Στον εισαγγελέα οδηγείται ΜΚΟ για βαριά αδικήματα

Ο ιδρυτής της «HumanRights360ο» (γνωστή για τα fake news στον Εβρο) ζητείται να ερευνηθεί για εγκληματικές πράξεις

Καρπούς απέδωσε η έρευνα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, η οποία κατέληξε σε ένα πολυσέλιδο πόρισμα για τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «HumanRights360ο», της οποίας ο ιδιοκτήτης, σύμφωνα με το Dikastiko.gr, ζητείται να ερευνηθεί για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από παραγγελία του πρόεδρου της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος Χαράλαμπου Βουρλιώτη, με αφορμή δημοσιεύματα για την υπόθεση των 38 προσφύγων σε νησίδα του Εβρου. Αφορμή για την παραγγελία της έρευνας σε ειδικό κλιμάκιο της Αρχής ήταν η υπόθεση που ξεκίνησε με τις καταγγελίες της συγκεκριμένης ΜΚΟ τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο για 38 μετανάστες στον Εβρο, τους οποίους οι ελληνικές Αρχές δεν διέσωζαν, αν και βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, σύμφωνα με όσα ανέφεραν τότε η οργάνωση και ρεπορτάζ ξένων μέσων ενημέρωσης. Ωστόσο, έναν μήνα αργότερα, σε ανακοίνωσή του ο ιδρυτής της «HumanRights360ο» Επαμεινώνδας Φαρμάκης ζήτησε συγγνώμη, κάνοντας λόγο για «εσφαλμένη πεποίθηση» σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι οι 38 άνθρωποι βρίσκονταν στην ελληνική πλευρά.

Το πολυσέλιδο πόρισμα που εκδόθηκε φέρεται ότι περιγράφει ένα δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με επίκεντρο τους μετανάστες, που συνδέονται μεταξύ τους και αποσπούν κονδύλια από χώρες που στηρίζουν τη δράση τους, αλλά τα χρήματα φέρεται ότι καταλήγουν σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Κεντρικός ρόλος αποδίδεται στη ΜΚΟ «HumanRights360ο» και στον ιδρυτή της, ο οποίος φέρεται ότι ζητείται από την Αρχή να ερευνηθεί για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, με βασικό αδίκημα την απιστία.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμοί τόσο του ιδίου όσο και ενός ακόμη ατόμου του περιβάλλοντός του, της ΜΚΟ, αλλά και άλλων προσώπων. Στο πόρισμα της Αρχής φέρεται ότι καταγράφεται πως ένα συγκεκριμένο πρόσωπο με συνεργούς τούς υπολοίπους είχε συστήσει εγκληματική οργάνωση με στόχο να ιδιοποιηθεί μεγάλα ποσά από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, στον οποίο συμμετέχουν χώρες κυρίως της βόρειας Ευρώπης που χρηματοδοτούν οργανώσεις για μετανάστες.

Από την έρευνα του κλιμακίου της Αρχής φέρεται ότι προέκυψε ότι παράλληλα στήθηκε ένα δίκτυο άλλων συνεργαζόμενων ΜΚΟ, στις οποίες ο κεντρικός πρωταγωνιστής διοχέτευε μεγάλα χρηματικά ποσά για παροχή υπηρεσιών προς τη δική του ΜΚΟ. Μάλιστα, ο ίδιος, ως πρόσωπο, είχε συνάψει σχέση εργασίας με τις συγκεκριμένες «περιφερειακές» ΜΚΟ και φέρεται ότι εισέπραττε τα χρήματα που πήγαιναν από τη ΜΚΟ «HumanRights360ο» στις συνεργαζόμενες, στις οποίες ο ίδιος εμφανιζόταν ως συνεργάτης, με το ποσό που φέρεται ότι απέσπασε να ξεπερνά κατά πολύ τα 120.000 ευρώ. Εκτός από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, που θα αναλάβει πλέον την έρευνα, το πόρισμα έχει διαβιβαστεί τόσο στο υπουργείο Μετανάστευσης, που έχει εποπτικό ρόλο, όσο και στο υπουργείο Ανάπτυξης, που εποπτεύει ειδικά αυτές τις χρηματοδοτήσεις από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

«Με έκπληξη αλλά και αγανάκτηση παρακολουθούμε τον θόρυβο που προκλήθηκε σήμερα από μη υπογεγραμμένο δημοσίευμα σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις και τη λειτουργία της οργάνωσής μας “HumanRights360ο”. Το εν λόγω άρθρο, το οποίο αναπαρήχθη από κάποια ελληνικά ΜΜΕ επικαλούμενο μια “πηγή” και ένα δήθεν “ογκώδες πόρισμα”, για το οποίο -ειρήσθω εν παρόδω- η οργάνωσή μας δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση, ούτε ειδοποίηση, αναφέρει πλήθος ανακριβών στοιχείων και ψευδών ισχυρισμών διαστρεβλώνοντας τα πραγματικά στοιχεία που βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα μας. Η “HumanRights360ο” δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι τα στοιχεία που αναφέρονται και συνδέονται με την οργάνωσή μας στο άρθρο αυτό είναι ανακριβή και εσφαλμένα» αναφέρει η ΜΚΟ στην ιστοσελίδα της.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα