Άνω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη «ρουκέτα» Κατρούγκαλου!

Η δήλωση για επαναφορά της επιβολής ασφαλιστικών κρατήσεων 20% στους ελ. επαγγελματίες τίναξε στον αέρα όλες τις γέφυρες που προσπαθούσε να χτίσει ο Τσίπρας με τη μεσαία τάξη

Εκτός εκλογικής μάχης έθεσε, με ασυνήθιστες και άμεσες διαδικασίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα, με ένα θεαματικό αυτογκόλ, τίναξε στον αέρα όλες τις γέφυρες που προσπαθούσε να χτίσει εδώ και καιρό ο Αλέξης Τσίπρας με τη μεσαία τάξη.

Η αρχική έκπληξη μετατράπηκε γρήγορα σε οργή στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου, όταν έγινε γνωστό ότι ο πρώην υπουργός Εργασίας, μιλώντας αργά το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky, δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει το χαράτσι της επιβολής ασφαλιστικών κρατήσεων 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες και τη σύνδεσή της με το εισόδημα. «Είναι απόλυτα λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική υποχρέωση» είπε αμετανόητος, χωρίς περιθώρια παρερμηνειών.

Από το σημείο αυτό, τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Θορυβημένη η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ από τον αιφνιδιασμό Κατρούγκαλου, που έδινε αναπάντεχα υπόσταση στην κατηγορία της Ν.Δ. περί ύπαρξης «κρυφού προγράμματος» στο «παρά πέντε» της κρίσιμης εκλογικής μάχης, ανέθεσε στην εκπρόσωπο του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου -και ενώ πλανιόταν ήδη το φάσμα της καρατόμησης- να αντεπιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στο επιτελείο του, το οποίο ήδη αξιοποιούσε τις δηλώσεις Κατρούγκαλου, λέγοντας: «Καμία επιβάρυνση, φορολογική ή ασφαλιστική, στη μεσαία τάξη, στους ελεύθερους επαγγελματίες ή στους αυτοαπασχολουμένους δεν προβλέπει το πρόγραμμά μας. Αντιθέτως, ελαφρύνσεις προβλέπει και προστασία των εισοδημάτων και της περιουσίας τους, σε ένα συμβόλαιο με τους πολίτες που αποτελεί δέσμευση. Η μεσαία τάξη ξέρει, κ. Μητσοτάκη. Αλλα τέσσερα χρόνια Ν.Δ. σημαίνουν άλλα τέσσερα χρόνια φορολεηλασία, κουπόνια και πλειστηριασμοί. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, ανάσα στη μεσαία τάξη».

Στο μεταξύ, ο Γ. Κατρούγκαλος είχε ήδη δεχθεί από νωρίς τις οξύτατες συστάσεις της ηγεσίας για τις ευθέως «αντικομματικές θέσεις» του, την ώρα που στελέχη προϊδέαζαν ότι επίκειται παρέμβαση Τσίπρα, και, σε μια προσπάθεια να διασωθεί πολιτικά, έσπευδε να αναδιπλωθεί, ισχυριζόμενος πως όσα δήλωσε ήταν προσωπικές απόψεις.

«Σε σχέση με τις εισφορές εξέφρασα την προσωπική μου άποψη, ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας. Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών ή των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν» ψέλλισε απολογητικά. Οι παρενέργειες από τη βόμβα Κατρούγκαλου, ωστόσο, απέκτησαν ανεξέλεγκτη δυναμική, σε βαθμό που μπροστά στη δεινή αμηχανία της Κουμουνδούρου κατέστη αναγκαίο να επιστρατευθεί το βαρύ πυροβολικό. Σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι βαριές επικοινωνιακές και πολιτικές συνέπειες, εν μέσω καταιγιστικών ανακοινώσεων διαμαρτυρίας επαγγελματικών φορέων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «άδειασε» μεγαλοπρεπώς τον Γ. Κατρούγκαλο, επισημαίνοντας ότι το κομματικό πρόγραμμα «είναι πέρα και πάνω από οποιεσδήποτε προσωπικές απόψεις και είναι απόλυτα δεσμευτικό της πολιτικής που θα εφαρμόσουμε».

Επικαλούμενος μάλιστα ηθικό δικαίωμα, σημείωσε σε πρώτο πρόσωπο: «Εχω εργαστεί, προσωπικά και αναλυτικά, με το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλα τα στάδια διαμόρφωσής του. H οικονομική και ασφαλιστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρα διατυπωμένη σε αυτό και στοχεύει στη σταθερή ανάπτυξη με ισχυρή κοινωνική συνοχή».

Διαβεβαίωσε δε ότι «κανένας νέος φόρος και καμία νέα ασφαλιστική εισφορά στη μεσαία τάξη, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολουμένους. Το πρόγραμμά μας υποστηρίζει την ανάπτυξη μέσα από σαφείς φορολογικές ελαφρύνσεις στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και στους ελεύθερους επαγγελματίες, που άλλωστε αποτελεί και τη σπονδυλική στήλη της οικονομίας».

Σύμφωνα με πηγές κοντά στα γεγονότα, καθώς ο χρόνος κυλούσε, εντεινόταν η πίεση από τον 6ο όροφο της Κουμουνδούρου, η οποία αξίωνε από τον Γ. Κατρούγκαλο να διευκολύνει το κόμμα και να παραιτηθεί. Από αρμόδιους παράγοντες, μάλιστα, διοχετεύθηκε εν είδει δήλωσης αναφορά του Αλ. Τσίπρα σε συνέντευξη, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί σήμερα (in.gr), ότι οι θέσεις του πρώην υπουργού «κινούνται εκτός προγραμματικού πλαισίου του κόμματος».

Αργά χθες το μεσημέρι, ο Γ. Κατρούγκαλος, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, δήλωσε ότι αποσύρεται από την εκλογική μάχη. «Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δύο μέρες πριν από τις εκλογές; Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο τη μιντιακή παντοκρατορία της Δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Αλλωστε, η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς» έλεγε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του.

Ακολούθησε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που επισφράγιζε τις εξελίξεις: «Η μεσαία τάξη, με μεγάλες θυσίες, πλήρωσε πανάκριβα την κρίση και τις αλαζονικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη που δεν νοιάστηκε. Η μεσαία τάξη, λοιπόν, μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται. Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα σαφές ως προς αυτό. Είναι το συλλογικό μας όραμα, η ηθική μας υποχρέωση, που μας δεσμεύει να το κάνουμε πράξη. Οποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή».


Παραμένει κανονικά στα ψηφοδέλτια

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, παρότι αποσύρθηκε από την εκλογική μάχη, θα παραμείνει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και οι ψηφοφόροι θα μπορούν κανονικά να του δώσουν σταυρό προτίμησης. Πηγές της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, με διαρροή τους ύστερα από ερωτήσεις δημοσιογράφων, σημείωσαν πως με δεδομένο το γεγονός ότι η υποψηφιότητά του έχει ανακηρυχθεί από τον Αρειο Πάγο, παραμένει σε ισχύ.

Σε περίπτωση που ο κ. Κατρούγκαλος εκλεγεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών, μπορεί να παραδώσει την έδρα του. Βέβαια, ακόμη και πριν από την παραίτησή του ο πρώην υπουργός είχε να παλέψει σε μια πολύ δύσκολη εκλογική περιφέρεια και οι προβλέψεις δεν ήταν υπέρ του.


Δείτε επίσης: Έξαλλοι οι εκπρόσωποι των φορέων της αγοράς αντέδρασαν με οργή στις δηλώσεις του πρώην υπ. Εργασίας

Δείτε επίσης: Μάννα εξ ουρανού για τη Ν.Δ., σφοδρή επίθεση από ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα