Ο Σημίτης θέλει να «ξεπλύνει» τα Ιμια

Αμετανόητος εμφανίστηκε ο Κ. Σημίτης για τη νύχτα της εθνικής ντροπής

Oι εφιάλτες της αιματοβαμμένης νύχτας των Ιμίων και η εθνική ντροπή που προκάλεσαν ο ίδιος και η κυβέρνησή του με την προσκυνημένη στάση τους φαίνεται πως εξακολουθούν να στοιχειώνουν τις μέρες του Κώστα Σημίτη.

Αμετανόητος και μεταφέροντας μια κυρίαρχη στα ρετιρέ των κύκλων του άποψη, δηλώνει τώρα («Οικονομική Επιθεώρηση») ότι «στα εθνικά ζητήματα η καλλιέργεια ενός “αλώβητου εσωτερικού μετώπου” είναι πολύτιμη, αλλά δεν είναι κύρια προτεραιότητα». Ο βασικός εθνικός στόχος, όπως λέει, «είναι η διατήρηση της ειρήνης στη βάση ορισμένων αρχών και κανόνων κοινά αποδεκτών». Σε μια προσπάθεια μάλιστα να εξηγήσει και να δικαιολογήσει τις απαράδεκτες επιλογές του, που έθιξαν βάναυσα το πατριωτικό φρόνημα των Ελλήνων, περνά στην αντεπίθεση και ζητάει και τα… ρέστα, ισχυριζόμενος χαρακτηριστικά:

«Στην κρίση των Ιμίων, όταν εγώ ευχαρίστησα τον Αμερικανό πρόεδρο για τη συνδρομή του στη λήξη της περιπέτειας χωρίς εθνικό κόστος, γνώριζα ότι θα ακολουθούσαν αντιδράσεις απ’ τους άκαπνους λαϊκιστές. Θεώρησα, όμως, ηθική μου υποχρέωση να το κάνω. Γιατί έτσι οικοδομούνται οι στέρεες συμμαχίες και έτσι αποκτιούνται η αξιοπιστία και το κύρος στη διεθνή κοινότητα. Ο Κλίντον, αντίστοιχα, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα αργότερα, αναγνώρισε ως εσφαλμένη τη στάση των ΗΠΑ στη χούντα. Ηταν μια ανταποδοτική χειρονομία υψηλής διπλωματίας». Ειδικώς ως προς το τελευταίο, η παροιμιώδης μικροψυχία του τον εμπόδισε να παραδεχθεί ότι η «συγγνώμη» του Κλίντον ήταν αποτέλεσμα της αξιοπρεπούς στάσης του αείμνηστου και ακέραιου Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, ο οποίος υπενθύμισε την αρνητική συμβολή των ΗΠΑ στο πραξικόπημα των συνταγματαρχών, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο και στον εθνικό ακρωτηριασμό.

Ως προς τα Ελληνοτουρκικά, ο Κ. Σημίτης βλέπει ότι «ο πρωθυπουργός έχει τηρήσει γενικά μια σωστή στάση. Είναι κατευναστικός στις υψηλότονες ρητορείες της Αγκυρας και αποφεύγει να προκαλέσει το “ατύχημα”». Εκθέτοντας μάλιστα και τα υπόλοιπα κόμματα, συμπληρώνει: «Κατά βάση, υπεύθυνη στάση τηρούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν και μερικές φορές ο τόνος είναι διαφορετικός».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα