Έπιναν καφέ κλείνοντας τη διάβαση για τυφλούς

Ο Μηταράκης «τίμησε» με τον κατάλληλο τρόπο την ημέρα για τα άτομα με αναπηρία

Η «ευαισθησία» του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη είναι γνωστή σε όλους. «Ευαίσθητος» με τους μετανάστες, με τις εταιρίες που διαχειρίζονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το Μεταναστευτικό και έναν σωρό άλλους που έχουν κάνει το μεταναστευτικό πρόβλημα μια καλοκουρδισμένη μηχανή εξυπηρέτησης φίλων.

Ο πρόθυμος Νότης έδειξε ακόμα μία φορά τις ευαισθησίες του, αυτή τη φορά στα άτομα με αναπηρία, και μάλιστα με φωτογραφίες που ο ίδιος δημοσίευσε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο «ευαίσθητος» Ν. Μηταράκης -όχι οποιαδήποτε ημέρα, αλλά ανήμερα την παγκόσμια ημέρα κατά την οποία τιμώνται τα άτομα με αναπηρία, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου- πήρε αγκαζέ τον Χιώτη δήμαρχο Σταμάτη Κάρμαντζη, πρώην βουλευτή της Ν.Δ. και νυν δήμαρχο του νησιού, και στρώθηκαν για καφέ στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Χίου. Μόνο που το τραπεζάκι του καφέ τους το έστρωσαν πάνω στον «οδηγό όδευσης τυφλών», δηλαδή στην ειδική διάβαση για τα άτομα με μειωμένη όραση!

Ο νόμος που τουλάχιστον υπουργός και δήμαρχος θα έπρεπε να γνωρίζουν -αν δεν έφταναν σε επίπεδο συναισθηματικής… αναπηρίας και σε ένα ρεσιτάλ αναλγησίας και απαξίωσης των πάντων- ορίζει πως το συγκεκριμένο τμήμα του πεζόδρομου θα πρέπει να είναι πάντοτε ελεύθερο για την απρόσκοπτη και ελεύθερη μετακίνηση των τυφλών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι «σε όλα τα πεζοδρόμια επιβάλλεται η διαμόρφωση ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών ελάχιστου πλάτους 1,20 m που να είναι ελεύθερη από κάθε είδους εμπόδια, για τη συνεχή, ασφαλή και ανεμπόδιστη κυκλοφορία».

Μόλις οι Χιώτες αντίκρισαν το θέαμα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον δήμαρχο να απολαμβάνουν τον ήλιο πίνοντας τον καφέ τους στη διάβαση για τυφλούς, έμειναν έκπληκτοι. Οπως έλεγαν, σε μία ημέρα κατά την οποία πρέπει τα άτομα με αναπηρία να τιμώνται είναι απόλυτα προσβλητικό επιδεικτικά τα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα, μαζί με την κουστωδία τους, να έχουν «απλωθεί» (άλλωστε ο εμπορικός δρόμος λέγεται και οδός Απλωταριάς), μήπως και τσιμπήσουν σαββατιάτικα καμία χιώτικη ψήφο τώρα που ζυγώνουν οι εκλογές. Ολοι οι Χιώτες γνωρίζουν πως αυτή είναι διάβαση για τυφλούς στον πιο κεντρικό εμπορικό δρόμο του νησιού τους. Οι ίδιοι πρώτη φορά την είδαν ή τους ήταν απλά αδιάφορο ότι έπιναν καφέ πάνω στη διάβαση;

Μόλις προχθές στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε σε όσους θέτουν εμπόδια στους οδηγούς όδευσης τυφλών. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, είπε πως «πρέπει να αυξηθεί το πρόστιμο -και θα αυξηθεί το πρόστιμο- για την παράνομη στάθμευση σε όδευση τυφλών ή σε ράμπα ΑμεΑ». Υπογράμμισε ότι τέτοια φαινόμενα δεν τιμούν ούτε την πόλη ούτε τη χώρα. Οπως σημείωσε, όμως, όσο αυστηρότερη και να γίνει η νομοθεσία, το ζήτημα είναι ποιος θα την εφαρμόσει. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι «τόσο η Δημοτική Αστυνομία όσο και η Τροχαία πρέπει να αρχίσουν να συνεργάζονται, ειδικά στα ζητήματα των ΑμεΑ».

Ο Ν. Μηταράκης θα απαντήσει, τουλάχιστον, όσον αφορά τα άτομα με «αόρατη» αναπηρία ή θα πει πως άλλοι του έστρωσαν το τραπεζάκι του καφενέ πάνω στη διάβαση; Οφείλει μια απάντηση ή, καλύτερα, μια συγγνώμη, έστω για τα μάτια του κόσμου…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα