Τα 7 μεγάλα ψέματα του Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις

Προκειμένου να αποποιηθεί τις ευθύνες του για το σκάνδαλο έφτασε να κατηγορήσει Πούτιν και Ερντογάν, οι οποίοι θέλουν να τον πλήξουν

Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα…»! Αυτή είναι η στερεότυπη απάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών από τις αρχές Αυγούστου, όταν αποκαλύφθηκε ότι η ΕΥΠ -της οποίας έχει ο ίδιος την πολιτική εποπτεία- παρακολουθούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.

  • Από τον Πάνο Σώκο

Ολο αυτό το διάστημα κάνει τον ανήξερο, τον αδαή, έχει παρουσιάσει ακόμα και τον εαυτό του ως θύμα παρακολούθησης το 2016, για να αποφύγει τις τεράστιες ευθύνες του, ενώ δεν δίστασε να υπαινιχθεί, με αφορμή το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ότι ξένες δυνάμεις επιδιώκουν την… αποσταθεροποίηση της χώρας. Συγκεκριμένα, ο Πούτιν και ο Ερντογάν θέλουν να πλήξουν τον ίδιο και την κυβέρνησή του, ο πρώτος για τη στάση της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας και ο δεύτερος γιατί θα προτιμούσε έναν ενδοτικό πρωθυπουργό και όχι τον ίδιο.

Ας δούμε τις πιο χαρακτηριστικές αναφορές του πρωθυπουργού στο σκάνδαλο, από τις πολλές που έχει κάνει αυτούς τους μήνες:

• 8 Αυγούστου 2022

«Παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ηταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί. Ηταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα ποτέ. Υπάρχουν πολλοί εχθροί της πατρίδας που καραδοκούν και θα ήθελαν μία αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και αν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη».

• 26 Αυγούστου 2022

«Δεν γνωρίζω παρακολούθηση πολιτικού ή δημοσιογράφου, δεν έχω το δικαίωμα να το ξέρω» είχε πει στη Βουλή, τονίζοντας απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Ενα ολίσθημα δεν αρκεί να μηδενίσει το έργο της ΕΥΠ, μια υπηρεσιακή αστοχία. Δεν επιτρέπεται να ανοίγετε θέματα που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Πώς θα προκύψουν αυτά που ήδη έχετε περιγράψει;»

• 7 Νοεμβρίου 2022, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1

«Είναι δυνατόν να πέφτει η πολιτική ζωή του τόπου τόσο χαμηλά; Να καταγράφεται αυτό χωρίς κανένα στοιχείο; Καμία απόδειξη δεν υπάρχει γι’ αυτά τα οποία γράφονται. Ζητάω από τον εισαγγελέα να ζητήσει στοιχεία. Πίσω από τον Βαξεβάνη κρύβεται ο Τσίπρας. Δική του στρατηγική είναι να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη. Και πρέπει εμείς να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Και συνέχισε, λέγοντας: «Δεν γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση να πέφτει σε αυτό το επίπεδο. Να κατηγορείται ο πρωθυπουργός ότι παρακολουθεί υπουργούς του. Δεν είμαστε σίγουροι ποιος είναι πίσω από αυτό, αλλά δεν είναι η ΕΥΠ και σίγουρα εγώ δεν είχα καμία ανάμειξη. Θέλω να καταλάβετε την οργή μου: Λένε ότι κλείνω το τηλέφωνο με τους υπουργούς μου και τους παρακολουθώ μετά, και όλα αυτά να λέγονται χωρίς καμία απόδειξη;»

• 14 Νοεμβρίου 2022, σε ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ.

«Τελευταίο τους καταφύγιο, οι υποκλοπές. Μπερδεύουν συνειδητά νόμιμες επισυνδέσεις με κακόβουλα λογισμικά που μπορεί να χρησιμοποιεί οποιοσδήποτε. Τι επιχειρούν να πείσουν; Οτι προσωπικά δεν είχα άλλη δουλειά από το να ακούω τους υπουργούς μου; Τις γυναίκες τους; Τη γραμματέα μου; Ηθοποιούς; Δεν παρουσιάζουν την παραμικρή απόδειξη. Εγώ σε συκοφαντώ και απόδειξε εσύ ότι δεν ισχύει η συκοφαντία μου… Εχει τεκμηριωθεί από το 2016 ότι λειτουργούσε το Pegasus. Μιλάμε για την εποχή παρακολούθησης, που έχω βάσιμες υποψίες ότι παρακολουθούνταν και το δικό μου τηλέφωνο».

• 8 Νοεμβρίου 2022, σε συνέντευξη του Bloomberg ρωτήθηκε:

«Κύριε πρωθυπουργέ, γνωρίζω ότι το Σαββατοκύριακο έγινε επίσης πολύς λόγος για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε αυτά που γνωρίζετε; Είναι ακριβές ότι δημοσιογράφοι και άλλοι παρακολουθούνταν;»
Η απάντησή του: «Απολύτως όχι. Εχω καταστήσει σαφές ότι το πρόσφατο δημοσίευμα που είδε το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα είναι απολύτως ψευδές. Ημουν πολύ σαφής, αναγνωρίζοντας ότι στην Ευρώπη έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά -δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, το έχουμε δει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες- και χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό για την αντιμετώπισή του. Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, εντός του επόμενου μήνα θα απαγορεύσουμε όλα τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά που μπορούν να πωληθούν στην Ελλάδα. Πρέπει, λοιπόν, να μετατρέψουμε αυτό το πραγματικό πρόβλημα σε ευκαιρία».

8 Δεκεμβρίου 2022, σε ομιλία του στη Βουλή:

Στο ερώτημα αν γνώριζε για τις παρακολουθήσεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Με ρωτάτε αν γνώριζα για τις παρακολουθήσεις. Οσα είπα τέλη Αυγούστου ισχύουν στο απόλυτο. Είχα πει τότε ότι δεν γνώριζα τίποτα όχι μόνο για Ανδρουλάκη αλλά για κανένα πολιτικό πρόσωπο. Στην περιβόητη λίστα του Predator, αν είναι αληθινή, παρακολουθείτο 5 στενοί μου συνεργάτες, η προσωπική μου γραμματέας. Αν ήθελα κάποιος να παρακολουθεί, τότε μάλλον εμένα ήθελε να παρακολουθήσει. Με τον κ. Χατζηδάκη γνωρίζομαι 30 χρόνια. Τι είναι αυτά που λέτε. Προφανώς και όχι. Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι εγώ παρακολουθούσα υπουργό της κυβέρνησής μου; Ντροπή σας. Οτι εγώ παρακολουθούσα ή γνώριζα ότι παρακολουθούσαν τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων; Να μάθω τι; Οι θεωρίες συνωμοσίας και τα μυθεύματα για τις παρακολουθήσεις δεν θα διασώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ».
Στην ίδια συνεδρίαση, όταν ρωτήθηκε από τον κ. Τσίπρα αν γνώριζε ότι παρακολουθείτο η ηγεσία του Στρατού, ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν απάντησε, αλλά σηκώθηκε κι έφυγε!

15 Ιανουαρίου 2023, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα»:

Ερώτηση: Ολοι λένε, ακόμα και αριστεροί που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, πώς είναι αδύνατον να μην το ήξερε ο πρωθυπουργός αφού αυτός ήταν υπεύθυνος της ΕΥΠ;
Κυρ. Μητσοτάκης: «Εγώ γινόμουν αποδέκτης μόνο πληροφοριών που έχουν να κάνουν με την εθνική ασφάλεια. Στην πορεία αναδείχθηκε μία συστημική αδυναμία, ένα πλαίσιο παρακολουθήσεων το οποίο ξέφυγε από τον αρχικό του σκοπό, άνθρωποι ανέλαβαν τις ευθύνες τους και έφυγαν από τις θέσεις τους. Το χθες είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Για το σήμερα και το αύριο προχωρήσαμε σε σημαντικές θεσμικές αλλαγές ώστε να δημιουργηθεί μια νέα ισορροπία, η οποία, χωρίς να απονευρώνει τις κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών, δημιουργεί τις αναγκαίες δικλίδες ασφαλείας για τα δικαιώματα των πολιτών».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα