είναι γενικευμένη, το ηθικό χαμηλό και επιχειρήματα δεν υπάρχουν

Από τον Πάνο Σώκο

Δεν είναι και η καλύτερη Μεγάλη Εβδομάδα για τους βουλευτές της Ν.Δ. η φετινή… Η κάθοδος στις περιφέρειές τους δεν είναι ευχάριστη, όπως άλλα χρόνια, ούτε έχουν αισιόδοξα νέα να μεταφέρουν στους πολίτες, και ειδικά στους ψηφοφόρους τους. Η κυβέρνηση είναι στη χειρότερη φάση της, το σημαντικότερο όμως είναι ότι πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις στενάζουν από την ακρίβεια στην ενέργεια και στα καύσιμα, ενώ οι υπέρογκοι και πέρα από κάθε λογική λογαριασμοί ρεύματος ξεζουμίζουν το οικογενειακό εισόδημα.

Για τους βουλευτές η κάθοδος στις περιφέρειές τους είναι ένα κρας τεστ για το οποίο δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι, αν και ήξεραν ότι θα συμβεί. Δεν έχουν πειστικά επιχειρήματα για να εξηγήσουν στον κόσμο για ποιον λόγο η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» Ευρώπης στην αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, για ποιον λόγο είναι η μόνη ή από τις ελάχιστες χώρες στην Ε.Ε. που δεν έχουν βάλει πλαφόν στην ενέργεια- όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία»-, για ποιον λόγο η κυβέρνηση μοιράζει ψίχουλα και δεν παίρνει αποτελεσματικά μέτρα στήριξης του κόσμου.

Η δυσαρέσκεια είναι διάχυτη ακόμα και στους πιο πιστούς νεοδημοκράτες, ενώ η ηττοπάθεια είναι γενικευμένη και το ηθικό χαμηλό. Κι είναι δύσκολο να αντιστρέψουν την ηττοπάθεια των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων, κυρίως γιατί κυριαρχεί και στους ίδιους τους βουλευτές, όπως αποκάλυψε πριν από μερικές ημέρες από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Μαρκόπουλος. Απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς έκανε μια προσπάθεια να τους εμψυχώσει, λέγοντάς τους «ψηλά το κεφάλι. Είμαστε λαϊκή παράταξη», «δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», «θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη. Δεν υπάρχει λόγος ηττοπάθειας». 

Ηταν μια… συγκινητική και ειλικρινής προσπάθεια ανύψωσης του ηθικού, αλλά είναι αμφίβολο αν έφερε αποτέλεσμα, καθώς οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν συνεχώς μείωση της επιρροής της Ν.Δ., σε ποσοστά που απέχουν πολύ από την κυβερνητική αυτοδυναμία, μετά τις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν με την απλή αναλογική, ή και τις πιθανές μεθεπόμενες εκλογές, που θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο ψήφισε η Ν.Δ. το 2020. Επίσης, η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι γύρω στις 4,5 με 5,5 ποσοστιαίες μονάδες, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμα σημαντικά κέρδη.

«Δεν έχουμε επιχειρήματα. Τι να πούμε στον κόσμο που δεν έχει να βγάλει τις καθημερινές του ανάγκες; Για το ψηφιακό κράτος; Για τα ψηφιακά πιστοποιητικά; Καλά είναι όλα αυτά, αλλά δεν γεμίζουν ούτε την τσέπη ούτε το στομάχι. Εκλογές δεν κερδίζονται με την ψηφιοποίηση του κράτους, αλλά με την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη – και σε αυτόν τον τομέα είμαστε κάτω από τη βάση» μας έλεγε ένας από τους σχετικά παλαιότερους «γαλάζιους» βουλευτές και επεσήμανε: «Κανείς δεν παραγνωρίζει ότι η κρίση είναι πανευρωπαϊκή και, εν πολλοίς, οφείλεται στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως, αυτό το επιχείρημα έχει περιορισμένη πειστικότητα, γιατί στο τέλος ο ψηφοφόρος αυτό που μετρά είναι τι κάνει η κυβέρνηση γι’ αυτόν. Ευτυχώς που ανακοινώθηκε και η σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη…»

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο κι αν εκπέμπουν νότες αισιοδοξίας, ξέρουν ότι τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη θα γείρουν στο τέλος την πλάστιγγα υπέρ ή κατά της κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή και το συνέδριο της Ν.Δ. σε δύο εβδομάδες, προσπαθεί να συγκρατήσει τις διαρροές με περιοδείες στις λαϊκές  περιοχές (η αρχή έγινε με τη Νίκαια και τη Σαλαμίνα, αλλά θα συνεχιστεί και σε άλλες), για να προβάλει φιλολαϊκό προφίλ, με αόριστες υποσχέσεις για επιδόματα και περαιτέρω οικονομική στήριξη, με διλήμματα περί προόδου και συντήρησης, με έμμεσες απειλές για επαναφορά του λαϊκισμού και ακραίων σχημάτων.

Στον σχεδιασμό του είναι να αναδεικνύει τη μείωση της ανεργίας κάτω από το 13%, με την ελπίδα τους επόμενους μήνες οι δείκτες να είναι ακόμα καλύτεροι, την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου και τις προσπάθειες που λέει ότι κάνει στην Ευρώπη για να βρεθεί πανευρωπαϊκή λύση αντιμετώπισης της ακρίβειας, χτίζοντας και το προφίλ ενός ηγέτη το βεληνεκές του οποίου ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα