Αλλα… λόγια Μητσοτάκη για να υποβαθμίσει την ακρίβεια

Δικαιολογήθηκε (με την προεκλογική συνέντευξη Τύπου) ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και για να καθησυχάσει εκτίμησε πως τα χειρότερα με τις ανατιμήσεις στα καταναλωτικά αγαθά έχουν περάσει

Να εξωραΐσει την πραγματικότητα και να πείσει τους ψηφοφόρους που στενάζουν υπό το βάρος της ακρίβειας ότι η κυβέρνησή του έχει καταπολεμήσει με τα επιδόματα-ψίχουλα που μοιράζει αποτελεσματικά το πρόβλημα επιχείρησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής συνέντευξης Τύπου με θέμα την οικονομία που έδωσε.

  • Από τον Πάνο Σώκο

Ωστόσο, δικαιολογήθηκε ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, ενώ το μεγαλύτερο επιχείρημα που διατύπωσε για να καθησυχάσει τον κόσμο δεν ήταν άλλο από την εκτίμησή του ότι «τα χειρότερα με την ακρίβεια στα καταναλωτικά αγαθά τα έχουμε δει», που σημαίνει ότι, εν όψει των εκλογών, επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα και να το κρύψει κάτω από το χαλί…

Αόριστες υποσχέσεις

Νέες εξαγγελίες άμεσης εφαρμογής δεν έκανε, εκτός από αόριστες υποσχέσεις για την επόμενη τετραετία, αν κερδίσει τις εκλογές, όπως η εφαρμογή από το 2024 και μετά νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, που σημαίνει αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Κατά τα άλλα, επανέλαβε όσα ήδη έχει ανακοινώσει κατά καιρούς και τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν μέχρι τις εκλογές.

Την ημερομηνία των εκλογών δεν προσδιόρισε ούτε και χθες, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες από τον στενό κύκλο των συνεργατών του, η επικρατέστερη ημέρα διεξαγωγής τους είναι η 9η Απριλίου και για τις δεύτερες -αν γίνουν- η 14η Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εφαρμογή από τον Φεβρουάριο του market pass, λέγοντας ότι με αυτό το μέτρο θα περιοριστούν οι επιπτώσεις του πληθωρισμού και αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου είπε ότι θα είναι σημαντική, χωρίς να προσδιορίζει, όμως, το ποσόν, καθώς σημείωσε πως ο Προϋπολογισμός είναι στην αρχή της εφαρμογής του και θα πρέπει να υπάρξει πιο ασφαλής εικόνα για τα νέα δημοσιονομικά περιθώρια. Παράλληλα, κάλεσε τις επιχειρήσεις να κάνουν κι άλλα πράγματα και να δώσουν παροχές.

Χαρακτήρισε σημαντική τη βοήθεια του «καλαθιού του νοικοκυριού» γιατί, όπως είπε, πρόσφερε διαφάνεια και συγκρισιμότητα -παρότι οι καταναλωτές δεν είναι ευχαριστημένοι, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- και τόνισε ότι «οι τιμές μπορεί να είναι ακόμα υψηλές, αλλά τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού».

«Εξακολουθούμε και βλέπουμε υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα. Είναι το πρώτο μας μέλημα. Η κυβέρνηση έχει απαντήσει με σειρά μέτρων για να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα. Απενεργοποιήθηκε σειρά από πληθωριστικές βόμβες, όπως στο ηλεκτρικό ρεύμα. Εχει υπάρξει συγκράτηση στις τιμές των καυσίμων και το πρώτο μέλημα είναι οι τιμές στα σούπερ μάρκετ» είπε.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός:

• Μιλώντας για τους νέους, επί της ουσίας τούς προέτρεψε να ακολουθήσουν την τεχνική εκπαίδευση μέσω των δημόσιων ΙΕΚ για να βρουν δουλειά στο μέλλον και υποστήριξε πως πολλοί νέοι που έφυγαν δεν έφυγαν γιατί δεν είχαν δουλειά, αλλά γιατί οι φόροι ήταν εξαντλητικοί. «Υπάρχουν πολλές δουλειές σήμερα που πληρώνουν πολύ παραπάνω από τον κατώτατο μισθό, και είναι δουλειές που απαιτούν μεταπτυχιακά και διδακτορικά, όπως στον τουρισμό. Υπάρχει ενδιαφέρον από τα νέα παιδιά να πάνε στη ναυτιλία. Αν είσαι καπετάνιος στα 30 σου και βγάζεις 10.000 τον μήνα. Οι μισθοί των αποφοίτων από το Πολυτεχνείο δεν είναι ο βασικός μισθός» είπε.

• Αρνήθηκε τη μείωση των έμμεσων φόρων με το επιχείρημα ότι το δημόσιο ταμείο θα στερηθεί έσοδα, ενώ οι πολίτες δεν θα ωφεληθούν γιατί η μείωση δεν θα φτάσει ποτέ σε αυτούς, απαριθμώντας τους άμεσους φόρους που έγιναν στη διάρκεια της διακυβέρνησης, όπως η μείωση της φορολόγησης στις επιχειρήσεις κατά 9%, η μείωση στις εισφορές, η μείωση του ΕΝΦΙΑ. «Ολες οι μειώσεις φόρων σεβάστηκαν την ανάγκη της χώρας για δημοσιονομική πειθαρχία» είπε.

• Αρνήθηκε ουσιαστικά την καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους με τη δικαιολογία πως «βρισκόμαστε ακόμα στις 23 Ιανουαρίου, δεν έχουμε κλείσει ακόμα τον πρώτο μήνα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και δεν έχουμε καλή εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα πριν από τον Φεβρουάριο».

• Απαντώντας για την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης και την κριτική που έχει δεχτεί ο ίδιος, είπε: «Διαβάζω κι εγώ διάφορους ιλουμινάτι οικονομικούς αναλυτές που αμφιβάλλω αν έχουν πάει ποτέ στο σούπερ μάρκετ. Η πολιτική μας στήριξε την κοινωνία. Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία. Η επιστρεπτέα προκαταβολή ως εργαλείο ήμασταν η πρώτη χώρα που την εφαρμόσαμε σε αυτή την έκταση που θα διδάσκεται ως εργαλείο πολιτικής».

• Αναφερόμενος στη μεσαία τάξη, υπογράμμισε ότι «όλοι με κάποιον τρόπο έχουν ωφεληθεί. Είτε πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ είτε με την εισφορά αλληλεγγύης, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην κατάργηση στις γονικές παροχές».


Πυρά από την αντιπολίτευση

«Για άλλη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται και αχάριστος και μικρόψυχος» σχολίασε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Παρέλαβε μια χώρα με ρυθμισμένο χρέος, με ασφάλεια, και για πρώτη φορά στην Ιστορία της με σοβαρά ταμειακά διαθέσιμα, και ειρωνεύεται» ανέφερε και τον κάλεσε να καταθέσει τον απολογισμό του.

«Η γιγάντωση των κοινωνικών ανισοτήτων φέρει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη» σημείωσε το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «για μία ακόμη φορά επιχείρησε την επικοινωνιακή διαχείριση της σκληρής πραγματικότητας που βιώνει η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι. Οι πολίτες, όμως, γνωρίζουν πως έχουν πληγεί σε πρωτόγνωρο βαθμό από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, που απομειώνει την αγοραστική τους δύναμη».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα