«Καζάνι που βράζει» η Χειμάρρα για Μπελέρη

«Μπούμερανγκ» στο καθεστώς του Εντι Ράμα η παράνομη σύλληψη του ομογενούς υποψηφίου. Καταγγελίες για βία και νοθεία

Η τρομοκρατία του Αλβανού πρωθυπουργού εις βάρος της ελληνικής μειονότητας όχι μόνο δεν πέρασε, αλλά γύρισε και «μπούμερανγκ» στο καθεστώς του Εντι Ράμα. 

Η παράνομη σύλληψη του ομογενή Φρέντι Μπελέρη μετέτρεψε την οργή του κόσμου σε πράξη αντίδρασης και αντίστασης όχι μόνο των ομογενών, αλλά και των Αλβανών, που ασφυκτιούν από το καθεστώς των Τυράννων και τις παρακρατικές μεθόδους που αυτό χρησιμοποιεί για να παραμείνει στην εξουσία. 

Κάτοικοι της Χειμάρρας που μίλησαν στη «δημοκρατία» εξέφρασαν την βεβαιότητά τους για την εκλογική νίκη, τονίζοντας πως η σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη λειτούργησε ως «πυροκροτητής εξελίξεων που ένωσε όλα τα θύματα του καθεστώτος Ράμα». Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ομογενών, το γεγονός πως ενώ από την Ελλάδα υπολογιζόταν πως θα φτάσουν 1.000 άνθρωποι, εν τέλει η προσέλευση ήταν η διπλάσια.

Οι μαρτυρίες των ομογενών είναι σοκαριστικές, καθώς αναφέρουν στη «δημοκρατία» πως από το πρωί της Κυριακής παρακρατικοί βρίσκονταν στις εκλογές, επιχειρώντας να τρομοκρατήσουν τους ψηφοφόρους. «Μαύρα τζιπ με μαύρα φιμέ τζάμια προσέρχονταν στα εκλογικά κέντρα τραβώντας φωτογραφίες τους ανθρώπους που ήθελαν να ψηφίσουν». 

Το καθεστώς Ράμα, μάλιστα, δεν δίστασε, ως ύστατο μέτρο κατατρομοκράτησης, να ζητήσει από τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν με δακτυλικό αποτύπωμα, ενώ πολλές φορές επικαλούνταν καθυστερήσεις στο σύστημα, ώστε να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να ψηφίσουν. 

Οι μαρτυρίες μιλούν για προσπάθεια συστηματικής νοθείας από την πλευρά των αλβανικών Αρχών, ωστόσο η ηχηρή παρουσία του κόσμου εκτιμάται πως θα λειτουργήσει ως εγγυητής της εκλογικής διαδικασίας. Από κοινού Αλβανοί αντικαθεστωτικοί και Ελληνες ομογενείς δίνουν τη μάχη εκλογικό κέντρο το εκλογικό κέντρο, ώστε να αποτραπεί μια προσπάθεια νοθείας της λαϊκής ψήφου. Οπως μας εξηγούν, άλλωστε, «το καθεστώς μέχρι και την τελευταία στιγμή θα παίξει τα ρέστα του ώστε να παραμείνει στην εξουσία και το σχέδιο για τη νότια Αλβανία να συνεχιστεί». 

Μιλώντας στη «δημοκρατία» ο αδερφός του συλληφθέντα Φρέντι Μπελέρη, Λεονάρντο, περιέγραψε τη συγκλονιστική μάχη που έδωσαν οι ομογενείς για να διατηρηθεί ανόθευτη η βούληση του λαού. «Γίνονται προσπάθειες από την κυβέρνηση, μέχρι και την ύστατη ώρα, να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας για συστηματική προσπάθεια τρομοκρατίας και νοθείας. 

Οσον αφορά τον συλληφθέντα Φρέντι Μπελέρη, το καθεστώς Ράμα έχει αφήσει την οικογένειά του στο απόλυτο σκοτάδι. «Μέχρι και αυτή την ώρα δεν γνωρίζουμε καν πού βρίσκεται ο αδερφός μου» είπε στη «δημοκρατία» αργά το βράδυ της Κυριακής ο Λεονάρντο Μπελέρης. «Το μόνο που ξέρουμε είναι πως μεταφέρθηκε στα Τυράννα, αλλά από εκεί και πέρα δεν έχουμε καμία ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του» συμπλήρωσε. 

Ο ίδιος, εξηγώντας πως η σύλληψη του έγινε με πολιτικά και μόνο κριτήρια από το καθεστώς Ράμα, εξηγεί ότι «οι αλβανικές Αρχές δεν του έχουν επιτρέψει να του πάνε ούτε ρούχα ούτε νερό, ούτε καν ορισμένα φάρμακα που ο ίδιος χρειάζεται». «Δίνουμε μάχη απέναντι σε ένα καθεστώς και στις υπηρεσίες του» δήλωσε, τονίζοντας τη σημασία των εκλογών της Χειμάρρας, ο Λεονάρντο Μπελέρης. 

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και το μήνυμα του Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος μέσα από τη φυλακή ζήτησε από τους συμπατριώτες του μέσω μηνύματος που μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ, να δώσουν στην κάλπη απάντηση στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ράμα, τονίζοντας πως «την Κυριακή η ψήφος σας σώζει τον τόπο και τη δημοκρατία». 

Η σύλληψη του Μπελέρη προκάλεσε χθες και την έντονη αντίδραση του Ελληνα πρωθυπουργού, ο οποίος έστειλε ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση Ράμα, θέτοντας στην ατζέντα την πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. 

«Θα γνωρίζει πολύ καλά η Αλβανία ότι αν μια τέτοια πολιτική συνεχιστεί θα επηρεάσει και τις διμερείς μας σχέσεις και τον δρόμο της προς την Ε.Ε. Δεν θα δεχτώ τέτοιες συμπεριφορές εις βάρος της μειονότητας και, μάλιστα, 48 ώρες πριν από τις εκλογές. Θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και στον δρόμο της προς την Ε.Ε., που εμείς είχαμε δηλώσει ότι θα στηρίξουμε» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα