Προς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του φράχτη στον Εβρο

Υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο τροπολογία του ΕΛΚ. Αμετανόητη η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, επέμεινε στο λάθος

Ενα πρώτο θετικό βήμα για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων έκανε χθες το απόγευμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υιοθετώντας την τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για τη χρηματοδότηση υποδομών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, το βήμα αυτό θα είναι μετέωρο, αν η συγκεκριμένη απόφαση δεν γίνει δεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εδώ και χρόνια έχει ταχθεί με σαφήνεια κατά της χρηματοδότησης των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης.

Στις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το 2024, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κατάφερε να περάσει τροπολογία με 322 ψήφους υπέρ, 290 κατά και 20 αποχές, η οποία αίρει το μπλόκο στη χρηματοδότηση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, η παράγραφος 49 που περιελάμβανε τη λεγόμενη «τροπολογία Παπαδημούλη» κατέπεσε και τροποποιήθηκε η παράγραφος 23 του κειμένου που είχε διαμορφωθεί με πρωτοβουλία εισηγητών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, της ευρωομάδας του Εμανουέλ Μακρόν Renew Europe και των Πρασίνων.

Το τελικό κείμενο της έκθεσης καταψηφίστηκε με 210 ψήφους υπέρ, 321 κατά και 105 αποχές, γιατί δεν το στήριξε η ευρωομάδα των Συντηρητικών (ECR) λόγω άλλων σημείων της, ωστόσο η ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας θεωρείται πως δημιουργεί ένα καλό προηγούμενο για τη χώρα.

Η ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας έγινε δεκτή με τεράστια ικανοποίηση από τη Ν.Δ., η οποία δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ για την… περίφημη τροπολογία Παπαδημούλη. Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου με ανάρτησή της για την εξέλιξη αυτή σημείωσε: «Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε μια ηχηρή απάντηση, καθώς κατέπεσε η τροπολογία Παπαδημούλη για τη μη χρηματοδότηση του φράκτη στον Εβρο και υπερψηφίστηκε η τροπολογία του ΕΛΚ που επιτρέπει τη χρηματοδότηση σχετικών υποδομών».

«Θα φυλάμε τα σύνορα»

Σε πανηγυρικό τόνο έγινε και η παρέμβαση του Νότη Μηταράκη, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «κατέπεσε η τροπολογία του Παπαδημούλη για μη χρηματοδότηση φράχτη σε Εβρο» και συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να φυλάει τα σύνορα και να προωθεί μετανάστευση με κανόνες».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Η θλιβερή προσπάθεια του κ. Παπαδημούλη και του ΣΥΡΙΖΑ να δυσχεράνουν την επέκταση του φράχτη στον Εβρο, μέσω του οποίου ενισχύεται η φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας και κατά συνέπεια της Ε.Ε., κατέπεσε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τοποθετήθηκε υπέρ της δυνατότητας χρηματοδότησης από την Ε.Ε. της συνέχισης και της επέκτασης του έργου». Και συμπλήρωσε με νόημα: «Η εποχή του ΣΥΡΙΖΑ που σύνορα στη θάλασσα δεν υπήρχαν και στη στεριά ήταν αφύλαχτα ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Πάμε μπροστά και δεν γυρίζουμε στο επαχθές χθες».

Στον αντίποδα, η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στο λάθος, αναφέροντας: «Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και η συμμαχία του με την ακροδεξιά και τους υπερσυντηρητικούς του ECR τορπίλισαν τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το 2024». Στην ίδια γραμμή και η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, η οποία σε tweet της δήλωσε: «Δεν αποδεχόμαστε το χτίσιμο τειχών και φραχτών στα εξωτερικά μας σύνορα με ευρωπαϊκά χρήματα. Το ΕΛΚ πρότεινε τροπολογία στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, αλλά κατορθώσαμε να μην περάσει η τελική έκθεση».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα