44 κόμματα για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου

Η ανακήρυξη από το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη

Με την κλεψύδρα του χρόνου μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου να αδειάζει, συνολικά 44 κόμματα, πολιτικοί συνασπισμοί, αλλά και οι συνδυασμοί ανεξάρτητων υποψηφίων δήλωσαν συμμετοχή στις εκλογές, όντες έτοιμοι για την πολιτική μάχη των εκλογών και την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων -αλλά και πιθανοτήτων- για να πετύχουν το μεγάλο στοίχημα της εισόδου στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρείου Πάγου, συμμετοχή δήλωσαν 35 κόμματα, 5 συνασπισμοί κομμάτων, 1 συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων και 3 μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Η εικόνα των δημοσκοπήσεων μπορεί να δείχνει πως στην επόμενη Βουλή θα είναι επτά κόμματα, όμως αυτές τις περίπου 20 ημέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές κάθε κόμμα θα επιχειρήσει να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το πρώτο όμως εμπόδιο που πρέπει να υπερβούν είναι αυτό του Αρείου Πάγου, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές άφησε εκτός εκλογικής διαδικασίας μια σειρά πολιτικών σχηματισμών. Η ανακήρυξη των κομμάτων από το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ μέχρι χθες, Δευτέρα, τα κόμματα, οι συνασπισμοί κομμάτων και οι συνδυασμοί ανεξάρτητων υποψηφίων έπρεπε να υποβάλουν τους συνδυασμούς τους στην ηλεκτρονική πύλη του υπουργείου Εσωτερικών.

Αυτή τη φορά, οι «Ελληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία», το κόμμα του καταδικασμένου και φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη, επέλεξαν να κατέβουν με διαφορετικό σχήμα, ευελπιστώντας με αυτό το τρικ να αποτρέψουν το μπλόκο του Αρείου Πάγου και πατώντας πάνω σε σχετική γνωμοδότηση του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου. Ετσι, εμφανίζονται ως συνδυασμός ανεξάρτητων και συνεργαζόμενων υποψηφίων. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αυτή τη φορά το σκεπτικό της αποπομπής τους από τις εκλογές, που σε κάθε περίπτωση πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Εκ νέου αιτήσεις

Την ίδια ώρα, παρατάξεις που «κόπηκαν» από τον Αρειο Πάγο και δεν συμμετείχαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου κατέθεσαν εκ νέου αιτήσεις συμμετοχής υπό άλλη ή παρεμφερή ονομασία (βλ. κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου ή των Μπογδάνου/ Εμφιετζόγλου).

Αναλυτικά, τα 44 κόμματα, οι συνασπισμοί κομμάτων και οι μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που δήλωσαν συμμετοχή κατά τη σειρά κατάθεσης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είναι: το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΟΚΔΕ, το ΚΚΕ (μ-λ), η Νέα Δημοκρατία, η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, το ΜέΡΑ25, ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα ΝΙΚΗ του Δημήτρη Νατσιού, η Ελληνική Λύση, η Ενωση Κεντρώων, το Μ-Λ ΚΚΕ, το Πράσινο Κίνημα, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Ελλάδας – ΤΡΑΜΠ, το Εθνικό Μέτωπο, η Ελλήνων Συνέλευσις, οι Σπαρτιάτες, το Δημοκρατικό Κίνημα Εθνικής Απελευθέρωσης (ΔΗΚΕΑ), η ΟΑΚΚΕ, οι Ελληνες Οικολόγοι του Δημοσθένη Βεργή -που πήραν μόλις μία ψήφο στις προηγούμενες εκλογές-, το Λαϊκό Ευρωπαϊκό Κόμμα (ΛΕΥΚΟ), το Οραμα Αναγέννησης Ελλάδας, το ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ, η Πατριωτική Ενωση – Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση (ΕΛΛΑΣ), το Ελληνικό Οραμα, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η Απόφαση Ανάγκης του Αντώνη Μωραΐτη, το Ελληνικό Λευκό Κίνημα Σημερινής Ιδεολογίας (ΕΛΚΣΙ), ο Ελληνισμός, η Δανειοληπτών Ταυτότητα Κεντρώων, το Κίνημα Φτωχών, η Πνοή Δημοκρατίας, ο Ψηφιακός Ελληνισμός εν το όλον, αλλά και οι Ελληνες – Δημήτριος Μιχάκης.

Την ίδια ώρα, συνδυασμούς κατέβασαν και οι κάτωθι συνασπισμοί κομμάτων: Οικολόγοι Πράσινοι – Πράσινη Ενότητα, ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Πράσινο και Μοβ, Πατριωτικός Συνασπισμός (η συνεργασία Εμφιετζόγλου με Μπογδάνο και άλλα μικρά κόμματα), Πράσινη Αριστερά – Ενωση Δημοκρατικού Κέντρου. Τέλος, μεμονωμένοι ανεξάρτητοι είναι ο Αθανάσιος Γεωργίου, ο Ζότος Ιάγκος, αλλά και ο Πολύκαρπος Σπέντζας, ασυρματιστής του πλοίου «Ποθυτή».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα