Πολλαπλή πυραυλική επίθεση της Ρωσίας σε Κίεβο, επαρχίες

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ακόμα πέντε τραυματίστηκαν. Χτύπημα και σε πυρηνικό ερευνητικό κέντρο στο Χάρκοβο

Οι Ρώσοι εντείνουν τις επιθέσεις στην Ουκρανία, με την πρωτεύουσά της Κίεβο να γίνεται στόχος πυραυλικών επιθέσεων χθες. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και ακόμα πέντε τραυματίστηκαν, ενώ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Αντρίι Γερμάκ, οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν ένα κτίριο διαμερισμάτων και ένα νηπιαγωγείο.

Η πυροσβεστική έσπευσε να σβήσει τη φωτιά που είχε ξεσπάσει στο εννιαώροφο κτίριο κατοικιών στη συνοικία Σεβτσενκίβσκι, στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ ένας κρατήρας σχηματίστηκε στη στέγη του και συντρίμμια εκτοξεύτηκαν στα σταθμευμένα αυτοκίνητα μπροστά από την πολυκατοικία. «Οι διασώστες ανέσυραν ζωντανό ένα επτάχρονο κορίτσι. Τώρα προσπαθούν να σώσουν τη μητέρα του. Υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια» δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο. Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters, τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις σημειώθηκαν στο κεντρικό Κίεβο νωρίς χθες το πρωί. Λίγες ώρες αργότερα σημειώθηκαν ακόμη δύο εκρήξεις αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις από καταστροφές, που σημαίνει ότι οι ρωσικοί πύραυλοι πιθανόν να καταρρίφθηκαν. Από τα πλήγματα χτυπήθηκε κτίριο πλησίον της κατοικίας υπαλλήλου της ελληνικής πρεσβείας, όμως το σύνολο των υπαλλήλων είναι καλά στην υγεία τους.

Η Ρωσία φαίνεται πως έχει ανοίξει πολλαπλά μέτωπα, αφού έπληξε και κέντρα εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού σε τρεις περιφέρειες της Ουκρανίας, ενώ βομβάρδισε και ένα πυρηνικό ερευνητικό κέντρο στο Χάρκοβο. Την ίδια ώρα οι ρωσικές δυνάμεις εξασφάλιζαν σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες και στα ανατολικά της χώρας, θέτοντας ολοκληρωτικά υπό τον έλεγχό τους, έπειτα από σφοδρές μάχες, τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σεβεροντονέτσκ και διεισδύοντας στη γειτονική της Λισιτσάνσκ.

Η Σεβεροντονέτσκ «έχει καταληφθεί τελείως από τους Ρώσους» αναγνώρισε το Σάββατο ο δήμαρχος Ολεξάντρ Στριούκ. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λουχάνσκ Σέρχιι Χαϊντάι επιβεβαίωσε λίγο αργότερα την κατάληψη της Σεβεροντονέτσκ, υπογραμμίζοντας ότι η πόλη έχει «καταστραφεί στο 90%. Θα είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει κανείς εκεί».

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις του ουκρανικού πυροβολικού υποχρέωσαν τον ρωσικό στρατό να διακόψει την απομάκρυνση αμάχων από το Σεβεροντονέτσκ, αλλά και πως «περισσότεροι από 300 Ουκρανοί στρατιωτικοί και ξένοι μισθοφόροι (τουλάχιστον 80 Πολωνοί μαχητές ανάμεσά τους) και 35 μονάδες βαρέων όπλων εξαλείφθηκαν σε μια ημέρα στην περιφέρεια του Μικολάγεφ». Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης κατήγγειλε πως σημειώνονται μαζικές απαγωγές στην πόλη και πως περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν απαχθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Οπως είπε ο Ιβάν Φεντόροφ, οι μαζικές απαγωγές επαναλήφθηκαν στην κατεχόμενη από τη Ρωσία περιοχή την περασμένη εβδομάδα, ενώ τόνισε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξάγουν σιτηρά από τα σιλό της πόλης.

Στο μεταξύ, χθες έγινε γνωστό πως ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού επισκέφτηκε ρωσικά στρατεύματα που εμπλέκονται στην επιχείρηση στην Ουκρανία, δεν διευκρινίστηκε όμως εάν βρέθηκε σε ουκρανικό έδαφος. Ο Ουκρανός πρόεδρος, τέλος, στο καθιερωμένο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προσπάθησε να αναπτερώσει το ηθικό των ουκρανικών δυνάμεων δηλώνοντας σίγουρος πως η Ουκρανία θα ανακτήσει όλες τις πόλεις που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις. Στο μήνυμά του το βράδυ του Σαββάτου ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η χώρα του επλήγη τις τελευταίες 24 ώρες από 45 ρωσικούς πυραύλους και ρουκέτες, κάνοντας λόγο για κυνική απόπειρα της Μόσχας να κάμψει το ηθικό του ουκρανικού λαού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα