Πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τους τρομοκράτες

Στα σπίτια των συλληφθέντων δεν έχουν βρεθεί όπλα ή εκρηκτικά με τα οποία θα χτυπούσαν το εβραϊκό εστιατόριο

Πυκνώνουν το μυστήριο αλλά και τα ερωτήματα για το τρομοκρατικό χτύπημα που, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ετοίμαζαν Πακιστανοί με στόχο εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή. Πέραν του ότι οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, προκαλεί εύλογη απορία ότι όσα στοιχεία έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν παραπέμπουν σε δράση οργανωμένης ομάδας.

Θυμίζουν μάλλον κάτι εντελώς ερασιτεχνικό και δημιουργούν την εντύπωση ότι οι δράστες πιθανόν συζητούσαν για ένα χτύπημα ή το σχεδίαζαν επί χάρτου, απείχαν όμως πολύ από την πραγματοποίησή του.

Εν ολίγοις, η εικόνα που αρχικώς μεταφέρθηκε από τις ελληνικές Αρχές για τρομοκρατική επίθεση που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή μοιάζει μέχρι στιγμής τουλάχιστον υπερβολική.

Επιπρόσθετα, δεν έχουν βρεθεί όπλα ή εκρηκτικά, οι δυο συλληφθέντες ήταν παράνομοι μετανάστες επί χρόνια, παρότι θα μπορούσαν να έχουν προμηθευτεί πλαστά έγγραφα από τους «εγκεφάλους» της τρομοκρατικής οργάνωσης, και διέμεναν πολύ μακριά από τον στόχο – ο 27χρονος Χαϊντέρ στον Λαγανά Ζακύνθου και ο 29χρονος Χουσεΐν στη Σκάλα Λακωνίας. Τι χτύπημα θα οργάνωναν, άραγε, από εκεί; Την υπόθεση περιπλέκει και ανακοίνωση της πρεσβείας του Ιράν, που (με όποια αξία μπορεί να έχει κάτι τέτοιο) διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή και κάνει λόγο για «κατασκευασμένα σενάρια».

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Χαϊντέρ φέρεται ότι είχε αρχηγικό ρόλο, συντονίζοντας την ομάδα που αποτελούνταν από τον 29χρονο και άλλα τρία άτομα που παραμένουν μέχρι στιγμής ασύλληπτα. Ο 27χρονος και ο 29χρονος, που βρίσκονταν παράνομα στη χώρα τέσσερα και πέντε χρόνια αντίστοιχα, απασχολούνταν σε αγροτικές και οικοδομικές εργασίες, ενώ όταν έρχονταν στην Αθήνα έμεναν σε καταυλισμό στα Λιόσια.

Οι δυο Πακιστανοί συνελήφθησαν στην Ομόνοια ύστερα από επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ενώ έκαναν φύλλο και φτερό τα σπίτια τους στη Ζάκυνθο και τη Σπάρτη. Εκεί έμεναν μαζί με άλλους ομοεθνείς τους που εργάζονται σε χωράφια ή σε τουριστικές επιχειρήσεις.

Οπως μεταδίδουν εβραϊκά ΜΜΕ, αυτή την περίοδο το εστιατόριο στου Ψυρρή συγκεντρώνει πλήθος Εβραίων που ζουν στην Ελλάδα, αλλά και Ισραηλινούς τουρίστες, εν όψει του Σέντερ (Seder), του παραδοσιακού δείπνου στο εβραϊκό Πάσχα, που φέτος αρχίζει την Τετάρτη 5 Απριλίου (μετά τη δύση του ηλίου) και τελειώνει την Πέμπτη 13 Απριλίου (το βράδυ).

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα είχε εκδοθεί ταξιδιωτική προειδοποίηση για τους Ισραηλινούς εν όψει του εβραϊκού Πάσχα για πολλούς δημοφιλείς προορισμούς, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η έρευνα των αστυνομικών επικεντρώνεται στο διαμέρισμα-γιάφκα στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο περνούσαν πολύ χρόνο οι δύο συλληφθέντες. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εξετάζουν τις επαφές που είχαν οι δύο Πακιστανοί με λαθρεμπόρους όπλων από τον χώρο του ποινικού εγκλήματος.

Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ο οπλισμός ή εκρηκτικά που θα χρησιμοποιούσαν στα τρομοκρατικά χτυπήματα. Στο μικροσκόπιο των ειδικών της Αστυνομίας έχουν μπει 10 κινητά τηλέφωνα, κάρτες μνήμης, στικάκια και ηλεκτρονικοί υπολογιστές που βρέθηκαν στη θεωρούμενη ως γιάφκα, αλλά και στα σπίτια τους.

Οι ελληνικές Αρχές θεωρούν ότι ο 29χρονος από την Τεχεράνη ήταν ο «εγκέφαλος». Αυτός έδινε τις οδηγίες και κατευθύνσεις στους δύο Πακιστανούς, που συνελήφθησαν και αύριο θα οδηγηθούν στον ανακριτή για να απολογηθούν για το κακούργημα της συγκρότησης και της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση. Με βάση τις επικοινωνίες που ανακάλυψαν οι αστυνομικοί, ο 29χρονος είχε στείλει στους δυο συλληφθέντες φωτογραφία και στίγμα του εβραϊκού εστιατορίου στου Ψυρρή.


Ευχαριστίες Νετανιάχου στις ελληνικές Αρχές που απέτρεψαν την επίθεση

Τις ευχαριστίες του στις ελληνικές Αρχές, που απέτρεψαν το τρομοκρατικό χτύπημα σε εβραϊκούς στόχους, εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος αναφέρεται και στη βοήθεια που παρείχε η ισραηλινή Μοσάντ. «Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό θέμα, που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας» αναφέρει σε ανακοίνωση το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελι Κοέν ευχαρίστησε τις ελληνικές Αρχές «για την αποτροπή της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών στόχων». Ανακουφισμένοι δήλωσαν μετά το πρώτο σοκ και οι υπεύθυνοι του εβραϊκού εστιατορίου Gostijo Kosher Restaurant, που είχε βρεθεί στο στόχαστρο των Πακιστανών τρομοκρατών στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

«Δόξα τω Θεώ, είμαστε ασφαλείς και ευγνώμονες για την αποτραπείσα τρομοκρατική ενέργεια. Θα θέλαμε δημόσια να ευχαριστήσουμε τις ελληνικές Αρχές που φροντίζουν πάντοτε για την ασφάλειά μας» αναφέρουν σε γραπτή ανακοίνωση οι υπεύθυνοι του εστιατορίου που βρίσκεται στην οδό Αισώπου 10, στου Ψυρρή.

«Αρχικά ενημερωθήκαμε για τα γεγονότα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στον χώρο μας διαρκώς λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα που συστήνουν οι αρμόδιες Αρχές για την ασφάλεια εργαζομένων και επισκεπτών. Είθε η ειρήνη και η ασφάλεια να επικρατήσουν σε όλη την ανθρωπότητα» συμπληρώνουν στην ανακοίνωσή τους ο ραβίνος Μέντελ και η Νεχάμα Χέντελ.

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος έδωσε συγχαρητήρια στην Αστυνομία και την ΕΥΠ για την αποτροπή του τρομοκρατικού χτυπήματος στο εστιατόριο-συναγωγή. Επίσης, με επιστολή που εστάλη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας εκφράζει «τα θερμά συγχαρητήριά του για τις συντονισμένες προσπάθειες και το αποτελεσματικό έργο, χάρη στο οποίο σώθηκαν ανθρώπινες ζωές, διασφαλίζοντας την ευημερία των πολιτών της χώρας και την ασφάλεια των επισκεπτών της».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα