Επί τάπητος το νομοσχέδιο Γεραπετρίτη για τις αλλαγές

Αρχίζουν οι καταθέσεις των μαρτύρων στην Εξεταστική για τους κοριούς

Πεδίο μάχης θυμίζει σήμερα η Βουλή, καθώς στην Ολομέλεια συζητείται το νομοσχέδιο Γεραπετρίτη για τις αλλαγές στην ΕΥΠ, ενώ, ταυτοχρόνως, σε διπλανή αίθουσα του Κοινοβουλίου ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων στην Εξεταστική Επιτροπή. Η Βουλή κινείται σταθερά σε ρυθμούς παρακολουθήσεων, με τους πρώτους μάρτυρες να περνούν το πρωί το κατώφλι της Εξεταστικής.

Ο λόγος για τον Θεόδωρο Δραβίλλα, πρώην διοικητή της ΕΥΠ επί Αντώνη Σαμαρά, και τον Γιάννη Ρουμπάτη, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας επί Αλέξη Τσίπρα. Αμφότεροι βεβαίως δεν έχουν σχέση με την υπόθεση Ανδρουλάκη. Την ώρα που οι δύο θα καταθέτουν στην Εξεταστική, θα συζητείται στην Ολομέλεια η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Γιώργου Γεραπετρίτη, η οποία έχει στόχο, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, να ενισχύσει τη διαφάνεια της ΕΥΠ, με την αντιπολίτευση ωστόσο να καταγγέλλει πως ουδεμία σοβαρή αλλαγή επέρχεται.

Οι αλλαγές

Με το νομοσχέδιο επανέρχεται ο δεύτερος εισαγγελέας στην εποπτεία της ΕΥΠ, ενώ καθιερώνεται ακρόαση του διοικητή της υπηρεσίας από την Επιτροπή Θεσμών. Η ΕΥΠ πάντως παραμένει υπό τον πρωθυπουργικό έλεγχο.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο Γιώργος Γεραπετρίτης μοίρασε γενικόλογες υποσχέσεις περί καθολικής απαγόρευσης στην εμπορία των κακόβουλων λογισμικών, καθώς και περί νομοθέτησης για τον εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες της Εξεταστικής. Επιχειρώντας να πείσει ότι η κυβέρνηση ουδεμία σχέση έχει με το Predator, ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε «γάγγραινα» τα λογισμικά αυτά, που, όπως ισχυρίστηκε, βρίσκονται στη διάθεση μόνο ιδιωτών και αυταρχικών κρατών, προαναγγέλλοντας νομοθετική πρωτοβουλία -άγνωστο πότε- για την απαγόρευση της εμπορίας τους.

Συνέχισε μάλιστα την προσπάθεια συγκάλυψης, ισχυριζόμενος πως οι παρακολουθήσεις «δεν γίνονται από τον πρωθυπουργό, αλλά είναι δικαστική απόφαση, άρα εξ ορισμού νόμιμη και τεκμηριωμένη». Ως προς τις αλλαγές στην ΕΥΠ, τις χαρακτήρισε «αναγκαίες», αλλά «ανεπαρκείς».

Η αντιπολίτευση πάντως, μείζων και ελάσσων, καταγγέλλει πως διατηρείται ανέπαφο το καθεστώς αδιαφάνειας στη λειτουργία της ΕΥΠ. Για «κουρελόχαρτο», που έγινε για επικοινωνιακούς λόγους, «προκειμένου να κρυφτούν οι ευθύνες Μητσοτάκη για το άρρωστο καθεστώς που έχει εγκαθιδρύσει στη χώρα», έκανε λόγο ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που ανήκει και στα πρόσωπα των ημερών μετά την καταγγελία του πως έπεσε θύμα παρακολούθησης, ήρθε σε αντιπαράθεση με τους βουλευτές της Ν.Δ. Αιτία, ο ισχυρισμός του ότι «εμείς δεν ξεσκίσαμε την ΕΥΠ», αλλά και η κατηγορία του προς τους «γαλάζιους» ότι είναι «ωτακουστές». Σειρά προτάσεων κατέθεσε ο Χάρης Καστανίδης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, που χαρακτήρισε τις αλλαγές «εντελώς αλυσιτελείς» και «άνευ σημασίας», ενώ σκληρή κριτική άσκησαν και τα μικρότερα κόμματα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα