Κεραυνοί Καραμανλή! Οι ΗΠΑ δεν θέλουν το τέλος του πολέμου

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι ένας προβλέψιμος σύμμαχος, αλλά να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις

Καταλυτική παρέμβαση για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα, τον ρόλο της Ελλάδας στη διεθνή συγκυρία σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αποτραπεί ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας εις βάρος της χώρας αλλά και τις ευθύνες των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων μας έκανε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής. Με προσεκτικές, αλλά σαφείς και κατηγορηματικές διατυπώσεις διαμήνυσε επί της ουσίας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι είναι ένας δεδομένος και προβλέψιμος σύμμαχος των ΗΠΑ και της Ε.Ε., αλλά να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Κυρίως όμως να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και να απορριφθούν απόψεις ότι για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σκέψεις υπάρχει αμοιβαία ευθύνη, ότι πρέπει να δεχθούμε διεύρυνση της ατζέντας, που κάθε φορά βάζει η Τουρκία. Απόψεις που καλλιεργούνται κυρίως από το γνωστό ΕΛΙΑΜΕΠ και οι οποίες, ως έναν βαθμό, συζητούνται και επηρεάζουν κυβερνητικούς κύκλους. «Με εκπτώσεις στην εθνική κυριαρχία δεν εξασφαλίζεται η ειρήνη» ήταν η κορυφαία φράση του, ενώ υπογράμμισε ότι η Τουρκία επιδιώκει να ανατρέψει το status quo, με απώτερο στόχο να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή, κι αυτή είναι η σωστή ανάγνωση της τακτικής της.

Κατηγόρησε ευθέως συμμάχους και εταίρους για τη στάση τους απέναντι στην Κύπρο, ενώ δηλαδή καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία, ενισχύοντας τον αμυνόμενο, αποσιωπούν εδώ και μισό αιώνα το δράμα της Κύπρου. «Αυτή η υποκριτική αναντιστοιχία εκθέτει όσους ομνύουν ότι μάχονται υπέρ αρχών και αξιών και εγείρει υποψία ότι η επιλεκτικότητα στις ευαισθησίες υπαγορεύεται όχι από αρχές, αλλά από γεωπολιτικές επιδιώξεις, και αποδυναμώνεται έτσι η ηθική και δικαιική υπεροχή της Δύσης» είπε.

Ο πρώην πρωθυπουργός άφησε αιχμές εναντίον των ΗΠΑ για τη στάση τους στη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν τον γρήγορο τερματισμό του πολέμου, γιατί δεν υφίστανται τις οδυνηρές του συνέπειες. Για τον λόγο αυτό κάλεσε την Ευρώπη να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο για τον τερματισμό του πολέμου και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, «γιατί για μια τέτοια Ευρώπη μάς ενέπνευσε και μας συνεπήρε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και οι άλλοι μεγάλοι ηγέτες της ευρωπαϊκής ιδέας», όπως είπε.

Αίσθηση έκανε η αναφορά του στον ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, μιλώντας για «αποκλεισμό της αντίθετης άποψης», για υπερσυσσώρευση ισχύος στην ενημέρωση σε λίγα ιδιωτικά χέρια, για διασπορά fake news, στοιχεία που -όπως είπε- προβληματίζουν για το είδος και την ποιότητα της δημόσιας ενημέρωσης.

Απόλυτα καταδικαστέα η εισβολή στην Ουκρανία – Επείγει ο άμεσος τερματισμός της

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι πράξη παράνομη, απαράδεκτη και καταδικαστέα. Όχι μόνο διότι προσβάλλει βάναυσα κάθε κανόνα Διεθνούς Δικαίου, αλλά και διότι καμιά επιχειρηματολογία, βάσιμη ή όχι, δεν δικαιολογεί την προσφυγή στη βία, στις καταστροφές και στην αιματοχυσία, ιδίως μάλιστα εις βάρος αμάχων και αθώων.

■ Για την ανάγκη τερματισμού του πολέμου:

«Επείγει ο τερματισμός του πολέμου. Άλλωστε και όλοι οι εμπλεκόμενοι μόνο να χάσουν έχουν από τη συνέχισή του. Πρωτίστως το θύμα, η Ουκρανία, με τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και υλικές καταστροφές. Όμως και ο θύτης, η Ρωσία, που, ανεξάρτητα από την αμφιλεγόμενη στρατιωτική έκβαση, έχει σημαντικές απώλειες, σοβαρότατο κόστος από τις κυρώσεις και τεράστια φθορά κύρους. Αλλά και η Ευρώπη, που ήδη βιώνει τις αρνητικές συνέπειες της σύγκρουσης και θα πληρώσει βαρύτατο τίμημα από τη διαιώνισή της».

■ Για τον ρόλο των ΗΠΑ:

«Είχαν αποφασιστική συμβολή και στην ενιαία στάση της Δύσης. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο εάν έχουν εξίσου ισχυρά κίνητρα για την ταχεία περάτωση του πολέμου, αφού, εκ των πραγμάτων, δεν υφίστανται τις οδυνηρές του συνέπειες. Σε κάθε περίπτωση, επ’ ουδενί στον ίδιο βαθμό».

■ Για τον ρόλο της Ευρώπης:

«Η Ευρώπη καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα, στην αναζήτηση διπλωματικής διεξόδου, στην εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, στην ανακούφιση του ουκρανικού λαού. Οι προκλήσεις όμως αυτές προϋποθέτουν ουσιαστικά βήματα προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική, υπέρβαση των αδυναμιών που κληροδότησε η άκαιρη και βεβιασμένη διεύρυνση του 2004. Αν η Ευρώπη αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους, αν δεν ακουστεί η δική της φωνή στα της ηπείρου μας, τότε το μέλλον προοιωνίζεται δυσάρεστο για όλους μας».

■ Η Ελλάδα και η Ε.Ε. σε σχέση με τα Bαλκάνια:

«Ιδιαίτερη προσοχή για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη χρειάζονται τα Βαλκάνια. Τα χαρακτηριστικά της περιοχής, γνωστά. Η διαιώνιση του Ουκρανικού μπορεί να θεωρηθεί ως ευκαιρία για την εκδήλωση αποσχιστικών τάσεων, συγκρούσεων, ακόμα και αλλαγής συνόρων. Ολα αυτά πρέπει η Ε.Ε. να τα προλάβει, στέλνοντας τα κατάλληλα μηνύματα, καθιστώντας απαγορευτικό το κόστος του οποιουδήποτε τυχοδιωκτισμού και εξασφαλίζοντας την προοπτική ένταξης στα κράτη της περιοχής, υπό τον όρο, βεβαίως, του απόλυτου σεβασμού των συνθηκών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ο ρόλος της Ελλάδας πρέπει πάντα να είναι πρωταγωνιστικός, με σαφές μήνυμα: στήριξη στις προσπάθειες για συνεργασία, ανάπτυξη, εξομάλυνση των όποιων διαφορών και βέβαια στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Κομμένα όμως με το μαχαίρι οι αλυτρωτισμοί και οι βαλκανικής κοπής κουτοπονηριές».

■ Για τη στάση της Ελλάδας στον πόλεμο:

«Η Ελλάδα αντιτίθεται εξ ορισμού σε οποιαδήποτε εκδοχή αναθεωρητισμού και ανατροπής του status quo. Και για λόγους αρχής. Πάνω απ’ όλα όμως επειδή η Ελλάδα γειτνιάζει με χώρα που και αναθεωρητικές επιδιώξεις έχει και με προσφυγή στη βία απειλεί, αλλά και μεπαράνομη εισβολή και κατοχή σε βάρος της Κύπρου βαρύνεται».

Ενθουσιασμός από πλήθος βουλευτών και υπουργών

Θερμότατη υποδοχή επιφύλασσε στον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή το πλήθος που κατέκλυσε το Μέγαρο Μουσικής για να παρακολουθήσει την ομιλία του στην εκδήλωση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή».

Ο πρώην πρωθυπουργός καταχειροκροτήθηκε από τους παρισταμένους τόσο κατά την είσοδό του στην αίθουσα όσο και κάθε φορά που οι προλαλήσαντες ανέφεραν το όνομά του. Όταν σηκώθηκε δε προκειμένου να ανέβει στο βήμα του ομιλητή, οι παριστάμενοι τον χειροκροτούσαν όρθιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα βρισκόταν σχεδόν η μισή κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της Ντόρας Μπακογιάννη που καθόταν στην πρώτη σειρά.

Παρόντες ήταν επίσης οι περισσότεροι υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο συνονόματός του υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που μάλιστα αμέσως μετά την εκδήλωση έκανε και σχετική ανάρτηση στο twitter, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, Υγείας Θάνος Πλεύρης, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Στην αίθουσα βρίσκονταν και οι περιφερειάρχες Αττικής και Θεσσαλονίκης Γιώργος Πατούλης και Απόστολος Τζιτζικώστας.

Την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού παρακολούθησαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που έδειχνε μάλιστα ενθουσιασμένος από όσα άκουγε, αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Παρουσίες που σχολιάστηκαν ήταν και αυτές των Απόστολου Γκλέτσου και Ευάγγελου Αντώναρου.

Αλγεινή εντύπωση, πάντως, έκανε η εμφανής αμηχανία μέσων, που χαρακτηρίζονται και «λιβανιστήρια» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στη διαχείριση του θέματος.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι ιστοσελίδες iefimerida και protothema, που, ενώ αρχικά δεν είχαν σχετικές ειδήσεις, κατάφεραν να παραθέσουν συνδέσμους για την ομιλία μισή ώρα αφού αυτή είχε αρχίσει.

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα