Σχέδιο προβοκάτσιας από τον «σουλτάνο» Ταγίπ Ερντογάν

Οι εναλλακτικές λύσεις του Ερντογάν που του υπέβαλε ο έμπιστός του Χακάν Φιντάν

Στο δόλιο σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προκαλέσει προβοκάτσια τύπου Ιμίων στην Ελλάδα πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2023 αναφέρεται η έγκυρη ιστοσελίδα Nordic Monitor.

«Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει επανειλημμένα απειλήσει με εισβολή σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, σχεδιάζει να αναπτύξει μια μυστική, ειδικά εκπαιδευμένη μονάδα που υπάγεται στην υπηρεσία πληροφοριών MIT για να κλιμακώσει τις εντάσεις» αναφέρει η ιστοσελίδα. Το σχέδιο περιλαμβάνει διάφορες ενέργειες, που κυμαίνονται από σαμποτάζ σε ελληνικά νησιά κοντά στην τουρκική ηπειρωτική χώρα μέχρι την ύψωση τουρκικής σημαίας σε μία ή περισσότερες ακατοίκητες βραχονησίδες, καθώς και τη διεξαγωγή μιας επιχείρησης με ψεύτικη σημαία για να δικαιολογηθεί μια τουρκική απάντηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μάλιστα, ο Ερντογάν εξακολουθεί να εξετάζει τις εναλλακτικές λύσεις που του υπέβαλε ο έμπιστός του, Χακάν Φιντάν, επικεφαλής της ΜΙΤ και δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποια πορεία δράσης θέλει να ακολουθήσει. Το σχέδιο θεωρητικά θα τεθεί σε κίνηση κάποια στιγμή κοντά στις γενικές εκλογές του 2023, προκειμένου να συσπειρώσει το έθνος πίσω από τον Ερντογάν και να φέρει μια απρόσμενη ψήφο για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και τους εθνικιστές συμμάχους του. Οπως σημειώνει το Nordic Monitor από πηγές που γνωρίζουν το σχέδιο, θα εναπόκειται στην ειδική αυτή μονάδα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της υπηρεσίας πληροφοριών να πραγματοποιήσει την επιχείρηση στο Αιγαίο Πέλαγος με υλικοτεχνική υποστήριξη από τα εναέρια και ναυτικά μέσα του τουρκικού στρατού.

Το σχέδιο μένει να υλοποιηθεί, όμως το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η ΜΙΤ, για σειρά ετών, δεν είχε επιχειρησιακή ικανότητα στρατιωτικού τύπου, με τις αρμοδιότητές της να περιορίζονται κατά κύριο λόγο σε επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών. Αυτό άρχισε να αλλάζει όταν ο Φιντάν, ένας σκληροπυρηνικός φιλοϊρανός ισλαμιστής, που δεν είχε καμία εμπειρία στις υπηρεσίες πληροφοριών, διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας τον Μάιο του 2010. Ο Φιντάν υλοποίησε τον μετασχηματισμό της υπηρεσίας μεταφέροντας νέους ανθρώπους από άλλα πόστα -αλλά και από το εξωτερικό-, ιδίως από ισλαμιστικές ομάδες.

Ο Φιντάν, ο οποίος θαυμάζει το καθεστώς των μουλάδων του Ιράν και γαλουχήθηκε σε κύκλους σιιτικών σπουδών, είναι γνωστό πως, όταν ήταν νεαρός υπαξιωματικός στην Αγκυρα, ήθελε να δημιουργήσει μια τουρκική εκδοχή της Δύναμης Κουντς (της ομάδας που είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό των Φρουρών της Επανάστασης) εντός της υπηρεσίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα