Εντολή «βρείτε τα» από τον Μπλίνκεν σε Αθήνα – Αγκυρα

Θερμά λόγια για την Ελλάδα στη συνάντηση με Δένδια και ιδιαίτερη αναφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας

Βρείτε τα». Αυτή είναι η εντολή που έδωσε στην Ελλάδα και την Τουρκία ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν κατά την παρουσία του τόσο στη χώρα μας όσο και στη γείτονα. Με το πέρας της χθεσινής συνάντησής του με τον Νίκο Δένδια, ο Μπλίνκεν, αφότου ευχαρίστησε τον ομόλογό του για την άμεση αντίδραση και βοήθεια της Ελλάδας στον σεισμό της Τουρκίας, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε έναν άλλο σεισμό για να συσφίξουμε τις σχέσεις μας.

Σε κάθε περίπτωση, ήταν άκρως προσεκτικός όσον αφορά τους τόνους και τις αναφορές του προς την Αγκυρα. Στη συνομιλία με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών αμφότεροι σημείωσαν πως οι εντάσεις θα πρέπει να αποφεύγονται και πως με αφορμή όσα έγιναν στην Τουρκία μπορεί να μπει ένα θεμέλιος λίθος για συζητήσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εταίροι, σύμμαχοι, φίλοι μας, και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους και μέσω και του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην περιοχή, να επιλύουμε τα ζητήματα διπλωματικά και να αποφεύγουμε απειλές που απλώς αυξάνουν την ένταση. Και αυτά είναι πιο δύσκολα σε προεκλογική περίοδο».

Μάλιστα, επεσήμανε πως, αν δει κάποιος την περιοχή σαν σύνολο και τι κάνει η Ελλάδα για να γίνει ένας κόμβος ενέργειας για να συνδέσει την Ευρώπη και την Αφρική, να φέρει χώρες μαζί, μέσω συνεργασίας, αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Μεγαλύτερες ευκαιρίες

Οπως υποστήριξε, οι διαφορές αν επιλυθούν -ή όταν επιλυθούν- ανοίγουν μεγαλύτερες ευκαιρίες από αυτές που βλέπουμε σήμερα για τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό, ενώ πρόσθεσε πως είναι σημαντικό οι φίλοι μας, οι εταίροι μας να διαχειριστούν διπλωματικά και ειρηνικά τις διαφορές τους και ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες.

Κοινώς, οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού αποτυπώνουν με σαφήνεια την τακτική των ίσων αποστάσεων που έχουν υιοθετήσει οι ΗΠΑ. Κατά τα λοιπά, το τετ α τετ των δυο αντρών έγινε σε πολύ καλό κλίμα, καθώς πράγματι ο Αντονι Μπλίνκεν μίλησε για την Ελλάδα με εξαιρετικά θερμά λόγια. Μεταξύ άλλων, εξήρε το γεγονός της αμυντικής συνεργασίας των δυο χωρών, αποκαλώντας την Ελλάδα κόμβο των στρατιωτικών ομάδων των ΗΠΑ, ενώ επεσήμανε τις επενδύσεις 123.000.000 δολαρίων στη Σούδα. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο περιβόητο «Μπαϊντενόπουλος» που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον.

Οσο για τον Νίκο Δένδια, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας με τη διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας, ανακοινώνοντας ότι οι δύο χώρες θα συνδέσουν και τα ηλεκτρικά συστήματά τους.


Επισκέφτηκε την Αρχαία Αγορά και μετά εγκαινίασε πτέρυγα της πρεσβείας

Στην Αρχαία Αγορά, κάτω από τον αττικό ήλιο, ξεναγήθηκε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Ο Αντονι Μπλίνκεν συνοδεύτηκε από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με την ξενάγηση να λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του 4ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη συνέχεια ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων της επέκτασης του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, μαζί με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη, παρουσία και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Οπως δήλωσε, πρόκειται για μια συμβολική και μια πρακτική στιγμή για την αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Αθήνα, ενώ εξήρε το επίπεδο των διμερών σχέσεων και εξέφρασε τη συνεχή αφοσίωση των ΗΠΑ στη «σύμμαχο και φίλη Ελλάδα».

«Και το κάνουμε αυτό εδώ, σε έναν χώρο που θυμίζει τις βαθιά ριζωμένες δημοκρατικές αξίες που μοιραζόμαστε». Μάλιστα, ευχαρίστησε τον φίλο του και αξιόλογο πρέσβη, όπως τον αποκάλεσε, Τζορτζ Τσούνη, λέγοντας «δεν θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερο εκπρόσωπο των ΗΠΑ στην Ελλάδα».


Δυό κόκκινες γραμμές έθεσε ο Τσίπρας στον Αμερικανό ΥΠΕΞ

Την ενεργό παρέμβαση της Ουάσινγκτον προκειμένου να πιέσει την Τουρκία ώστε να προχωρήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος ζήτησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν. Εθεσε όμως, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, «δύο σαφείς κόκκινες γραμμές για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και το δικαίωμά της να προασπίζει την άμυνα των νησιών της με στρατιωτική παρουσία».

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια μετά τις εκλογές για επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Ο ρόλος

Πρόσθεσε, δε, ότι ο ρόλος των ΗΠΑ δεν μπορεί να περιορίζεται στην πώληση όπλων στην Ελλάδα και την έκδοση ανακοινώσεων στη συνέχεια των παραβιάσεων, ούτε στην αποστολή μηνυμάτων ανοχής στην τουρκική επιθετικότητα (αγωγός ΕastMed, πώληση F-16). Επιπλέον υπογράμμισε ότι το κλίμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία πρέπει να αξιοποιηθεί για να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την προώθηση ενός ουσιαστικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου, με ορίζοντα την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ φέρεται ότι παρέπεμψε στην προηγούμενη αμερικανική διοίκηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ για όλες τις παθογένειες στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε σχέση με την Τουρκία, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην παρατήρηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν μπορεί να απαντά μόνο με δηλώσεις στην τουρκική επιθετικότητα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου, Βαγγέλης Καλπαδάκης.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα