Ετοιμάζει «κίνηση» ο Τσίπρας;

Πληροφορίες για πρόταση «έκπληξη» που θα περιλαμβάνει και συγκεκριμένα πρόσωπα στη σημερινή κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Αναζητείται σχέδιο που θα οικοδομήσει σχέση εμπιστοσύνης με τους 600.000 που του γύρισαν την πλάτη

Ελαβε το μήνυμα της περασμένης Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας; Και με ποιες προϋποθέσεις το κόμμα του θα δώσει τη μάχη των επόμενων εκλογών; Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», αναμένονται στη σημερινή, κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δύο μεγάλες και σημαντικές εκπλήξεις που αφορούν τη θέση και τον ρόλο συγκεκριμένων προσώπων και ανακατανομή ρόλων, καθώς βρισκόμαστε μπροστά στο ξαναμοίρασμα της εσωκομματικής τράπουλας.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, σε μια μάχη εκ των προτέρων χαμένη, όπως έχουν συμβιβαστεί στην Κουμουνδούρου, ο λαός καλείται να ψηφίσει αξιωματική αντιπολίτευση. Και μοναδικός σύμμαχος του Τσίπρα, χωρίς τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως πολλοί προειδοποιούν, «δεν έχει μέλλον», είναι το ποσοστό-φόβητρο της Ν.Δ., το οποίο η Κουμουνδούρου ελπίζει να δημιουργήσει αντισυσπειρώσεις.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι αυτή τη φορά ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να επικαλεστεί τον κίνδυνο του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε το 41% είναι ένα καλό ύψος από το οποίο μπορεί να πέσει κανείς μπροστά στο «απειλητικό ενδεχόμενο» να καταστεί, όπως τονίζει στα τελευταία μηνύματά του ο Τσίπρας, ένας ανεξέλεγκτος μονάρχης, με όποιες επιζήμιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την ποιότητα της δημοκρατίας. Αν οι ψηφοφόροι -λένε- κάνουν το «καψόνι» τώρα αντίστροφα, στην πλευρά της Ν.Δ., και με την πιθανότητα επτακομματικής Βουλής, στο Μαξίμου θα ψάχνονται εκείνο το βράδυ…

Προϋποθέσεις

Σε κάθε περίπτωση, επιτακτικό καθήκον των μελών της Κ.Ε. είναι να διαμορφώσουν στον λίγο χρόνο που απομένει και να υποστηρίξουν πειστικά στον λαό μια πρόταση που θα δημιουργούσε προϋποθέσεις οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τους 600.000 που τους γύρισαν την πλάτη.

Στελέχη όλων των βαθμίδων και των εσωκομματικών κατατάξεων συμφωνούν ότι το βάρος τώρα πρέπει να δοθεί στη μάχη των δεύτερων εκλογών, χωρίς ανούσιες παραφωνίες, ώστε να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ από το ψυχολογικό σοκ της εκλογικής συντριβής και να εγκατασταθεί ηγεμονικά στο ρετιρέ του προοδευτικού οικοπέδου.

Τα υπόλοιπα ζητήματα θα τεθούν εκ των πραγμάτων από την 26η Ιουνίου. Ο Α. Τσίπρας έχει πει σε ανύποπτο χρόνο ότι θα ήταν πρόθυμος να τεθεί στην κρίση της κομματικής βάσης, γνωρίζοντας ότι εκεί διαθέτει καθολική υπεροχή. Λίγο πριν από τις κάλπες της περασμένης Κυριακής, όμως, έκανε και μια σιβυλλική δήλωση, όταν στην ερώτηση τι σκοπεύει να πράξει σε περίπτωση νέας ήττας -η προηγούμενη ήταν η τέταρτη και τώρα πάει ολοταχώς για την πέμπτη- απάντησε: «Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει πολύ μακριά, κι αν έλθει η ώρα, θα δούμε πώς θα είναι η σκορδαλιά χωρίς σκόρδο».

Ολα δείχνουν ότι η νέα στρατηγική στη θέση της προηγούμενης, που σωριάστηκε σε αποτρόπαια συντρίμμια, θα αποσκοπεί στην ενίσχυση των εξουσιαστικών χαρακτηριστικών. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναδείξει την προγραμματική του πρόταση, θα συνεχίσει την κριτική στον Μητσοτάκη και στη Ν.Δ., και παράλληλα θα εντείνει την πίεση στους ψηφοφόρους των όμορων χώρων με επικλήσεις, όπως άλλωστε έκανε ήδη ο Α. Τσίπρας, στην κοινή παραταξιακή μνήμη.

Στο μοτίβο της νέας αφήγησης περιλαμβάνεται και η επίθεση στα «εξωθεσμικά συστήματα» ότι επιδιώκουν τον εξοβελισμό του ΣΥΡΙΖΑ από τον κομματικό χάρτη και τον κατακερματισμό της Κεντροαριστεράς, με σκοπό την ανασύσταση ενός βολικού δικομματισμού, τον οποίο θα συναπαρτίζουν μια νεοφιλελεύθερη Δεξιά τύπου Μητσοτάκη, με ακραία στοιχεία δανεισμένα από τον Ορμπαν, και ένα υποταγμένο σοσιαλδημοκρατικό και άνευρο παρακολούθημα τύπου ΚΙΝ.ΑΛ. του Ανδρουλάκη, το οποίο θα μοιράζει διαβεβαιώσεις ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει στις επιχειρηματικές ισορροπίες στη χώρα για τη διανομή της λείας.


Κούλογλου: Φταίει κυρίως ο Τσίπρας

«Eίναι βαθιά άδικο η ευθύνη να θεωρηθεί ότι είναι ενός ανθρώπου, όσο κι αν υπάρχουν κεντρικές ευθύνες» δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος (Kontra Channel). Πρόσθεσε δε ότι οι αδυναμίες είναι δομικές και πως δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι μια τέτοιου μεγέθους ήττα «χτίστηκε» μέσα στις 20 μέρες της προεκλογικής περιόδου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές, και ο πρόεδρος, ως έχων την πρωτοκαθεδρία, έχει και τις περισσότερες ευθύνες» είπε και ο -ευνοημένος από τον Τσίπρα- ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.

«Ηταν στόχος»

«Τις εκλογές δεν τις κέρδισε η Ν.Δ., αλλά τις έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μητσοτάκης έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να χάσει τις εκλογές. Κάηκε η Ελλάδα με 2 μποφόρ, είμαστε πρώτοι στους θανάτους από την πανδημία, πρώτοι στην ακρίβεια, είχαμε τις παρακολουθήσεις» είπε.

«Ο Τσίπρας ήταν πάντοτε στόχος του συστήματος» δήλωσε ο πρώην γραμματέας Δημήτρης Τζανακόπουλος, για να προσθέσει ότι «ο Τσίπρας δεν είναι τόσο εύκολος αντίπαλος. Ολα αρχίζουν από το μηδέν».


Οι δελφίνοι περιμένουν… το μέγεθος της νέας ήττας

Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει σε καζάνι που βράζει. Σαν να άνοιξε αίφνης το καπάκι της χύτρας, στελέχη που μέχρι χθες όφειλαν την ύπαρξή τους στην εύνοια και τη μεγαθυμία του Αλέξη Τσίπρα στρέφονται τώρα με άνεση -που προβληματίζει για τα ηθικά και πολιτικά της ερείσματα- κατά του ευεργέτη τους.

Είναι φανερό, σημειώνουν αρμόδιοι κομματικοί παράγοντες, ότι αναλόγως της έκβασης και του μεγέθους της νέας ήττας που θα ακολουθήσει στις 25 Ιουνίου, θα προσδιοριστεί και η ένταση των εξελίξεων και κυρίως αν ο Α. Τσίπρας, ο οποίος θα υποβάλει την παραίτησή του συγκαλώντας έκτακτο συνέδριο, θα επιμείνει σε αυτήν ή θα τεθεί επικεφαλής μιας νέας προσπάθειας για τη ριζική αλλαγή των χαρακτηριστικών του κόμματος.

Ο δρόμος για τους επίδοξους δελφίνους είναι πλέον ανοικτός, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό θα σηματοδοτήσει μια επανεκκίνηση ή την επιστροφή στην άδοξη περιοχή των χαμηλών μεγεθών. Ο ίδιος έχει πει σε ανύποπτο χρόνο ότι θα ήταν πρόθυμος να τεθεί στην κρίση της κομματικής βάσης, γνωρίζοντας ότι εκεί διαθέτει καθολική υπεροχή. Θα ηγηθεί στη νέα αναμέτρηση, αλλά, το θέμα είναι τι θα πράξει μετά. Προφανώς, όπως αναγνωρίζουν όλες οι πλευρές στο κόμμα του, έχει βαριές προσωπικές ευθύνες.

Μετά την ήττα του 2019 είχε διακηρύξει ότι «σε λίγο καιρό θα έχουν αλλάξει όλα στον ΣΥΡΙΖΑ». Οι αλλαγές δεν ήλθαν, ο ίδιος περιορίστηκε σε άχαρες μάχες με την εσωκομματική αντιπολίτευση και τώρα ήρθε η ώρα του λογαριασμού…

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα