«Πόρτα» από τον Σούνακ για τα Γλυπτά

Ακόμη μία επικοινωνιακή φούσκα, η οποία όμως θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τραγωδία για την Ελλάδα, έσκασε με πάταγο.

Αυτή της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, που διαπραγματευόταν προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με τους χειρισμούς του στην υπόθεση λίγο έλειψε να αναγνωρίσει την κλοπή των Γλυπτών από τον Ελγιν.

«Φρένο» στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα έβαλε χθες και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, καθώς απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει το σημαντικό αυτό τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μόνιμα στον τόπο όπου «γεννήθηκαν».

Ο Σούνακ δήλωσε χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχουν σχέδια να τροποποιηθεί η νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία το μουσείο μπορεί να διαθέτει αντικείμενα των συλλογών του μόνο σε περιορισμένες περιπτώσεις. «Το Ηνωμένο Βασίλειο φροντίζει εδώ και γενιές τα Μάρμαρα του Ελγιν. Οι πινακοθήκες και τα μουσεία μας χρηματοδοτούνται από τους φορολογουμένους επειδή είναι ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο γι’ αυτή τη χώρα» δήλωσε ο Σούνακ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης του προς τις ΗΠΑ.

«Μοιραζόμαστε αυτούς τους θησαυρούς με τον κόσμο και ο κόσμος έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να τους δει. Η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου προστατεύεται διά νόμου και δεν σχεδιάζουμε να το αλλάξουμε αυτό» πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το Reuters, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, πρόεδρος σήμερα του Βρετανικού Μουσείου, εργάζεται, όπως είναι γνωστό, ήδη επάνω σε μια νέα ρύθμιση με την Ελλάδα μέσω της οποίας θα μπορεί κάποιος να δει τα Γλυπτά τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα.

Το θέμα της δήθεν επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα ήταν καθαρά επικοινωνιακή προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να χρησιμοποιηθεί ενδεχόμενος δανεισμός μέρους των Γλυπτών ως προεκλογικό επιχείρημα, γι’ αυτό άλλωστε έλαβε μεγάλη δημοσιότητα σε συγκεκριμένα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Το γεγονός ότι ενδεχόμενος δανεισμός σήμαινε και αναγνώριση κυριότητας στο Βρετανικό Μουσείο μάλλον το προσπέρασαν «εύκολα» στην κυβέρνηση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα